nlc.hu
Aktuális
Kétbalkezes kasszafúró kerestetik

Kétbalkezes kasszafúró kerestetik

- A "Betörõ az albérlõm" kockázatos vállalkozás – mondta a kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks, aki a fõszerepet játssza Joel és Ethan Coen új, fergeteges vígjátékában. – Hiszen mindenki meglepõ filmet vár.





Úgy tűnik, Tom Hanks túl sok komoly filmet (A kárhozat útja, Számkivetett) forgatott az elmúlt években, mert mostanában, ha elkezdi, alig tudja abbahagyni a poénkodást. A Betörő az albérlőm cannes-i sajtótájékoztatóján egy órán keresztül szórakoztatta az újságírókat. Mindig valami tréfán járt az esze, szinte egyszemélyes kabaré-előadássá változtatta az összejövetelt. Az azért biztosan kiderült a filmfesztiválon is – de ha nem, akkor most! –, hogy a legendás testvérpár, Joel és Ethan Coen (Fargo, Az ember, aki ott se volt, Kegyetlen bánásmód) új mozija egy 1955-ös film remek remake-je. A történet szerint egy szélhámos professzor, Goldthwait Higginson Dorr – újsághirdetés útján összeszedett – bandájával az évszázad rablását tervezi. A banda eszement tagjai, a „szakértők”: a robbantó, az alagútfúró, a nehézfiú és a beépített ember. Az öt betörő – templomi zenésznek adva ki magát – beköltözik egy gyanútlan, öreg hölgy pincéjébe azzal, hogy majd ott „gyakorolnak”, valójában pedig ott készülnek fel az akcióra. A baj akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy Dorr emberei agyilag „nem érnek fel” ehhez az anyagi feladathoz. Még nagyobb baj az, hogy alábecsülik az emeleten lakó házinénit. Amikor Mrs. Munson megneszeli, hogy lakói miben sántikálnak, és feljelentéssel fenyegetőzik, a banda úgy dönt, őt is bevonják a buliba. Hiszen mégsem tehetnek el láb alól egy agyafúrt, öreg hölgyet!





Nyerő hármas

„Nem is tudom, mikor jöttünk rá arra, hogy Tom nagyszerű professzor lenne – emlékezett Ethan Coen –, hiszen ez a figura annyira elüt a korábbi szerepeitől. De jól döntöttünk! Tökéletesen érzi a komédia ritmusát, és szerintem még sohasem volt ennyire vicces, mint ebben a szerepben.”
„Nagyon szerettük a film eredeti változatát, és benne a főszereplőt, Alec Guinness-t – folytatja Joel. – Erőteljes az alaptörténet, és jó a felépítése. Mi azonban csak a vázát tartottuk meg, minden egyebet elvetettünk. Így a karakterek és a helyszínek lényegesen eltérnek az eredetitől.”
„Sajátos az ízlésük – jellemzi Tom Hanks az író-rendező párost. – Vonzódnak a furcsa, szokatlan ötletekhez. Ragyogó mesélők, történeteik mindig meglepő fordulatot vesznek, és ez őket éppen annyira szórakoztatja, mint a közönséget. Velük dolgozni olyan, mint megütni a főnyereményt! Amikor az általuk írt, tökéletesen kidolgozott forgatókönyvet még csak félig olvastam el, már azt mondtam magamban: ebben benne kell lennem!”

A bamba banda

Vegyük tehát sorra a nyeretlen ötöst – az albérlőcsapat tagjait – és a plusz egyet, azaz a decens idős hölgyet, a főbérlőt.
A főnök, Dorr, a prof.: ő a lángész – a szó tágabb értelmében véve. Közmegegyezéssel ő a banda esze – minden relatív.
A „szakértők” finoman szólva fura figurák. Marlon Wayans játssza a beépített embert, aki elvegyül a rablás helyszínének, a kaszinónak dolgozói között. Ő a szájhős a csapatban, aki azzal büszkélkedik, hogy kulcsfontosságú személy, ám hamar rájön, hogy ez csupán annyit jelent: portás egy szórakozóhelyen.
J. K. Simmons alakítja Palacsintát, aki mindenhez ért, de semmihez sem igazán jól. Itt elsősorban a robbantási szakértelmére célzunk, amivel saját magát és a bandát is veszélybe sodorja jó néhányszor.
A Tábornok, akit Tzi Ma játszik, vietnami veterán, jeleskedik az alagútfúrásban, és egyébként fánkboltja van valahol Dél-Kaliforniában.
A csapat ötödik tagja Lump, a nehézfiú – elengedhetetlen figura az ilyen filmekben, megformálója Ryan Hurst. Inkább lágyszívű izompacsirta, mintsem harcos alkat. Szorgalmasan ássa az alagutat, de azt nem tudja, mi célból.





Az öreg hölgy lázadása

Ezen erős férfiakból álló brigád mellé Coenéknek olyan színésznőre volt szükségük, aki nem hátrál meg a „dörzsölt” bűnözők elől, hiszen valójában Marva Munson, az öreg hölgy az események mozgatórugója. Ő az a falat, amelyik megakad a nála meghúzódó betörők torkán. Irma P. Hall a meghallgatáskor egyáltalán nem volt biztos benne, hogy Joel és Ethan rá fogja osztani a szerepet, mivel alig olvasott fel néhány sort, máris beszélgetni kezdtek vele. Később kiderült, hogy csak „kicsit megkínozták”: ő volt az első, akit meghallgattak, ám akármilyen jó és meggyőző volt, nem jelenthették ki rögtön, hogy övé a szerep. Azt persze nem tudhatták, hogy a színésznő nemcsak játszani, de ütni is tud. Amikor ugyanis szerepe szerint verekednie kell az egyik betörővel, Irma végig valódi ütéseket mért Marlon Wayansra, aki – becsületére legyen mondva – rezzenéstelenül viselte, sőt, az ismételt felvételnél sem hajolt el a pofonok elől. A forgatás végén Irma odament a rendezőhöz, és büszkén mesélte, hogy korábban színpadi verekedést tanult. Szegény Marlont mindenesetre meglepte ez a hír…

Kedves bűnözők

Annak ellenére, hogy bűnügybe keverednek, nehéz Dorrt és embereit gonosztevőnek tekinteni. Ők maguk sem gondolják, hogy bűnözők lennének, csak próbálják megszerezni a megélhetéshez valót.
„Nem hiszem, hogy ez egy rosszfiúkról szóló film lenne – jegyzi meg Joel Coen. – Talán azért, mert vérbeli komédiát látunk. A szereplők alapvetően derék emberek, csak kicsit idióták.”
Szigeti Hajni

Kulisszatitkok

– Mary Zophres jelmeztervező azzal járult hozzá a film déli, időtlen jellegéhez, hogy jelmezeiben a huszadik század különböző stílusait ötvözte, figyelembe véve, hogy a szereplők egy Mississippi állambeli kisvárosban élnek. Tom Hanks öltözékét például Mark Twain és az ő háromrészes öltönye, csokornyakkendője és a körgallérja ihlette.




– A produkcióban fontos dramaturgiai szerepe van egy bizonyos macskának is: bár ezek az állatok kiszámíthatatlanok és nehezen idomíthatók, szerencsére be tudták őket tanítani, hogy végszóra játsszanak. Tíz macskát foglalkoztattak összesen, és mindegyik jelenetre hármat készítettek fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top