Aktuális

Koplalás, böjt, diéta – II. rész

Böjtöljön a lélek is!

– Legalább egyszer egy évben szükséges lenne tisztítókúrát tartani, de akár gyakrabban is alkalmazhatunk rövidebb kúrákat. Az őszi-téli ünnepek és nagy evések után jót tesz egy kis méregtelenítés a szervezetnek, ezért tavaszra időzítsük a nagy tisztítókúrákat, böjtöket! – javasolja Takács János István természetgyógyász. – Tavasszal érezhetjük a salakanyagok felgyűlésének jeleit. Ilyen például a tavaszi fáradtság, ha nehezebben tudunk reggel felkelni, vagy ha kiütések, piros foltok jelennek meg bőrünkön. A verejték kellemetlen szaga, vagy a talp reflexológiai pontjain lévő lerakódások is méreganyagok jelenlétére utalnak. A böjt hatására nemcsak a salakanyagok ürülnek ki a szervezetből, hanem javul a vérkeringés, és a testsúly is csökkenhet.

A természetgyógyász úgy véli, a tisztítókúrák idejére le kell mondanunk az általánosan kedvelt ételekről: nem ehetünk húst, cukrot és mézet sem. Ezek nem fognak hiányozni, ha már elkezdett megtisztulni a szervezet. Böjt közben sok rostot vegyünk magunkhoz, és napi két-három liter folyadékot igyunk! Akik korábban nem ittak ennyit, azok figyeljenek oda, hogy egész napra elosztva, apró adagokban fogyasszák el a szükséges mennyiséget!

Léböjtkúra alatt egyáltalán nem vehetünk magunkhoz szilárd táplálékot, csak zöldség- és gyümölcsleveket, ásványvizet, gyógyteát. A legjobb, ha salaktalanító teakeveréket választunk. Ha saját készítésű gyümölcslevet iszunk, elsősorban a hazai gyümölcsöket válasszuk, az almát és a körtét!

Mostanában nagyon divatosak a búzafüves böjtök. A legegészségesebb, ha reggelente friss búzafűből préselünk levet, amelyet tizenöt percen belül meg kell innunk, mert ennyi idő után megkezdődik a búzafű hatóanyagainak lebomlása. A búzafű nagyon erősen salaktalanító hatású, ha tehetjük, ne tablettában vegyük be, hanem frissen facsarjuk a levét! Egyheti adagot vehetünk egyszerre, ennyi ideig lehet hűtőben tárolni a búzafüvet.

A természetgyógyász azt mondja, elősegítjük a szervezetünk méregtelenítését, ha harcművészeti edzésre, vagy valamilyen energiát megmozgató foglalkozásra megyünk. Ilyen a tai-csi és a jóga. Ha lehet, pihentető környezetben, hétvégén végezzünk méregtelenítő kúrát, de aki nagyon elfoglalt, munka mellett is böjtölhet. A helyes böjt kiválasztása előtt érdemes dietetikussal vagy más szakemberrel konzultálni. Ha többnapos méregtelenítő kúrát választunk, ne hagyjuk abba az első nap után csak azért, mert nem érezzük még a hatást!

A természetgyógyász szerint egy hosszabb kúra első hetében megtisztul a szervezetünk, a második héten a lelkünk is méregtelenítődik, és a harmadik héten megtisztulnak a gondolataink is. Takács János István azt javasolja, a böjti reggeleken meditáljunk, gondoljuk végig, hogy miért tesz jót a szervezetünknek a méregtelenítés. Az esti meditáció közben a napunk történéseit vegyük sorra: mit csináltunk jól, és mit rosszul? Azon is gondolkozzunk, hogyan javíthatnánk ki a rosszat! A test és a lélek böjtje kölcsönhatásban vannak egymással, az egyik elősegíti a másikat.

Még egy tanács a természetgyógyásztól: a méregtelenítő kúrákat érdemes teliholdkor kezdeni, mert az ez után következő fogyó Hold energiái elősegítik a salakanyagok kiürülését:
– Ilyenkor a lelki böjtölés is könnyebben megy, könnyebb lezárni a múltat, elengedni a velünk történt rossz élményeket, a fájdalmat és a félelmet.

Az egészséges szervezet méregtelenít

– A böjtölésre, koplalásra sokszor mondják, hogy a szervezetet méregtelenítjük vele. Holott ez nem igaz! – mondja Salamon főorvos. – Normális veseműködésű, egészséges ember, akinek rendben van az emésztése is, egyfolytában “méregtelenít”. Ugyanis a vese, mint “szűrőállomás” megtisztítja a vért a nemkívánatos elemektől. Az, hogy a böjttel méregtelenítünk, jól hangzik, mégsem igaz – csak a természetgyógyászok szívesen használják ezt a szót. Ráadásul a “méregtelenítő” böjt során gyakran beöntéseket is alkalmaznak, ám ennek – vélt – hatása tudományosan egyáltalán nem megalapozott.

A főorvos három-négy napnál tovább senkinek sem tanácsolja a teljes böjtölést.
– Ráadásul hosszú távon a szigorú böjt – a teljes fehérje- és kalóriamegvonás – nemhogy méregtelenítené, hanem ellenkezőleg, mérgezi a szervezetet, ugyanis ilyenkor a szervezet a saját fehérjéit kezdi lebontani! – figyelmeztet az orvos. – Az értelmetlen, komoly diéta (koplalás) hiányállapotokat idézhet elő, ezért is tartja veszélyesnek az orvostudomány a koplalókúrákat. Hetente-kéthetente egy léböjt- vagy gyümölcsnap viszont hasznos lehet, segíthet a túlsúlyosaknak az egészséges étkezésre való átállásban, és a böjttel csökkenthetjük a fölösleges luxuskalóriák bevitelét. A túlzásoktól azonban mindenkit óva intek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top