nlc.hu
Aktuális
Kirándulás Játékországba

Kirándulás Játékországba

Minden év februárjában Nürnberg vásárvárosa átalakul, és a kiállítótermekben megnyitja kapuit Játékország, azaz a Toyfair kiállítás. Képzeljük el a magyarországi BNV területét, és azt szorozzuk meg öttel.





A kiállítás egyik sztárja mindenképpen a Ravensburger cég gömb alakú puzzle-ja. Alapváltozatában a földgolyót rakhatjuk ki, ám ha valaki már profi a miniglóbusz elkészítésében, összeállíthatja a Holdat, de akár egy mosolygó fejet vagy bármilyen más, dekoratív gömböcöt.

Kíváncsiak voltunk, mi újság babafronton: nos, aki igazán követi a trendeket, és be akar vágódni a gyerekénél, az mindenképpen olyan babát vegyen, amely élethűen imitálja az alvást! Az ilyen baba lehunyt szemmel szuszog, pici mellkasát pedig apró motor mozgatja fel-le.

A kisfiúk – de leginkább az apukák – legnagyobb örömére az egyik pavilonban csak villanyvasutat állítottak ki, akkora alapterületű terepasztalokkal, mint Hajdúböszörmény. Mindent lehet kapni, és minden csillagászati árú. Ha valakinek “olyanja van”, összeállíthat egészen morbid kompozíciót is: igazi füstöt eregető gőzmozdony száguld kicsiny, élethű birkacsorda között, miközben repülő csészealj suhan végig a táj felett – csak a fantázia hiánya szabhat határt.





A Toyfairen találkozhatunk újonnan fejlesztett termékekkel is: ilyen érdekes építőjáték például a Magtouch, amelyben a műanyag lapkákat a sarkoknál apró mágneses golyók tartják össze. Ezekből bármi felépíthető – e sorok szerzője például egy mini Eiffel-tornyot döntött romba egy rossz mozdulattal. Ha már a fejlesztéseknél tartunk: természetesen magyarokba is sikerül belebotlani. Az egyik pavilonban Németh Gábor és felesége állította ki fából készült építőjátékát, a kub kit nevezetű remeket, míg közvetlenül mellettük Fuchs Tamás vezeti elő a lapunkban már bemutatott a szellemes Bolyon-Golyót, illetve még öt, munkatársai által fejlesztett játékot.





Furcsaságokból sem akad hiány a kiállításon. Különböző pisztolyokból füstgyűrűket lőhetünk egymásra, vagy ha megvásároljuk a mintegy háromcentis, távirányítható tengeralattjárót, megviccelhetjük anyut a fürdőkádban. Aki morbid ajándékot szeretne beszerezni gyermekének, nem hagyhatja ki a koponyát, amelyre a hozzá tartozó kiegészítőkkel, az útmutatások alapján, gyurmát vihetünk fel, és így – akárcsak a régészek – kialakíthatjuk egy-egy elhunyt történelmi alak arcberendezését.

Végül pedig egy örömhír: feltámad két évtizedes tetszhalálból a moncsicsi, amely – hallgatva a kor szavára – mindenféle öltözékben kapható majd. Ilyen például a szamurájpáncélba bújtatott, rettenthetetlen kismajom, amely természetesen – mint minden rendes moncsicsi – szopja az ujját.


Igazi játék-versenyautó

Az egyik leghosszabb sor természetesen a LEGO-standnál áll. A dán gyártó bevetette teljes arzenálját: megint gyártani kezdik a piciknek való Duplót, de a kamaszok is megkapják a magukét a fantasy ihletettségű, kicsit A Gyűrűk urára emlékeztető Bionicle-sorozattal, vagy a Star Wars jeleneteit idéző elemekkel – köztük egy csillár nagyságú Millennium Falcon űrhajóval. Miközben a férfiak remekül elvannak a sportjátékokkal vagy a távirányítós legó-terepjárókkal, a hölgyek folyamatosan pattintgatják magukra a többször felhasználható Clikits-készleteket: ezek tulajdonképpen helyes bizsuk és kiegészítők, a gyöngyfűzés jegyében.





A legnagyobb meglepetés azonban az életnagyságú Ferrari versenyautó: a modell száznegyvenhatezer piros legókockából készült, és háromszáz kilót nyom. Több mint száz nap alatt építette tizennégy MasterBuilder (azaz, olyan személy, akit azért fizetnek, hogy egész életében legózzon). Az autó annak a kampánynak a fontos eleme, amellyel beharangozzák a LEGO és a Ferrari együttműködését: még az idén kapható lesz a világbajnok autó mása, kétféle méretben. Lehet továbbá vásárolni boksz-utcát benzintöltővel és kerékcserélő emberkékkel, mi több, Barichello és Schumacher figuráját is megformálják a műanyag kockákból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top