Aktuális

Már támad a pollen

Az igazi parlagfûszezon elõreláthatóan csak július közepén kezdõdik, de pollen már most is van a levegõben. Itt az ideje, hogy ismét nekilássunk a gyomirtásnak! Hogy mindenki nyugodtan aludjon.




Az idei év időjárása a parlagfűnek és az allergiásoknak egyaránt kedvez. Nyárra változékony, csapadékos idő várható. Az eső elősegíti a növény növekedését, de a pollenszemeket is kimossa a levegőből. Ahhoz, hogy az allergiások ne csak az esős napokon lélegezhessenek fel, jelentős mértékben csökkenteni kellene a parlagfűvel fertőzött területek számát. Ezért fontos, hogy mindenki kiirtsa a környezetében talált parlagfüvet! A nagyobb, megműveletlen, elhanyagolt, gyomos területeket pedig jelentsük be az illetékeseknek!

A belterületen talált parlagfüvet a területileg illetékes jegyzőknél, a külterületen talált gyomokat a Növény és Talajvédelmi Szolgálatoknál lehet bejelenteni. Budapesten a Fővárosi Parlagfű Vonalon is tehető bejelentés, a 327-1686-os telefonszámon.

Másfél méteresre is megnő

Sokan nem ismerik fel a parlagfüvet, összekeverik a szintén allergén ürömmel. A kertekben megjelenő parlagfüvet könnyen nézhetjük büdöskepalántának is, igaz, pár hét alatt olyan magas lesz a gyom, hogy egyértelművé válik a tévedés. A kifejlett parlagfű magassága akár a másfél métert is meghaladhatja, központi, egyenes szárából sűrűn ágaznak el az oldalhajtások, ezek végén találhatók a porzós virágok. Levelei jellegzetesen szeldeltek, színük sötétzöld, fonákjuk szürkészöld. A levelek mindkét oldalukon sűrűn szőrözöttek. A növény július végén és augusztusban bocsátja a legtöbb pollent a levegőbe, amit a szél akár száz kilométeres távolságba is eljuttathat.

Tövestől húzzuk ki!

A parlagfű irtásával ne várjuk meg a pollenszezon kezdetét! Már most célszerű elkezdeni a gyomos területek felszámolását ahhoz, hogy időben megakadályozzuk a pollenszórást. A leghatékonyabb védekezés az, ha tövestől húzzuk ki a gyomnövényt, még mielőtt virágozni kezdene. Ha kaszáljuk a parlagfüves területeket, vigyázzunk arra, hogy minél alacsonyabb tarló maradjon! A növény talaj közeli oldalhajtásai gyorsan növekedésnek indulnak, ezért rendszeres újrakaszálásra van szükség. Parlagfűhöz soha ne nyúljunk kesztyű nélkül! Ha virágzó töveket kell kaszálni, vagy irtani, a kesztyű mellett viseljünk védőmaszkot és a teljes testfelületet beborító ruhát is! Gyerekek ne vegyenek részt virágzó parlagfű irtásában! A nagy mennyiségben belélegzett pollen gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt kiválthatja az addig rejtett pollenallergiát. A már elvirágzott töveket is irtani kell, ezzel megakadályozhatjuk a magok beérését. Ezért is fontos, hogy a gazdák elvégezzék a megfelelő őszi talajhántási műveleteket.

A parlagfű a megbolygatott földben érzi jól magát, nemcsak a termőföldeken, de az építkezések mellett, vagy a kiskertekben is felbukkanhat. Ilyen esetekben az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia a gyomirtásról. Jó, ha tudjuk, hogy a tulajdonos nem csak a kertjéért, de a kerítés és az út közötti részért is felelős. A belterületen talált elhanyagolt, gazos területekre az önkormányzatok növényvédelmi bírságot szabhatnak ki, ennek összege legalább húszezer forint, de akár egymillió forint is lehet.

Pollenhelyzet

– A tavaszi virágzású fák pollenjéből mostanra csak kevés maradt a levegőben, de már megjelentek a nyári gyomok virágporai – figyelmeztet Migályné Józsa Edit, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Aerobiológiai Hálózatának munkatársa. – Most a pázsitfűfélék, a sóskafélék, a lórom és a csalánfélék pollenjéből van jelentős mennyiség a levegőben. Kevés útifű- és parlagfűpollent is találtunk már a csapdáinkban, de még három-négy hétig nem kell jelentős parlagfűpollen-mennyiségre számítanunk.

(A b.kover@sanomabp.hu e-mail címen várjuk a témával kapcsolatos kérdéseiteket, észrevételeteket. Azt is írjátok meg, ha irtási akciót szerveztek! Parlagfűhíradóval rendszeresen jelentkezünk Segítőtárs rovatunkban!)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top