nlc.hu
Aktuális
Nem a bosszantás a cél!

Nem a bosszantás a cél!

Somogyi Andrea pszichológus szerint a „hibákhoz” kétféleképpen közelíthetünk. Ha azért kutatjuk õket, mert indokot keresünk a szakításra, akkor végzetesnek, megváltoztathatatlannak fogjuk tartani ezeket a tulajdonságokat.




Ha valami bajt érzünk, és jobbító szándékkal figyelni kezdünk, majd „hibákra” találunk, akkor a kapcsolat működőképessége érdekében beszéljünk róluk! Próbáljunk meg változtatni rajtuk – de ez csak akkor merülhet fel, ha abban a másik is partner, azaz ő is változtatni akar és képes. Könnyen lehet, hogy a problémát jelentő szokása olyan mélyen gyökerezik a személyiségében, hogy bármennyire is szeretné, nem tudja megmásítani. Viszont, ha beszélnek róla, és értelmezik, akkor elfogadhatóbbá válhat a párja számára. Akkor is nehezen viseli majd, hogy rendetlen, de meg tud békélni vele, meg tudja érteni az okát. Azt mindenképp tartsuk észben, hogy partnerünk egyik-másik szokásával nem bosszantani akar bennünket! Ha direkt ellenére teszünk, azzal csak kikergetjük párunkat a világból, hiszen azt fogja érezni, hogy nem fogadjuk el az ő „másságát”.

– Az egyik páciensem fogalmazott úgy, hogy ha tizenegyből kap nyolc jó lapot a kártyában, abban ugyan van három rossz lap, de attól az még egy jó leosztás – teszi hozzá a pszichiáter. – Tehát, ha a férjemnek van nyolc jó tulajdonsága, és három rossz, attól ő még egy értékes ember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top