nlc.hu
Aktuális
Koplalás, böjt, diéta

Koplalás, böjt, diéta

A húsvét elõtti böjt a testi-lelki megtisztulás, a feltámadásra való belsõ felkészülés idõszaka volt, amely táplálkozási és életvezetési korlátokkal járt, többek közt tiltotta a zsír és a meleg vérû állatok húsának fogyasztását.




Napjainkban már csak kevesen tartják vallásos okokból a húsvéti böjtöt, ám egészségügyi szempontok miatt újra reneszánszukat élik a különböző böjtkúrák. Mindenekelőtt szögezzük le: a teljes böjt azt jelenti, hogy vízen kívül egyáltalán nem fogyasztunk mást. A léböjtkúra ennél engedékenyebb, ha ezt választjuk, akkor a szilárd ételekről kell lemondanunk, ám korlátlanul ihatunk friss gyümölcslevet, vizet, és napi három-négy csésze gyógyteát. Ha diétát alkalmazunk, akkor a folyadék mellé kevés fehérjét és szénhidrátot is ehetünk. A gyümölcskúra azt jelenti, hogy csak friss gyümölcsöt és sok folyadékot fogyasztunk. Bizonyos ételek (például a hús) kihagyása az étrendből nem jelent böjtölést.

Az alábbiakban egy belgyógyász és egy természetgyógyász mondja el véleményét. Abban egyetértenek, hogy az ésszerű böjtölés hasznos lehet, azonban néhány kérdésben lényegesen eltér a véleményük.


Csak pár napig hasznos







dr. Salamon Ferenc főorvos
– A rövid ideig, hetente vagy havonta, egy-két napig tartó böjt (amikor csak folyadékot iszunk) nem árthat, sőt, kifejezetten hasznos is lehet – például azok számára, akik túlsúlyosak, vagy akik egyébként egész nap nassolgatnak – vélekedik dr. Salamon Ferenc, a Szent János Kórház II. számú Belgyógyászati osztályának főorvosa. – Egészséges szervezet számára három-négy nap böjtölés sem okoz károsodást, ha közben elegendő folyadékot iszunk. Az étvágy a böjtölés során egyre csökken, ugyanis a szervezet sav-bázis háztartása eltolódik savi irányba, és ez automatikusan csökkenti azon hormonok termelődését, amelyek az étvágyat fokozzák. Ez azt jelenti, hogy akár már egynapos böjt után sem olyan nehéz a túlsúlyosaknak megpróbálkozni az életmódváltással, és áttérni a diétás, zsír- és kalóriaszegény étrendre.

A belgyógyász főorvos szerint a böjt, vagyis a szilárd ételek egy-egynapos elhagyása nemcsak az elhízottak számára ajánlott, hanem hasznos lehet többek közt a magas vérnyomással, köszvénnyel küszködők számára is. Ettől javulhat az anyagcsere, hosszú távon csökkenhet a testsúly, jobban érzi magát az illető.

Salamon doktor azonban felhívja a figyelmet, hogy a hosszú távú, hetekig, vagy akár egy hónapig tartó böjtölés – amelynek során csak folyadékot fogyaszt valaki – kifejezetten káros lehet, és akár halállal is végződhet! Nemrégiben Londonban David Blaine illuzionista negyvennégy napig koplalt (csak folyadékot fogyasztott), és majdnem belehalt az éhezésbe.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top