nlc.hu
Aktuális
6 ötlet, ami tavasszal jól hat

6 ötlet, ami tavasszal jól hat

Megszabadultunk végre a hosszú téltõl, és kezdhetjük feltölteni magunkat egész évre. A tavasz az újrakezdés, és kicsit az újjászületésünk idõszaka is. Íme néhány tipp, amelyek segítségével "feltöltekezhetsz”.







Csernó Ágnes
Megújít a futás

– Hét éve kezdtem futni, akkor még télen-nyáron futottam. Most már télen nem igazán akaródzik kimenni – meséli Csernó Ágnes. – A futás hatására úgy érzem, teljesen megújul a szervezetem: két hete kezdtem mozogni, de már lement az a pár kiló, amelyet télen szedtem fel, és a közérzetem is sokkal jobb. A barátnőim tapasztalatai szintén azt mutatják, hogy a futás a leghatékonyabb alakformálás. Ráadásul kiegyensúlyozottabbá tesz, növeli a teljesítőképességet, és a stresszt is oldja. Futás közben ugyan nem gondolkodom, de mire a táv végére érek, valahogy az összes problémámra eszembe jut a megoldás. Ha reggel megyek futni, az egész napom sokkal jobban alakul: könnyebben megy a munka, és tovább tudok koncentrálni. Vannak napok, amikor az első két-három perc után érzem, csúcsformában vagyok, szinte repülök. Még a pasikat is le tudom hagyni – akik ezt elég rosszul viselik.

Miért jó?

– Sportolás közben endorfin szabadul fel, ezt boldogsághormonnak is nevezik, s mert hasonlít a morfinszármazékokhoz, jó érzést okoz – magyarázza dr. Piczkó Katalin pszichiáter szakorvos. – Az endorfin termelődése akkor kezdődik meg, amikor az első holtponton átlendül a szervezet, onnantól a mozgás már nem küzdelem, hanem élvezet. Aki mozogni kezd, annak jobb lesz az alakja, elégedettebb lesz az énképével. Az izmok megmozgatása, a lazító-nyújtó gyakorlatok oldják a stresszt is. Jó, ha nemcsak fitneszklubba járunk sportolni, hanem a természetbe is kimegyünk, mert ott könnyebb feltöltődni. Egyébként minden monoton izommozgás – legyen az futás, biciklizés vagy evezés – megváltozott, ellazult tudatállapotot idéz elő. Ebben a tudatállapotban sokkal könnyebben kommunikál a tudatos énünk a tudatalattinkkal, ilyenkor könnyebben oldunk meg problémákat, kreatívabbak vagyunk, s rengeteg új ötlet juthat eszünkbe.







Tóth Judit
Kapucsínó a barátnőkkel


– Sokat kávézok, reggel egy kávéval indítom a napom, aztán bent a munkahelyemen is mindig iszom egyet Judit kolleganőmmel, és általában délután a kedvenc kávézónk teraszán a barátnőimmel. Ha jobban meggondolom, koffeinfüggő vagyok! – mondja nevetve Tóth Judit. – Persze, ez nem teljesen igaz, nálam a kávézás szertartás. Nem annyira a koffein a fontos, hanem a hangulat. Az, hogy beülünk egy kávézóba a barátnőimmel, az, ahogy rendelünk, ahogy beleteszem a két édesítőt a kapucsínómba, és megkeverem. Most, hogy itt a tavasz, végre kiülhetünk a napos teraszra kávézni, közben csevegünk, a munkahelyünkről, a tanulásról, és a terveinkről, de a leginkább a pasikról. Kibeszéljük a srácokat rendesen. A kávézók teraszán azért is jó ülni, mert nézhetjük a járókelőket, a fiúkat, mialatt ábrándozhatunk arról, hogy milyen társra lenne szükségünk.

Miért jó?

– A legalapvetőbb feszültségoldó módszer a beszélgetés, vagyis, ha kibeszéljük magunkból a gondokat, problémákat. Ehhez ideális partnerek a barátnők, és tavasszal nem is találhatnánk hozzá jobb helyszínt, mint egy kávézó teraszát – mondja Piczkó Katalin. – Ha meghallgatjuk mások véleményét, új megközelítésben látjuk a gondjainkat, ez segít a feldolgozásban. Van még egy pozitív oldala a barátnős kávézásnak: a kapucsínó édesség, amely – a sportoláshoz hasonlóan – endorfint termel, azaz jó érzést okoz.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top