Aktuális

Szerelem elsõ szimatra

Befolyásolják-e a parfümök az érzéseinket? Az illatok észlelése tanult vagy velünk született tulajdonság? Hogyan figyeljünk mások illatára? Lássuk a szaglás körüli elméleteket és a legszexisebb illatokat!





Az orrunknál fogva

Vajon mi az oka annak, hogy bizonyos illatokra úgy „ugrunk”, mint macska az egérre? Egyes illatok azonnal felvillanyoznak, míg mások teljesen közömbösen hagynak? Az ok az illatérzékenységért felelős szervünk: két pici pont, amelyek mindkét orrlyukunkban megtalálhatók. Az úgynevezett Jacobson-szerv a felelős azért, hogy szaglásunk az orrunknál fogva vezet bennünket. Ugyanezen a helyen található a hatodik érzékünk is, melyet az altatók, a fájdalomcsillapítók vagy a drogok igencsak tönkre tudnak tenni. Erről a pontról a szagok közvetlenül a limbikus rendszerbe jutnak, az agynak azon területére, mely az érzelmekért és az emlékekért felelős. Minden egyes illathoz emlékképek tartoznak, ezért ami egyszer keresztülvándorol az orrunkon, az bekerül az agyunkba is. Például már az icipici babaorr is „megtanulja” az illatok alapjait, és „tudja”, hogy az anya illata a biztonságot jelenti.

Az illatok tanulása

Idővel orrunk újabb és újabb illatokat tanul meg, amelyet a hozzájuk kötődő emlékképekkel örökre elraktározunk. Ez az oka annak, hogy hiába mondják az aromaterapeuták azt, hogy a levendula nyugtató hatású, ha például egy csodálatos levendulamezőn törtük el a lábunkat, akkor a jövőben a levendula aromájához kellemetlen érzések kötődnek. Ám ha egy nő a lovardában találkozik az igazival, akkor számára a lovak illata, az egész istálló szaga kellemes emlékeket ébreszt majd. Vagyis nincsenek jó és rossz illatok, csupán jó és rossz emlékek!

Ami velünk született

Eszünkbe sem jut, hogy amikor partnert választunk, akkor is az orrunk vezet bennünket. Ahhoz, hogy a genetikai sokszínűséget biztosítsuk, olyan párt választunk magunknak, aki erősíteni fogja a saját génjeinket. Vagyis a párok annál vonzóbbnak találják egymást, minél különbözőbb az immunrendszerük, amit aztán az orrukon keresztül döntenek el. Vagyis vakon megbízhatunk a szaglásunkban. Ugyanez az ösztön irányít egyébként bennünket, amikor parfümöt választunk. Ezért fordulhat elő, hogy a hasonló immunrendszerrel rendelkező emberek hasonló parfümöt választanak. És ez az oka annak is, hogy olyan illatokat részesítünk előnyben, melyek a saját illatunkat erősítik, és ennek segítségével a lehetséges partner felé egyértelmű jeleket küldhetünk.
De mi történik akkor, ha annak, akinek tetszik az illata, mégsem keltjük fel az érdeklődését? És mi történik akkor, ha az igazival egy rózsacsokor közelében találkozunk, és az aroma bátortalanná teszi őt? Ilyenkor térjünk át a jól bevált módszerekre, amelyeket már ősanyáink is alkalmaztak, amikor a kiválasztottat meg akarták hódítani!

Tudományosan igazolt tény, hogy a férfiakat szexuálisan ingerli a fahéj, a levendula és a vanília illata. Ám érdekes módon a nők is szívesen viselik ezeket az aromákat. Ez nem véletlen, hiszen ez a három illat ingerli a hipotalamuszt, amely nem más, mint fejünk „piroslámpás” negyede. A vanília, a fahéj és a levendula olyan éterikus olajokat tartalmaznak, melyek enyhén bódítóak, érzékien hatnak, élvezetes élményeket ígérnek.

