Aktuális

Emlékezés, megbékélés – Holokauszt Emlékközpont

60 év után európai perspektívában - ez a címe annak a nemzetközi Tudományos Konferenciának, amelyet a hétvégén tartanak a Magyar Tudományos Akadémián.

A Holokauszt Magyarországon

Hatvan évvel ezelőtt, 1944. április 16-án kezdődött a magyarországi vészkorszak legpusztítóbb fejezete. Több százezer honfitársunkat zárták gettókba, hajtották gyűjtőtáborokba, majd deportálták őket. E tragikus eseményekre emlékezve a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány 2004. április 16-tól 18-ig nemzetközi tudományos konferenciát szervez Budapesten.

A konferencia szervezőinek célja, hogy a magyar holokausztra vonatkozó legfrissebb kutatási eredményeket mindenkivel megismertessék, valamint fórumot adjanak mindazoknak, akiket érdekel ez a Magyar Tudományos Akadémia keretein belül szervezett megemlékezés.

A konferencián ismert, valamint fiatal szakértők számolnak be eredményeikről. A hazai történészek mellett neves külföldi előadók érkeznek az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Izraelből, Németországból, Franciaországból, Lengyelországból, Romániából és Olaszországból.

A Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány – az 1990 óta működő Magyar Auschwitz Alapítvány jogutódjaként – azzal a céllal alakult 2002 júliusában, hogy Magyarországon a holokauszttal foglalkozó magas színvonalú kutatóintézet, dokumentációs és oktatási központ jöjjön létre. A 2004. április 16-án átadásra került Holokauszt Emlékközpont Közép-Európa első ilyen jellegű intézménye. A Központ kiállítótermeiben az 1944-es Auschwitz Album fotóira épülő nyitókiállítást 2005-ben a magyar holokauszt történetét átfogóan bemutató állandó kiállítás váltja majd fel. (…)

Az Emlékközpont legfontosabb hosszú távú szakmai feladata és törekvése, hogy a holokauszt és a hozzá kapcsolódó kérdéskörök bekerüljenek a magyar oktatási rendszer tematikájába, akár önálló egyetemi “Holokauszt tanulmányok” szak keretében is. Saját tevékenységi körében a Holokauszt Emlékközpont pedagógus továbbképzések szervezésével, alternatív oktatási segédanyagok megjelentetésével, hazai és nemzetközi partnerprogramok meghirdetésével, valamint kulturális programok és rendezvények szervezésével kívánja tágan értelmezett társadalompedagógiai feladatát betölteni.

A Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak zsidó és nem zsidó áldozatainak egyaránt emlékhelye. Olyan helyszín, ahol minden látogató méltóképpen emlékezhet meghurcolt és elpusztított szeretteire, családtagjaira, honfitársaira. Az áldozatok nevei az épületet körülvevő falon elhelyezve válnak a holokauszt által okozott pótolhatatlan veszteség örök mementójává. (…)

A pénteken és szombaton mindenkit szeretettel váró konferencia és megemlékezés részletes programja itt érhető el.

(Forrás: Történelemtanárok Egylete honlap)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top