Aktuális

Hosszúra nyúlt kismamakor

Hamarosan negyvenkilenc éves leszek. Egy keleti határmenti faluban élek, ahol képtelenség elhelyezkedni három gyerekkel. Szeretnék otthon végezhetõ munkalehetõséget találni. Csakhogy nincs számítógépem.





Sok olvasónk írja, hogy számára a távmunka-lehetőség volna az ideális megoldás:

„Hamarosan negyvenkilenc éves leszek. Egy keleti határmenti faluban élek, ahol képtelenség elhelyezkedni Három gyereket szültem, a legkisebb most hetedik osztályos. Szeretnék otthon végezhető munkalehetőséget találni. A lányom most lett munkanélküli, van számítógépes képesítése, itthon ő is dolgozhatna, ha mód lenne rá. Csakhogy számítógépünk, az nincs. Mondhatom, a bőrömön tapasztalom, milyen nehéz kevés pénzből megélni. A férjem a Dunántúlon dolgozik, onnan jár havonta kétszer haza. Én nem keresek semmit sem, apósom fele nyugdíjával rendelkezem, meg a családi pótlékkal, szerencsére ehhez jár még a kiegészítő családi pótlék. Napi leosztásban mindenre – élelem és mosópor is – marad 1000-1500 forint. Naponta kiborulok, veszekszem mindenkivel, mert annyira kikészít ez a tehetetlenség, amelyben élünk. A nagyfiam most kezdett el dolgozni, harminc kilométerre jár el, saját magának fizeti a közlekedést. Itthon vagyok munka nélkül, és mivel apósom betöltötte a kilencvenegyedik évét, így máshol nem tudok munkát vállalni, vagy eljárni. A Családügyi Minisztériumból azt a választ kaptam, hogy ilyen helyzetben nem jár ápolási díj, mivel egészségileg jól van, nem szorul orvosi ellátásra. Én mégsem tudok elmenni sehová, mert feledékeny, és nem kapcsolja le a villanyt, se a mikróban melegíteni nem tud már, sőt, azt mondja, hogy a tévét se tudja bekapcsolni. Magas korúaknak mért nem lehet megadni az ápolási díjat?”
(H. L.-né, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Olvasónk nehezen lábal ki a „kismamakorból” – a gyerekei után most az apósáról kell gondoskodnia. Tanácsunk: ha a szomszédokat nem tudja megkérni, hogy néha nézzenek rá az apósára, beszéljen a háziorvossal az idős ember mentális korlátozottságáról, hiszen lényegében önmagára és az otthonukra nézve is kockázatos őt egyedül hagyni. Az önveszélyes feledékenység fennállása alighanem kizárja, hogy apósát „egészségesnek” lehessen nyilvánítani.

Lőrincz Leó tájékoztatása szerint néhány héten belül döntés születik arról, milyen formában támogatja a kormány a munkanélküliek számítógéphez jutását. Erről a Munkaügyi Központok helyi kirendeltségeinél érdeklődjenek azok, akik távmunka-lehetőséget keresnének, de a számítógép hiánya miatt erre eddig nem volt esélyük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top