nlc.hu
Aktuális
Ami a Baywatch-ból kimaradt – II. rész

Ami a Baywatch-ból kimaradt – II. rész

Tudott úszni, mégsem ért partot

– Ami a legmeglepőbb, hogy a balesetek általában olyan emberekkel történnek, akik tudnak úszni. Hozzánk például egyszer Dunántúlról nyaralni érkezett egy tizenhét éves lány. Egyedüli gyerek volt, a szülei nehezen engedték el. A barátnőjével kimentek az áradó folyóra, ahol tilos fürdeni. Elkezdtek viccelődni a baráti társaságukkal, segítségért kiabáltak, eljátszották a fuldoklót. A barátok beugrottak utánuk, ki akarták menteni őket, de a lányok csak egy jót nevettek rajtuk. Ezt még egyszer eljátszották. Majd ugrándoztak a vízben, és közben egyre beljebb sodródtak. Egyszer csak érzeték, hogy nem ér le a lábuk – hirtelen mélyült a folyóvíz. Pánikba estek, elsüllyedtek, de a fiúk már nem indultak menteni, hiszen „ezzel” már kétszer becsapták őket. Csak a helyi kislány ért ki élve a partra. A pánikot nagyon nehéz leküzdeni a legjobb úszóknak is, ezt a vízimentők is úgy tanulják. Trenírozzuk magunkat a veszélyhelyzetekre! Gyakoroljuk – például egy görcs esetén –, hogyan tudnánk úszni egy karral és lábtempóval, vagy csak karral, lábtempó nélkül. Sekély vízben próbáljunk úszás közben görcsoldó mozdulatokat végezni, hogy ha arra kerül a sor, már biztosabban menjen.

Ön dönt: iszik vagy úszik?

– Ne menjünk alkohol, gyógyszer hatása alatt vagy teli gyomorral a vízbe! Az alkohol miatt történik a vízi balesetek ötven százaléka. Bulizó fiatalok és felnőttek gyakran döntenek úgy, hogy hajnalban megmártóznak valahol, nemrég egy ilyen eset is halállal végződött. Hínár csavarodott egyikőjük lábára, nem volt segítsége, és ittas állapotban nem tudta kiszabadítani magát. Ne értékeljük túl a képességeinket! Lehet, hogy az uszodában remekül teljesítünk, de teljesen más a helyzet a szabadvízen. Csónakkíséret nélkül ne szervezzünk privát távúszásokat, még akkor sem, ha nagyon simának, nyugodtnak tűnik a víz. Kifáradhatunk, bent már hidegebb a tó, a folyó, amire nem számítunk. Kajaktúrákon is nem egyszer túlhajtják magukat az emberek, ha fáradtan éri őket egy borulás, azonnal begörcsölnek az izmok, és tragédiával végződhet a kirándulás. Mindenki szeretné jól érezni magát nyáron, ne rontsuk el magunknak a vakációt!

Mit tegyünk, ha fuldoklót látunk?

Hogyha laikusként segítünk, feltétlenül használjunk segédeszközt a mentéshez – legyen az ág, vontatókötél. Ne ússzunk be a vízbe, mert akkor könnyen kettős tragédia is bekövetkezhet! Ha hívjuk a 112-t, a vízimentőknek öt percen belül oda kell érniük. Ha partra segítettük a balesetet szenvedettet, győződjünk meg róla, hogy lélegzik-e, és a nyaki ütőerénél ellenőrizzük a vérkeringését! Amennyiben nincs eszméleténél, elkezdhetjük lélegeztetni, de ha nem vagyunk biztosak a tudásunkban, várjuk meg inkább a mentőt!

Előzzük meg a bajt!

Ha ismeretlen helyen nyaralunk, a helyiektől, szállásadóinktól érdeklődjünk a biztonságos fürdőhelyekről, és ismerjük meg a vizek veszélyeiről szóló kiadványokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top