Aktuális

Mennyibe kerül egy kisbaba? – II. rész







Takács András
Nem a pénzünkért irigyelnek

A gyerekszoba – a szülői háló – finom babaillatú. Beömlik a napfény, minden kék és fehér. A sarokban baldachinos kiságy – két hónapos kisfiú szuszog benne –, pelenkázó, kicsi kád.

– Ádám féléves koráig itt alszik majd, utána átköltözik a saját szobájába, az jóval kisebb, de az ő birodalma lesz – magyarázza a fiatal apa, Takács András.

– Ha körülnézek e háromszobás lakásban, úgy gondolom, Ádám jókor érkezett – mondom elismerően, a válasz egészséges nevetés.

– Bontsuk két részre a kérdést! – javasolja András. – Érzelmileg remek pillanatban érkezett, szebbé tette a kapcsolatunkat. Részese voltam a szülésnek – a világ legnagyobb élménye! –, azóta még jobban szeretem a feleségemet. De anyagilag!? Képzelje el, épp befejeztük a lakás felújítását – kölcsönt vettünk fel –, Ádám a szülés “árával” meg a “betyárbútorával” több mint kétszázezerbe került. Pedig ruhákat, kiságyat, babakocsit a barátainktól kaptuk. A párom zongorát tanít, és indulófélben van az énekesi karrierje… Én is foglalkoztam zenével, de abból nem tudunk megélni, tehát beindítottam egy autós céget – eleinte jól ment –, és bedolgozom egy számítógépes vállalkozásnak is. Rengeteg munka, nem sok pénz… Ha végiggondolja, hogy itt állunk egy “döcögő” céggel meg a feleségem gyedével, akkor pénzügyi szempontból nem lehet minket irigyelni. Mégis csoda történt velünk! Felébredek éjszaka, és megnézem, hogy egy kisember szuszog a sarokban… És mindent együtt csinálunk: én is pelenkázok, böfiztetek, fürdetek. Nézze csak! Meglátszik a rengeteg szeretet a kisfiunkon, álmában is mosolyog!







Gacsályi Katalin
Légkondicionált babakocsi


A Brendon áruház telis-tele vásárlóval, a padlót meleg szőnyeg borítja, nem baj, ha egy kisgyerek leül a földre. A termékek gyönyörűek! A légkondicionált babakocsi (99 900 Ft) és a “pelenka-becsomagoló szemetesvödör” (6990 Ft) a legfelkészültebb vásárlót is meglepi. Kiságyat tíz- és hatvanezer forint között kínálnak, matracot hatezertől (habszivacs) húszezerig (kókuszrost gabonatörekkel). A többségnek jó a habszivacs… A sportos szülők futóbabakocsit (120 000 Ft) és hegymászásra alkalmas hordozót is vehetnek (29 000 Ft).

– Tapasztalom, hogy sokan erejüket meghaladó anyagi áldozatot hoznak. Pedig azok is kiváló termékeket vásárolhatnak, akik spórolnak, hiszen az olcsóbbak is jó minőségűek – mondja Gacsályi Katalin áruházlánc-igazgató. – Tudatosan kalkuláljuk úgy az árainkat, hogy az alapvető dolgokat bárki megvehesse!







Szilágyi Szabolcsné, Kata
Aki megtorpant


Szilágyiék maglódi kertjében két kisgyerek rohangál. Az édesanyjuk néhány hónapja még lelkesen rakosgatta a kinőtt gyerekruhákat, aztán mindent elvitt a védőnőhöz. “Adják oda a rászorulóknak!”

– Felhívtak a munkahelyemről, hogy ne számítsak arra, hogy a gyes után visszamehetek dolgozni – meséli szomorúan. – Hiába kezdtem el a gyógyszertári asszisztensi szakmámhoz az egyetemet, nem biztos, hogy el tudok helyezkedni. Egyelőre kijövünk a párom fizetéséből meg az én minimál-gyesemből, de egy fillért sem tudunk tartalékolni. Szerettünk volna nagy családot, de a harmadik babához át kellene alakítani a lakást. Miből? A testvérem vagányabb – négy gyereke van –, de mi meg fogunk elégedni kettővel. Fáj a szívem, de a pénztárcánk határt szab a vágyainknak…

Ahol olcsón megúszhatjuk

A Kék Zsiráf használtcikk-kereskedésben Magdi néni rugdalódzókat válogat.

– Mintha új lenne! – mutat egy vagány csíkosat. – Nálam kétszáz forintért is van kombidressz! Nemrég egy kismama itt vásárolta meg a teljes kelengyét az ikreinek. Ötvenezerből kijött minden: ruhák, pólyák, tetrapelenkák, ágynemű, takarók… Egy áruházban nem úszta volna meg kétszázötvenezer alatt. Van Römer autósülésem is tizenötezerért, légzésfigyelőm – a boltokban huszonnyolcezer –, tizenháromért. A babakocsikat veszik legkevésbé! Pedig ezt a háromfunkciósat húszért odaadnám – mutat a kirakatban virító jófajta kisszekérre. – Talán az anyukák szégyellnék a használtat a többiek előtt?

Ami nem kerül pénzbe

– Mindig megdöbbenek, amikor egy pár hónapos baba édesanyja azt kéri, hogy javasoljak fejlesztő gyakorlatokat, amitől a kicsi erősebb, okosabb lesz – meséli Gyetván Krisztina. – Azt szoktam felelni, hogy egy dologgal fejlesztheted: szeretettel! E kérdés mögött az a versenyszellem húzódik meg, amely szerint mihamarabb ki kell emelkedni, közben a teljesítményközpontú édesanyák “elrohannak” a gyerekeik mellett! Azért szeretek babamasszázst oktatni a rendelőnkben, mert lehetővé teszi, hogy az anyák csak a gyerekükre figyeljenek, “beszélgessenek” velük. És a baba “elmondja”, mi baja! Azt sem tagadom, hogy a körzetemben egyre nő a különbség a családok között. Van, ahol mindenből a legjobbat találom, van, ahol alig jut pelenkára… De nem biztos, hogy az aranybölcsőben ringatott kisgyerekből Einstein vagy boldogságra képes felnőtt lesz! Arról kellene sokat beszélnünk – a lapoknak írniuk! – hogy a gyerek nemcsak pénzt és energiát rabol, hanem hihetetlenül sok örömöt, tartalmat hoz. És ennek nincs köze a pénzhez!

(Kedves Olvasók! Folytatni fogjuk e témát, ezért kérjük, mondjátok el véleményeteket, írjatok levelet, várjuk e-mailjeiteket! Mivel egyetértünk a cikkben megszólaló védőnővel, rövidesen útjára indítjuk a “Kismama naplója” című cikksorozatunkat is. Arról lesz szó, ami pénzért nem kapható!)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top