Aktuális

Vegetáriánus életmód – pro és kontra – II. rész

Akiknek nem szabad!

Ezért fontos, hogy a vegetáriánusok hozzáértéssel tervezzék meg étrendjüket, így megelőzik a hiánybetegségek kialakulását. Vigyázat, ezek esetleg csak évek múltán jelentkeznek!
A kutatások azt mutatják, hogy amíg a vegán táplálkozás komoly veszélyeket rejt magában, addig a lakto-, ovo-lakto és szemivegetáriánusok szakszerűen összeállított étrenddel teljes értékűen táplálkozhatnak. Dr. Zajkás Gábor azonban figyelmeztet: nem szabad vegetáriánus életmódot folytatniuk tizennégy évnél fiatalabbaknak és hatvanöt évnél idősebbeknek, valamint gyermeket váró és szoptató anyáknak!

A veszélyek ellenére a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vegetáriánus életmód sikeresnek bizonyul.
– A statisztikák szerint a vegetáriánusok közül kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri problémákban, illetve daganatos betegségekben, mint a nem vegetáriánus életmódot folytatók közül – mondja Dr. Zajkás Gábor. – Ám ez az adat csalóka! Itt ugyanis a rosszul táplálkozó átlaglakossághoz hasonlítjuk őket. A helyes táplálkozás, amely húst is tartalmaz, felveszi a versenyt a vegetarianizmussal – magyarázza a főorvos.

Egyszerű magyarázata van, hogy a vegetáriánusok körében ritkábban fordulnak elő bizonyos krónikus betegségek. E betegségeknek ugyanis éppen a helytelen táplálkozás az egyik legfőbb oka. Mindaz, ami jellemző egy átlagos, rosszul táplálkozó ember étrendjére (alacsony rostfogyasztás, túlzott koleszterin- és telítettzsiradék-bevitel, magas sófogyasztás), az hiányzik a vegetáriánusok étrendjéből. Ráadásul a vegetarianizmus nemcsak táplálkozási szokás, hanem egészséges, harmonikus életmód. Az igazi vegetáriánusok nem isznak alkoholt és kávét, nem dohányoznak, rendszeresen mozognak, sokat mennek a természetbe és lelki egészségükre is különös gondot fordítanak. Ez is óriási szerepet játszik a kiváló betegség- és halálozási statisztikákban.

De ne felejtsük el: vegyes étrenddel szintén elérhető ugyanez! Ám, akinek kedve van, kóstoljon bele a vegetarianizmusba! Csak legyen óvatos! Ahogy a túlzott húsevésbe, az egyoldalú vegetáriánus étrendbe is belebetegedhetünk.

Növények, ártalmas mennyiségben

Mérgek nem csak a húsokban vannak. A növényekben szintén találhatók számunkra ártalmas anyagok – még akkor is, ha biotermelés útján lettek előállítva. E káros anyagok ugyanis a növények természetes összetevői. Például:
•  a hüvelyesekben és gabonamagvakban a fitátok, amelyek gátolják a kalcium felszívódását a bélből;

•  a karalábéban, retekben, céklában, sárgarépában, sóskában, parajban, zellerben felhalmozódó nitrát.

Miért nem veszélyesek ezek az összetevők a vegyesen táplálkozókra? Mert kevesebb növényi eredetű élelmiszert fogyasztanak a vegetáriánusoknál, s így nem kerül a szervezetükbe a felsorolt ártalmas anyagokból akkora mennyiség, hogy azok kifejthessék hatásukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top