Aktuális

Budapest csak az ötvenötödik

Hol élünk? Milyen város a mi fõvárosunk „nemzetközi” szemmel nézve? És milyenek a környezõ nagyvárosok? Ott is lehetetlen élni, vagy csak nálunk?





Mint az utóbbi néhány évben, idén is napvilágot látott több nemzetközi felmérés, mely a földgolyónk nagyvárosait rangsorolja „élhetőségi” szempontból. Fogadok, a fővárosban élők felsóhajtanak, rögtön kezdenék a litániát, hogy nálunk rossz a levegő, közlekedni gyakorlatilag lehetetlen, minősíthetetlen állapotban vannak az utak, és előbb-utóbb betemet bennünket a kutyagumi, és még folytathatnánk.
A kutyagumit speciel nem tudom, említi-e az a brit felmérés, mely a világ 130 nagyvárosát hasonlította össze, hiszen főleg gazdasági és közbiztonsági szempontokat tartottak szem előtt, de Budapest az 55. helyen végzett, ami derűre nem sok okot ad, ha hozzávesszük, hogy nem minden európai – hogy a tengerentúlról vagy Ázsiáról már ne is beszéljünk – városban vannak a világörökség részét alkotó városrészek. Csak ötvenötödikek vagyunk, holtversenyben Milánóval és Szöullal.





Káröröm az ürömben, hogy a kultúra bölcsőjeként számon tartott Athén is lemaradt, a legkevésbé élhető EU-ország. Nem tudom, az olimpia segít-e ezen az állapoton, de a város vezetőinek lenne min gondolkodnia. Európában egyébként Belgrád a sereghajtó. De hogy büszkeségre is legyen okunk, nem tartom titokban: Budapest a régió legdrágább városa. Persze még azért így sem érjük utol Tokiót, mely a földkerekség legdrágább lakóhelye. Hong Konggal a sarkában.





Azért ne legyünk elégedettek, mert a Budapesthez nagyban hasonló Bécs 54 hellyel ver minket, vagyis a világ legélhetőbb városa, holtversenyben Melbourne-nel és a kanadai Vancouverrel. A világ legszörnyűbb városa pedig a pápua-új-guinea-i Port Moresby: virágzó korrupció és bűnözés, valamint nem létező egészségügyi rendszer jellemzi.
Egy amerikai ügynökség is készített egy még átfogóbb kutatatást, melyben 260 nagyvárost hasonlított össze, de Budapestet nem vette fel a listára.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top