nlc.hu
Aktuális
Egy körkérdés pasiknak

Egy körkérdés pasiknak

Saját házunk táján is körbenéztünk: megkértük két kollégánkat, mondják el, hogyan, mennyit tesznek azért, hogy a párkapcsolataik ne laposodjanak el. Õk pedig kiadták titkaikat. Münz András és Vig György írása.







Münz András
Oda-vissza
(Öninterjú)

– Jó, hogy jön, Szerkesztő úr! Mondhatni kapóra!
– Csak nem?
– De bizony! A szerelemről van szó. Hogy miként őrizzük meg.
– Elviekben?
– Elviekben is, főleg persze gyakorlatban.
– Jaj. Mindenekelőtt kell hozzá egy jó kis szerelem. Nő, akit szeretünk. Szóval amit, akit meg lehet őrizni.
– És meg lehet?
– Hát, tudja… voltaképen meg lehet. Magam például, mint szerelmileg mostanra már meglehetősen lehiggadt egyed, több módszert is kipróbáltam. Alapvetően jó módszereket.
– Sikeresen…
– Azt nem mondanám. A módszert ugyanis mindig a szerelem aktuális alanyához kell passzítani… És ahány nő…
– …annyi recept.
– Ha ennyire okos, miért engem kérdez, mondja?
– Elnézést, valahogy úgy képzeltem. Az évek, a tapasztalat…
– Na jó. Hát egyetlen egyszer valóban sikerült megőriznem.
– Nagyszerű! És még mindig tart?
– Nem egészen. Neki ugyanis nem sikerült megőrizni engem.

Münz András

•







Vig György
Szeretni, szeretni, szeretni kell…

Esetemben huszonnyolc éves koromig tartott a „Hogyan őrizzük meg a szerelemet?” nevű játékra való felkészülés. Ezalatt rájöttem, hogy körülbelül ugyanannyiszor rúgják ki az embert, mint ahányszor ő maga kezdeményezi egy kapcsolat beszüntetését, de sebaj, mert egyik sem volt az igazi. Harminc felé úgy éreztem, ideje megállapodni, és rá is találtam arra a bizonyos igazira. A volt feleségemről van szó, aki jó néhány éve szimpatikus, szintén elvált élettársával együtt neveli két gyermekünket. Én pedig együtt élek az én – régóta elvált – kedvesemmel és az ő két gyerekével. Viszonylag tartósnak tűnik a helyzet, a szereplők megállapodtak, a viharos kapcsolatok, félresiklott házasságok után mindenki úgy érzi, révbe ért, ez az a helyzet, amelyik megóvásra érdemes. Újabb esküvőkről mindazonáltal egyelőre szó sem esik.

Hogy őrizzük meg a szerelmet? Fogalmam sincs. Sokáig azt gondoltam, hogy a szerelmet nem kell őrizni, illetve, ha már vigyázni kell rá, akkor az nem is igazi. Ez negyvenen túl marhaságnak tűnik. Megtanultam, hogy igenis ápolni, óvni, védeni kell a jól működő kapcsolatot, a másikat, magunkat, a szerelmet. Közben meg tudom, hogy, ha ismét húszéves lehetnék, újra elkövetnék minden régi hibát. Két évtizedbe telt, mire egyáltalán megsejtettem, mit jelent a mondat: szeresd felebarátodat, mint tenmagad, és még ma sem vagyok egészen biztos abban, hogy pontosan értem. Pedig talán ez a kulcsa az egésznek.

Vig György

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top