Aktuális

Itt van Európa! – ünnepségek május 1-én

Magyarország Európai Uniós csatlakozási ünnepségei már április 30-án elkezdõdnek. A Hõsök terén elindul az Idõkerék, átöltöztetik a budapesti hidakat, lesz határállomás-búcsúztató, vízesés és rengeteg utcabál.




A hivatalos csatlakozási program már április 30-án délután elkezdődik – derül ki a Miniszterelnöki Hivatal közleményéből -, amikor a Hősök terén felállított színpadon európai zenei gálaműsort rendeznek. A Fiatal Európa Koncert elnevezésű koncerten 17 órától például kétszázötven európai gyerek ad egyedülálló koncertet, majd fellépnek a Ghymes (Magyarország), a Värttinä (Finnország), a Shane MacGovan and the Popes (Írország) és a Khaled (Franciaország) együttesek.

Elindul az Időkerék

A Dózsa György úton felállított cirkuszi sátorban a csatlakozó országok zenei és tánckultúrájának közös bemutatója lesz. Az Andrássy út – szintén 17 órától – Európa sétánnyá alakul, ahol Zenélő padok és euroflaszter címen az európai városi kultúra, public art és köztéri művészet mutatkozik be.

Délután fél hatkor az Erzsébet téri buszpályaudvaron nyitják meg azt a kiállítást, amelyet a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezett ‘Nem visszük magunkkal!’ címmel. A kiállítás előtt két héttel hirdetik meg majd azt a helyszínt, ahová a budapestiek elvihetik azokat a tárgyakat, amelyeknek szerintük nincs helyük Európában.

A Hősök terén az Időkerék éjféli ünnepélyes indítása jelzi majd a történelmi pillanatot, Magyarország uniós tagságának kezdetét.

Vivát, huszár!

A május elsejei csatlakozást hivatalosan a magyar zászló ünnepélyes felvonása jelzi majd szombaton reggel 9 órakor a Kossuth téren. Ezt követően indul a Duna-parti ünnep, amelyen a Margit-híd és a Lánchíd között felállított sátrakban megismerkedhetnek az érdeklődők az EU-tagországok nemzeti konyhájával.

A Vivát, huszár! elnevezésű program során magyar huszáregyenruhás lovasok, valamint magyar és külföldi fúvós- és katonazenekarok járják majd a rakpartokat és adnak térzenét.

Május elsején kreatív-művészeti csoportok átöltöztetik a Lánchídat, az Erzsébet- és a Szabadság-hidat. Az Erzsébet-hídon nagyméretű poszterek emlékeztetnek majd Budapestre mint a vizek városára, a hídról vízesés ömlik a Dunába másnap estig, a Szabadság-híd úttestjén pedig két napra park születik.

Délután négy órakor légifelvonulás kezdődik a Duna felett, este nyolctól éjfélig pedig zenés mulatság lesz a Clark Ádám téren és az Alagútnál.

Határállomás-búcsúztató

A MeH közleménye szerint befejeződött a vidéki pályázatok elbírálása: 1198 pályázat 1083 helyi programra kapott támogatást április 30-i és május 1-jei rendezvényeihez. Közöttük a magyar és az EU-zászló első felvonásának köszöntéséhez, a megszűnő magyar-szlovák, magyar-osztrák és magyar-szlovén határállomások búcsúztatásához. Tizennyolc településen május 1-jén este 7 órakor közel azonos műsorú koncert szólal meg a pályázati támogatás segítségével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top