nlc.hu
Aktuális
Ha egy párkapcsolat kiürül …

Ha egy párkapcsolat kiürül …

Mit lehet tenni, ha a harmincöt-negyven év körüli hölgyek úgy érzik: megrekedt a házasságuk, csökkent a szenvedély, a férfi-nõ viszony kezd ellaposodni, s a hangsúly egyre inkább a két fél szülõi kapcsolatára kerül.





– Szerinted idővel elszürkül az a kapcsolat is, amelyik egykor szenvedélyes szerelemként indult?

– Nem törvényszerű, de az meglehetősen jellemző, hogy a gyerek(ek) érkezése után a pár elhagyja azokat a szokásokat, amelyek korábban mindkettejüknek fontosak voltak. Ám mivel szülőkké váltak, a gyerekekre figyelnek, hajtanak a munkahelyükön, estére holtfáradtak, ezért megszűnhet közöttük a „régi” kommunikáció. Régen például kettesben megbeszélték, mi történt velük egész nap, volt idejük egymáshoz bújva önmagukról beszélni – szülőkként viszont azt kell megoldaniuk, hogy ki vásárol be, ki adja fel a csekkeket, ki megy a gyerekekért az óvodába, iskolába. A szexuális kapcsolatban is érdeklődésvesztés állhat be, vagy maga a szeretkezés rutinná válik, s esetleg közben a nő gondolatai másutt járnak.

– Ha valaki ilyesmit érzékel, hogyan fordíthatja vissza a helyzetet, hogyan állíthatja vissza a régi intimitást?

– Vissza lehet nyúlni a régi szokásokhoz, például hetente egyszer, úgy, mint régen, közösen moziba, színházba menni, vagy randevúzni valahol. Segíthet, ha a visszamennek azokra a helyszínekre, ahol jól érezték magukat együtt. Nagy baj, és gyakran látom, hogy egy-egy nő ilyenkor ébred rá, hogy mégsem a férje az a férfi, akihez hozzá kellett volna kötnie az életét. Egyik páciensem azért választotta a párját, mert érezte, hogy jó apja lesz a gyerekeinek. Ez így is történt, a férfi kiváló apa lett. Ám a nő az évek elteltével szomorúan döbbent rá, hogy nem tud másról beszélgetni a párjával, csak a gyerekekről. Nem kap kellő odafigyelést tőle, nem kapja meg azokat az érzéseket, amelyek fontosak lennének számára. Negyvenéves korára szembesült azzal, hogy nem azt a férfit választotta, akivel szívesen leélné az életét. Szenved, ugyanakkor a gyerekek miatt nem mer kilépni a kapcsolatból.

– A gyerekek miatt érdemes fenntartani egy boldogtalan párkapcsolatot?

– Szerintem ez gyakran elhibázott döntés, hiszen általában a gyerekek is kárát látják, ha a szüleik közötti viszony tartósan feszültté válik, s helyreállíthatatlanul megromlik. Apaként a férfi később is nagyon jól jelen maradhat az életükben, még akkor is, ha már nem él együtt a gyerekek anyjával.

– Hogyan lehet egy kapcsolatot jól „csinálni”? Mit tesznek azok, akiknek a viszonya az együtt töltött évtizedek múltán sem ürül ki?

– Egyrészt fontos, hogy mindkét félnek legyenek külön programjai: a nő időnként töltse a délutánt a barátnőivel, a férj pedig kapcsolódjon ki a barátaival, mert így feltöltődnek, megoszthatják egymással az élményeiket. Másrészt a lakáson belüli saját zug megteremtése is fontos – legyen ez akár egy szépítkezősarok a feleségnek, vagy egy dolgozóasztal a férjnek. Azt azonban tudniuk kell, hogy ez a terület a másik számára tabu, tehát a nő ne matasson, ne tegyen rendet a férj asztalán, mint ahogyan a férfi se rendezkedjen a felesége „territóriumában”! A saját zugba félre lehet vonulni, ott úgy érezhetjük, hogy egyedül vagyunk. Ez azért fontos, mert alapvető fizikai szükségletünk, hogy néha magunkban lehessünk, és ha ez mégsem adatik meg, akkor szorongás, feszültség alakulhat ki bennünk, amely a párkapcsolatunkra is rányomhatja a bélyegét.

Ha egy párkapcsolat kiürül… – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top