Szexis újdonságok
Minden szezonban új illatok hódítanak, amelyek közül bemutatjuk a legszexisebbeket:

Avon – Exotic Waters: Napfényes tengerpartot, korallzátonyokat, lédús gyümölcsöket idéző, egzotikus illat. Életvidám fiatal lányok, asszonyok illata.
Boucheron – Trouble: Provokatív, mágikus és étvágygerjesztő, melyben a nemes fák aromáját édes vaníliacseppekkel dúsítottak. A klasszikusan elegáns stílusú nőkhöz áll közel.
Carolina Herrera 212 On Ice: A forró szenvedély ihlette a rózsás, mediterrán, gyümölcsös kompozíciót. A városi hölgyeknek álmodták meg.
Celine Dion – Notes: Virágos illat, amelyet a tiare virág és a tahiti gardénia tesznek titokzatossá. A törékeny nők finomságát hangsúlyozza ki.
Clinique – Simply: Egyszerűen, kifinomultan nőies, és hosszan illatozik a bőrön. A természetet kedvelő nők stílusához illik.
Elizabeth Arden – Red Door Revealed: Az orchideák érzékien pezsgő illatától lesz puha és vidám a kölni. Romantikus lelkű nőknek ajánlott.
Escada – Island Kiss: Egzotikus, szexi virágos és gyümölcsös fantázia, fiatalos és lendületes. A tengeri sellőknek, a napfényt imádó hölgyeknek javasolt.
Estée Lauder – Summer in Bloom: Frissítő, virágos, buja, simogató illatpermetek. Az abszolút nőies stílusú nőkhöz áll közel.
Féraud: Nap érlelte, gyümölcsös stílus, melyet a cseresznyefa virágának aromája leng körül. A különlegességre vágyók permete.
Laura Biagiotti – Aqua di Roma Donna: Romantikusan nőies az aranyló lonc, a magnólia és a mimóza aromájától. Az érzékeny nők élvezhetik.
Sisley – Eau de campagne: Az arisztokrácia nemes illata. Az üvegcsében a természet zöld és friss ereje lakozik. Azon hölgyeknek javasoljuk, akik a klasszikus értékeket tartják fontosnak.

Illattippek

• Személyes aroma: A parfümöt mindig meztelen bőrre – ne krémezzük, ne testápolózzuk – vigyük fel, így fejti ki a legjobban a hatását!
• Érzékeny orr: Ha új illatot használunk, ne a dekoltázsra vagy nyakra vigyük fel, hanem az alkarunkra spricceljük, mivel első pillanatban előfordulhat, hogy irritálja az orrunkat!
• Száraz bőr: a parfümök általában négy órán keresztül illatoznak a bőrön. Akinek száraz a bőre, arról még gyorsabban illannak el az aromák. Ilyenkor az „illatrétegezés” a legjobb megoldás: a parfümmel azonos tusfürdőt, testápolót és dezodort használjunk!
• Túladagolás: Túl sok parfümöt fújtunk magunkra? Nedves törölközővel töröljük át a bőrt, ez a hígítás legjobb módja!
• Megfelelő választás: Szánjunk időt a vásárlásra! Legalább tíz percre van szükség, míg egy illat felszívódik és kifejti a bőrünkön keresztül a hatását.

Érdekességek a világból

Figyelmeztető illatok: Angliában újfajta próbálkozásba kezdtek, és illatokkal igyekeznek félelmet kelteni azokban, akik nem fizetik be időben a számláikat. Jó néhány felszólítást olyan aromakombinációval fújtak be, amelyekkel az ügyfeleket fizetésre ösztönzik.

Stressz elleni illatok: A frankfurti repülőteret 1996 óta citrom- és mézfűvel illatosítják, ez nyugtató hatást fejt ki az utasokra.

Munkakedvfokozók: Japánban a légkondicionáló berendezések segítségével különféle déligyümölcsök illatát permetezik a levegőbe, ami állítólag fokozza a dolgozók munkakedvét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top