Aktuális

Oscar után, eljegyzés elõtt – II. rész

Valóság vagy valóságshow?

A színésznő egyébként sem valami jó alvó. Sokat forgat és rengeteget utazik, s a hosszú repülések után rendszerint átállási problémákkal küszködik. Ha otthon van, nem nagyon néz tévét: “Lassan már nem tudom, hogy amit mutatnak, csak egy valóságshow-e, vagy maga a valóság. Néha elgondolkozom, mi mozgatja ma a politikát, a világot? Mi igaz, és mi csak a show része? Így, ha az estéimet otthon tölthetem, akkor tévézés helyett inkább olvasok vagy játszom a macskámmal és a kutyámmal.” Kutyája, Dylan egyébként lány. Úgy került a házhoz, hogy Renée egy cicát akart szerezni, de meglátta a bájos kutyakölyköt, és – végtére is ő is négylábú – hazavitte. Útközben beugrott egy állatkereskedésbe, hogy vegyen neki egy szivacsot (ahogy mondja: “kutyaágyat”), de a kis rakoncátlan inkább egy kupac magazinra heveredett, fejét pedig pontosan arra a címlapra helyezte, amelyről Bob Dylan mosolygott. Innen kapta az eb a Dylan nevet. Később macska is került a házhoz. Amikor Renée forgatás miatt távol van tőlük, egyik barátja gondoskodik az állatokról, de ha otthon van, szinte minden a négylábúak körül forog. “Dylan általában korán ébreszt, jelzi, hogy itt az ideje egy kis sétának. Szeretek hajnalban kimenni az utcára, általában már itt ér a napfelkelte. Imádom, ahogy ébredezik a természet.”

Renée számára talán a zene a legfontosabb. Amikor egy-egy szerepre készül, kiválaszt egy dalt, amely a szerephez megfelelő hangulatba hozza, és később, a forgatás idején ez a dallam szól a fülében. A színésznő egyébként is meglehetősen muzikális: gyakran üldögél a kandalló mellett és gitározik. Néha zongorázik is, ámbár mestere nincs, saját magát képzi, úgyhogy nem mindig kellemes a játékát hallgatni…

Sok időt a családjával és a barátaival is. Renée azt mondja, családtagjai segítenek abban, hogy a hírnévtől ne “szálljon el”, hogy ugyanolyan természetes, texasi lány maradjon, mint amilyen évekkel ezelőtt volt. És megmaradt néhány jó barátja is. „Sosem voltam a társaság középpontja, már iskolásként sem tartottam az osztálytársnőimmel a suli mosdójába csak azért, hogy pletykálkodjak velük. Csupán néhány barátom van, mert számomra a “szeretlek” hosszú távra, remélhetőleg életem végéig szól. És én valóban szeretem a barátaimat. Ezek a kapcsolatok kibírják, ha valamelyikünk életében hatalmas változás áll be. Ilyen volt az is, amikor ismert színésznővé váltam. Ők nem távolodtak el tőlem, nem érezték kellemetlenül magukat, amikor újra találkoztunk, mert ismertek és bíztak bennem – és viszont.”


Renée mint Bridget Jones
“Bridgetet kedvelem, de a pattogatott kukoricát nem!”

A hírnév korán jött. Egyetemistaként megirigyelte testvére, Drew színészi sikereit, színjátszókörbe iratkozott, és hamarosan – húszas évei elején – kapott néhány kisebb filmszerepet. Ezt követték a nagyobbak: többek közt Tom Cruise, Jim Carrey, Jerry Maguire és Cameron Diaz partnereként játszhatott. “Megszerettem őket, és sokat tanultam tőlük. Többek közt azt, hogy a sikeres, népszerű színészek is lehetnek érző lelkű, segítőkész, jó emberek. Talán az ő példájuk is segít abban, hogy két lábbal a földön álljak, és ne ájuljak el a saját népszerűségemtől.”

Merthogy a világhír is elérte: a szingli lány, Bridget Jones szerepében ismerte meg őt a világ. “Talán ez volt eddig a legnehezebb szerepem. Részint azért, mert a forgatás kilenc hónapja alatt távol voltam a családomtól, a kutyámtól, a macskámtól és a barátaimtól, és teljesen “megállt” a privát életem. Ráadásul annyira megkedveltem Helen Fielding hősnőjét, hogy végig bennem volt: nem akarom, hogy csalódást okozzak a regény olvasóinak. Teljesen Bridgetté kellett válnom, ami azért sem volt könnyű, mert nem szoktam keseregni az életemen, nem döntött teljesen romba egy-egy szakítás, ráadásul nem szoktam nassolni. Nem is szeretem a pattogatott kukoricát.”

Nemrégiben a magyar mozinézők is láthatták Renée-t a Pokolba a szerelemmel! című vígjátékban, Ewan McGregor partnereként. “Okos fickó. Folyton meglepett valamivel. Élveztem, hogy a film jóvoltából belecsöppenhettem az ötvenes-hatvanas évekbe. Ezekben az években a hollywoodi sztárok is mások voltak, mint a maiak. Audrey Hepburn, Rock Hudson és a többiek alakításain keresztül valamiféle tisztaság árad felénk, és érezni lehet, hogy egyáltalán nem a gázsi motiválta őket.”

Pokolba a szerelemmel?

Zellweger áprilisban lesz harmincöt éves. Egyszer már majdnem eljegyezték (korábbi barátja, Jim Carrey volt az illető, de Renée kikosarazta), de évek óta a hollywoodi társasági lapok kedvenc témája, vajon éppen tartós kapcsolatban él-e a színésznő, és találgatják, vajon mikor megy férjhez. Egy ideje egy rockzenésszel, a huszonnyolc éves Jack White-tal jár együtt, és amerikai sajtóértesülések szerint a napokban New Yorkban szót ejtettek majdani esküvőjükről. Renée ezt állítólag így kommentálta: “Egyik felem éppen olyan őrülten vágyik a házasságra, mint ahogy Bridget Jones szeretné, hogy végre bekössék a fejét”. Amint tudjuk, Bridget még a második részben sem megy férjhez, de lehet, hogy Renée álma hamarosan beteljesül…

Filmográfia

A Hideghegy című filmben Nicole Kidmannel
Szerelem és egy 45-ös (1992)
Barátom a halálom (1993)
A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér (1994)
8 másodperc (1994)
Nyakunkon az élet (1994)
A Zenebirodalom visszavág (1995)
Jerry Marguire (1996)
A hazug (1997)
Drágább a gyöngyöknél (1998)
Életem értelme (1998)
Oltári vőlegény (1999)
Én és én meg az Irén (2000)
Betty nővér (2001)
Bridget Jones naplója (2001)
Chicago (2002)
Pokolba a szerelemmel! (2003)
Hideghegy (2003)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top