nlc.hu
Aktuális
Nem sikerül a babaprojekt!

Nem sikerül a babaprojekt!

A meddõ nõk száma egyre növekszik, fõleg a harmincas korosztályt érinti ez a probléma. Elõfordul, hogy nem találnak szervi elváltozást, s az orvosok azt mondják: a gyermektelenség oka ismeretlen.





Ilyenkor sokan a pszichológustól remélnek segítséget. Csigó Katával most a meddőség lélektani okait járjuk körül.

– Mostanában egyre inkább tért hódít az az elmélet, mely szerint a meddőség hátterében lelki okokat is kereshetünk. Te is találkoztál már ilyen esetekkel?

– Igen. A meddő párok körülbelül harminc százaléknál nem találnak a szakemberek szervi okot a háttérben. Ilyenkor érdemes lélektani tényezőket keresni.

– Szerinted van olyan nő, aki “látszólag” gyereket akar, de valójában mégsem?

– Gyakran találkozom olyan nőkkel, akik láthatóan mindent megtesznek, hogy teherbe essenek, de amikor megjön a menzeszük, mégis megkönnyebbülnek. Ennek sokszor az az oka, hogy a nők is rengeteg évet rászánnak a tanulásra, és amikor kiteljesedhetnének a munkában, konfliktushelyzetet teremt számukra, hogy a gyereket vagy a karriert válasszák? A harmincas, értelmiségi nők nagy részének fontos a munka, hihetetlenül teljesítmény-centrikusak, tökéletességre törekvők. Ám a családtervezésben is a tökéletességre törekszenek, és van, hogy azt mondják, a párjukkal szemben is kötelességüknek érzik, hogy megajándékozzák őt egy gyerekkel.

– Milyen gondolatokkal várják a gyermekáldást?

– A gondolataikban ez is “feladatként” jelenik meg. Gyakran fogalmaznak így: nem sikerül a “babaprojekt”. Az ilyen nőkkel arról szoktam beszélgetni, végigkíséri-e az életüket a teljesítménykényszer, és vajon képesek-e elengedett állapotba kerülni? Hiszen a terhességnek a szimbolikája, hogy a nőnek el kell engednie magát, és be kell fogadnia a testébe-lelkébe “valamit”, és meg is kell tartania. Érdemes megnézni azt is, hogy ki melyik pontnál akad el. Van, akinél vizsgálattal kimutatható, hogy megtermékenyül a petesejt, de nem tapad meg a méhében, vagy folyton elvetél, de az sem ritka, hogy valaki már nem is “engedi”, hogy teherbe essen. Mert ehhez elengedettség, befelé fordulás is szükséges, ami nem jellemző a teljesítményorientált nők egy részére. Azt szoktam mondani, hogy ez a helyzet valamire figyelmezteti a pácienst, amit még nem tanult meg. A teste meg akarja őt tanítani arra, hogy lazítson.

– Ilyenkor a szervezetben is történik valamilyen változás, vagy ez az egész lélektani folyamat?

– A nemi hormonok készítik elő a szervezetet a terhességre. Ennek szabályozása szorosan összefügg a stresszhormonokkal. Vannak olyan elméletek, amelyek azt mondják, evolúciós kód bennünk, hogy vészhelyzetben a túlélés a lényeg, és nem a szaporodás. Erre jó példa, hogy a lányoknál vizsgaidőszakban gyakran felborul a menstruációs ciklus. Ez átmeneti állapot, s azt bizonyítja, hogy amikor a szervezet olyan “üzenetet” kap, hogy az illetőnek valamiért küzdenie kell, akkor leállhatnak ezek a folyamatok.

– Mit gondolsz, van, aki “veszélyhelyzetben” éli az egész életét?

– Igen, ez lehet akár munkahelyi, párkapcsolati stressz, vagy az életvitelünk stressze, amely így kódolódik bennünk: itt most veszélyben vagyok, állandóan hajtanom kell. A stresszhormonok pedig a nemi hormonok működése ellen hatnak. Ráadásul a vizsgálatok azt bizonyítják, hogy amint telik az idő, és nem jön létre a várt terhesség, egyre fokozódik a szorongás, s ez olyan hormonális-immunológiai változásokat idéz elő, amelyek szintén a teherbeesés ellen “dolgoznak”.

– Milyen párkapcsolati gondok állhatnak a terméketlenség hátterében?

– Sokszor hallottam már: “a párom olyan jó ember, szeretem őt, de…”. És ott a “de”. Néhány beszélgetés után gyakran kiderül, hogy a nőben ott a rejtett kérdés: akar-e gyereket ettől a férfitől?

– Megoldódhat a terápia során a probléma? Előfordulhat, hogy aki meglátja a rejtett okokat, azután könnyebben teherbe esik?


– Igen, de nem ez a cél, hanem az, hogy a páciens számára megtaláljuk a legjobb megoldást. Esetenként az a megoldás, hogy a nő elfogadja, lehet gyerek nélkül is élni. Van, aki ezt felismeri, és ettől hihetetlenül megkönnyebbül. Máskor viszont azt érjük el a terápiával, hogy az illető megszabaduljon attól a tehertől, hogy elvárás felé az, hogy szüljön gyereket. Ha elérjük, hogy komfortosabban érezze magát, akkor megnőhet az esélye arra is, hogy anyává váljon.

Nem sikerül a babaprojekt! – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top