Aktuális

Ásványvíz helyett csapvíz, fogas helyett ponty

Nem volt egyszerû, de vállalták a beszélgetést. Mindhárom felszolgálófiú szerint a "boldog békeidõk” a kilencvenes évek voltak.

Épp újraindult a turizmus, kíváncsi nyugatiak hada tódult a “vadkeletre” nyaralni. Külföldiek voltak és tudatlanok, a zsebük bánta. Mára sokat javult a helyzet. Az éttermekben a tulajdonosok jobban ügyelnek, nagyobb a kontroll, már nem lehet a szemük láttára mindenkit “csak úgy” átverni. Hacsak nincsenek ők is benne a dologban…





A felszolgálók “okosságnak” hívják, és már magában a szóban is benne van a lényeg. Aki okos, azaz életrevaló, többet keres. Ehhez azonban valahonnan el kell venni a pénzt, másokat kell megkárosítani. A vendéget, a tulajdonost, vagy – ami a legjellemzőbb – mindkettőt.

ITALOK, azaz sok kicsi sokra megy

A klasszikus ásványvíztrükk


A felszolgáló meg sem kérdezi, magyar vagy külföldi ásványvizet kér a vendég, egyből a külhonit viszi. Ezek ára öt-hatszáz forintnál kezdődik. A palackban persze nem az eredeti ásványvíz van, hanem jéghidegre hűtött csapvíz. A pohár tele van jéggel, a teraszon pedig harmincöt fok van, a vendég garantáltan fel fog frissülni ettől is. Soha, senki nem fogja észrevenni, hogy nem azt issza, amit a palackon lát.

A trükköt fokozni lehet azzal, hogy a pincér az asztalnál, a vendég előtt “bontja fel” az üveget: a kupakot könnyű visszakalapálni, majd egy elegáns mozdulattal eltávolítani. Volt olyan kolléga, aki bontás közben még sziszegett is hozzá, hogy hangeffektus is kísérje a szénsav kiszabadulását. Szénsavmentes víznél ezt úgy oldotta meg, hogy kevéske pillanatragasztóval rögzítette a kupakot, így az nyitáskor roppant egyet.

Egyéb italtrükkök

Az italokban azért van jó pénz, mert folyamatosan fogynak, és magas rajtuk a haszonkulcs. Alapvető, hogy a sört vizezik, így egy adagból többet is el lehet adni. Ha egy külföldi magyar sört kér, és kétfajta van raktáron, egyértelműen az olcsóbbat kapja, míg a drágábbat számlázzák neki. A külföldiek nem ismerik a magyar söröket, úgysem tudják megkülönböztetni őket.

A kávéval is lehet játszani. Az éttermekben karos kávégépek vannak, ezekkel egyszerű egy adag kávét többször lefőzni. Egy eszpresszó adagból simán kijön még egy hosszú kávé, egy kapucsínó, egy gyenge kávé… Számla ki, pénz a zsebbe, a vendég meg legfeljebb iszik egy rossz kávét.

Végül, a kevert italok. Az ilyen éttermekben bűn például vodka-narancsot rendelni! Az ember megihat akár tizet is, akkor sem fog becsípni tőlük, amilyen kevés vodka van a poharában.

Amikor a tulajdonos látja kárát

Az “okosságok” csak ott működnek, ahol a főnök nem érti a dolgát. A szakmához nem értő főnök duplán károsul, hisz őt magát is átejtik, főleg akkor, ha nem nézi rendszeresen az eladási statisztikákat. Ha egy étteremben, bárban sok a szeszesital, a felszolgálók behozzák a saját italukat, és azt adják el. Egy üveg whisky egy átlagos szupermarketban háromezer forintba kerül, ez az összeg két-három feles eladásából vissza is jön. A többi tiszta nyereség.

Ásványvíz helyett csapvíz, fogas helyett ponty – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top