Aktuális

Szingli Szalon 2.

A Nõk Lapja szinglije, Paár Petra elhatározta, idén rendbe rakja az életét. Elsõként a lakásában felhalmozódott rendetlenséggel kellett megbirkóznia.




Az alábbi, hiteles beszámolója talán más egyedülálló lányokat is arra sarkall, hogy nekilássanak a „rendteremtésnek”.

Itt az új év – e tény koromra vonatkozó vetületeit nem érintem. Viszont itt az ideje, hogy rendet teremtsek az életben. Papír, ceruza, teendők listája. Tiszta papírt nem találok, jó lesz egy újság hátoldala is, abból van bőven, szerintem egész évfolyamok hevernek szanaszét a lakásban. Ceruzát nem találok. De, ott kiáll egy a kanapé sarkánál. Nem kéne a rendteremtést a lakásban kezdenem??? Páratlan hadművelet következik!

Segítség, nyakamon az ÁNTSZ!

Lényem újabb kettősségét fedeztem fel, amióta egyedül lakom. Nem bírom, ha koszos a lakás, viszont utálok takarítani. Amikor nekiállok, már csak néhány mosatlan edény választ el attól, hogy rám törje az ajtót az ÁNTSZ, és könyörtelen fertőtlenítésre szólítson fel. Viszont ha elkezdem, alapos vagyok és egyben kiállhatatlan. Porszívóval üldözöm a porelefántokat (porcicákról már rég nem beszélhetünk), és kíméletlenül súrolom a kádat, amely végre fellélegezhet, miután megszabadítottam az üres samponos flakonok seregétől. Jobb kezemmel a virágokat próbálom visszahozni az életbe egy jókora vízfröccsel, bal kezemben egy ronggyal törölgetem a tévét, amelynek kezd előjönni az eredeti színe és alakja. Takarítás alatt és utána két óráig nem lehet hozzám szólni. Aki megteszi, arra legszívesebben rázúdítanám a felmosóvizet. De legalábbis cáfolhatatlan érvekkel bizonygatnám, mennyivel jobb lett volna, ha helyettem ő viszi véghez ezt a tisztogatási hadműveletet. Idővel persze lenyugszom, és élvezem a tisztítószerek illatát, a portalan és folttalan lakást.

Ez az idilli állapot – sajnos – nem tart örökké. A piszkos ruha felhalmozódásával kezdődik. Tegnap már nem tudtam lecsukni a szennyestartó tetejét. A mosógép könyvespolcként talált magának új szerepet, legfelül az egyik női praktikákkal teli újság pihent: hogyan mosogassunk minél gazdaságosabb vízfelhasználással, miként terítsünk skandináv hangulatban, vagy hogyan készítsünk régi melltartókból szalvétatartót. Csupa hasznos, a mindennapi élethez elengedhetetlen tanács. Vajon lusta szingliknek miért nem adnak tippeket? Például: ellep a mosnivaló? Pakold ki a szennyestartót, majd próbáld meg minél kisebbre összehajtogatni a benne lévő ruhákat, így több fér bele. Ami végképp kimaradt, azt gyömöszöld zacskókba, és nyugodt lélekkel dugd el az ágy alá. Tele a mosogató? Tervezz egy helyes függönyt köré, ami passzol a konyha színvilágához – így könnyedén eltüntethető az edénytorony. Vörösboros lett a terítő? Vegyél másikat! Jó, tudom, rendetlen vagyok. De azért elszórakoztathatom magam, miközben bepakolgatok a mosógépbe. Vajon a piros bugyimat berakhatom? Végül is fehérnemű…

Miért legyen rend?

Szinglik számára nélkülözhetetlenek a pszichológiai és életmód-tanácsadó könyvek. Itt van például Petra új kedvence, a Tértisztítás és feng shui című mű, amelyből kiderül, hogy rendrakás nélkül nincs harmónia. „Soha ne becsülje alá a rendetlenség életünkben betöltött szerepét!” – figyelmeztet a szerző. „Látatlanban is tudtam, hogy rendetlen az otthona annak, aki a dolgai elakadásáról számolt be”. E meglátásnak köszönhetően a merészebbek akár párhuzamot is vonhatnak sikertelen társkeresésük és lakásuk rendetlensége között. Szemelvények a szerző „nagytakarítási” javaslataiból:
– Szabaduljunk meg a „nemszeretem-ajándékoktól”. Dobjuk ki a fölöslegesen őrizgetett lomokat.
– A sarkokat is takarítsuk ki, ne csak a látható területeket.
– Ajándékozzuk el a nem hordott ruhákat.
– Számoljuk fel a fárasztó, kellemetlen kapcsolatokat.
– Válaszoljunk a levelekre, ne halogassuk a teendőinket, fejezzük be, amit elkezdtünk.
S hogy mi történik, ha alaposan rendet raktunk a lakásban? A szakértő szerint az életünk is sínre kerülhet, megoldódhatnak az addig megoldhatatlannak látszó problémák, talán még egy jóképű férfiszemélyt is bekalauzolhatunk immár ragyogó otthonunkba. (De megtartását már nem a takarítástól, nem is a feng shuitól, hanem csakis saját magunktól várhatjuk.)

Segédanyag takarító szingliknek: Karen Kingstom: Tértisztítás és feng shui (Édesvíz Kiadó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top