Aktuális

A Központ segít

A Munkaügyi Központokról gyakran hallani, hogy gyakorlati segítség helyett csupán az automatikus regisztrációt végzik. Lõrincz Leó ezzel szemben állítja, hogy Budapesten néhány hónapon belül szinte mindenkinek sikerül munkát találni.






Lőrincz Leó
Fontos, hogy a munkanélkülivé lett ember menjen be a Munkaügyi Központok helyi kirendeltségéhez, ahol regisztrálják – ez kell a munkanélküli járadék megállapításához is –, és interjút készítenek vele. Megkérdezik, milyen munkakörben volt eddig, milyen fizetéssel, mik a további elképzelései. Kikérdezik a családi és az egészségi állapotáról is. Majd elmondják, hogy abban a térségben milyen képzettséggel, milyen állások betöltésére van reális lehetősége. Amennyiben nincs az elképzeléseinek, végzettségének megfelelő lehetőség, tájékoztatják azokról a támogatott képzésekről, amelyek a térségben keresett munkakörök betöltésére alkalmassá tehetnék. Két-három hét múlva kell újra jelentkeznie, ha addig találnak számára munkát, értesítik.
Képzési támogatást annak ítélhetnek meg, akit munkanélküliként nyilvántartanak, és akinek a Központ nem tudott a végzettségének megfelelő állást közvetíteni – amennyiben a fölajánlott állás betöltéséhez viszont újabb szakképesítésre van szükség.

Gyesen levő kismama akkor jogosult képzési támogatásra, ha a gyermek betöltötte a másfél éves kort.

Természetesen nincs arra biztosíték, hogy egy újabb szakképzettség birtokában biztosan talál valaki állást, „piacgazdaságban garantálni ilyesmit nem lehet”, mondja Lőrincz Leó. Fontos, teszi hozzá, hogy mindenki az ismerősei minél szélesebb körében terjessze el, hogy munkát keres, hiszen a legtöbben ezen az úton tudnak továbblépni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top