nlc.hu
Aktuális
Kispad – nagy felelõsség

Kispad – nagy felelõsség

Ha a családban minden rendben, könnyebb az edzõ dolga is. A felkészülés idõszakában végig kell hajtani a sportolókat az alapozáson, javítani, bíztatni, motiválni, átsegíteni holtpontokon, visszafogni.






Mocsai Lajos
Aztán a legnehezebb dolga ott van a versenyen. Mondania kell valamit, és nem mindegy, mikor mit mond.

Két arc, két kézilabda világverseny két, drámai döntőjéből. A helyzet: befejezés előtt néhány perccel fél tucat góllal vezetett a magyar női válogatott, aztán történt valami a pályán, a csarnokban – netán a Naprendszerben, esetleg a világmindenségben? – a lendület megtört, a játék kapkodóvá vált, az előny elolvadt. A biztosnak hitt győzelemből vereség lett, úgy a 2000-es olimpián, mint a tavalyi világbajnoki döntőben.

A két arc a csapat kapitányáé, Mocsai Lajosé, aki a kispadon ülve élte – kis híján halta – át a történteket. Az olimpián ez az arc feszült volt, szenvedélyekkel teli, a második alkalommal döbbent, rezignált, elfogadó.

– Hát igen – sóhajt –, a két döntő között bölcsebb lettem, de az is lehet, hogy csak öregebb… Az olimpián, amikor fogyni kezdett az előny, próbáltam néhány taktikai változtatással felrázni a társaságot, nem sikerült. Sokat töprengtem, miért, aztán egy felmérés kimutatta: a játékosok több mint kilencven százaléka kritikus helyzetben nem a kreativitására, hanem a küzdőképességére próbál támaszkodni, minden erejét a harcra összpontosítva beszűkül. Ma már úgy érzem, inkább nyugtatnom kellett volna őket, levenni a felelősséget a vállukról. Fontos, súlyos tapasztalatot jelentett.

– A mostani gárdában 11 új játékos van. Érvényesek a tanulságok rájuk is?

– Nagymértékben. Egyrészt az újak jórészt a korábbi kiválóságokon nőttek fel, tehát sok olyan tulajdonságot hordoznak, ami a régieket jellemezte. Másrészt vannak olyan, szinte nemzeti sajátosságok, amelyek sportágaktól, generációktól függetlenül is jellemzőek a magyar sportolókra. Ilyen például a személyiség fontossága, az invenciózitás, de ilyen az is, hogy a döntő pillanatokban rendre besokkolnak.

– Milyen viszonyban vagy a játékosaiddal?

– Törekszem az őszinte, korrekt kapcsolatra. Hogy tudjunk bármikor beszélni egymással. Hogy szakmailag elfogadjanak. Hogy emberileg hiteles maradjak számukra.

– Kell tudnod, hogy melyik játékossal éppen mi van?

– Abból indulok ki, hogy ezek a játékosok profik. Vállalják azt a terhet, hogy képviselik az országot, képeseknek kell lenniük arra, hogy teljesítményüket ne befolyásolják örömeik, vagy csalódásaik.

– Egyébként téged személyesen érdekelne, hogy valaki miért szomorú, vagy feldobott?

– Persze, de az érzelmi függőség, a túlzottan bizalmas beavatkozás kétélű fegyver. Eredményezhet lelki felszabadulást, vezethet fantasztikus teljesítményekhez, de védtelenné is tehet, bénítóan is hathat, ezért soha nem kockáztatom meg. Igyekszem megtalálni a határt, hogy nagyjából tudjak mindent, de ezek ne váljanak részévé a napi kapcsolatnak, a csapat egységének.

– Téged szeretnek a lányok? Egyáltalán fontos ez?

– Fontos, hogy elfogadjanak, hogy szakmailag respektáljanak, ne találjanak kétségbe vonhatót bármely cselekedetemben.

– Szeretnek?

– Tőlük kéne megkérdezni.

– És szerinted?

– Mindezek dacára, amilyen szentimentális vagyok, nagyon remélem…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top