nlc.hu
Aktuális
Akció, vagy kereskedõi fogás

Akció, vagy kereskedõi fogás

Egymást érik az akciók, a leárazások az üzletekben. Talán a nõk többsége érezte már azt az adrenalinlöketet, amely beindul a szervezetében, amikor kedvenc boltja kirakatán efféle számokat lát: 50-70%.

És amikor a vágyott darabhoz a “normál” ár feléért hozzájut, talán elgondolkodik: ki találja ki, és milyen alapon, hogy néhány méter (vagy centiméter) anyagból készült ruhának mennyi legyen az ára?

Jó néhány évvel ezelőtt igencsak meglepődtem, amikor külföldön igazi árleszállítást láttam. Akkoriban ez itthon nemigen volt divat: emlékszem, egyik barátnőm butikban dolgozott, és bár vevőcsalogatóként leértékeltek néhány darabot – de elsősorban a hibás árut. A másik módszer az volt, hogy az eredeti ár fölé írtak valami magasabb összeget, és áthúzták, így a vevőknek az az érzésük támadt, hogy tényleg olcsóbban vásárolhatnak. Mára bejöttek hozzánk a nagy, nyugati áruházláncok, és bevezették a komoly szezonvégi kiárusításokat, az említett kereskedői fogások kimentek a divatból. Ma már az átlagos vásárló is tudja, hogy mi számít akciós árnak, és ha a szezon elején kinéz magának egy ruhát, nagyjából sejti – ha marad belőle –, mennyiért veheti meg majd a leértékelésen. Azzal azonban nincs mindenki tisztában, miből tevődik össze, és mennyi lehet egy-egy termék reális ára.

Barbara, aki a ruhaipari szakközépiskola elvégzése után tovább képezte magát a szakmában, arra kér, ne írjuk ki a nevét, mert nem szeretné, ha a mostani munkahelyét emiatt vesztené el. Ő három éve, amikor gyesen volt, feketén pulóvereket szabott és varrt egy vállalkozó számára.

– A vállalkozó megvette a fonalat, és megköttette az anyagot kötőgépen – meséli. – Akkori elmondása szerint egy-egy darabhoz száz forintnyi fonalat használt fel, a kötésért körülbelül háromszázat fizetett. Ekkor jöttem én a képbe: vagy már kiszabva hozta az anyagot, vagy nekem kellett a varrás előtt a szabást is elvégeznem. Egy kész darabért 40-60 forint közt fizetett nekem, attól függően, hogy mennyi munka volt vele, de ha szabni is kellett, azért 13-18 forintot adott pluszban. Naponta hatvan-hetven darabot kellett elkészítenem, ezért tizenkét-tizennégy órát dolgoztam, és nem nagyon érte meg. A készítő, ha ötszáz forintból jött ki neki egy darab, azt általában ezerért adta tovább a kereskedőnek. Akkoriban ezeket a pulóvereket három-négyezerért árulták a butikokban, leárazáskor esetleg a feléért, de a kereskedőnek így is maradt rajta valamennyi haszna. Minket nemigen fizettek meg. Végül inkább abbahagytam, és azok a vállalkozók, akiknek varrtam, találtak olcsó román munkaerőt. Ők még kevesebb pénzért dolgoztak, mint a magyarok. Nem is kell ehhez a munkához szakképzettség: ha valakinek megmutatják, hogyan kell összeállítani, megvarrni egy pulóvert, és van némi kézügyessége, simán el tudja készíteni.

És most lépjünk tovább: a butikok felé. Az egyik körúti butikban például folyamatos a leárazás. A tulajdonos azt mondja, egyrészt olcsón jut a hazai készítőktől a ruhákhoz, másrészt – szerencséjére – alacsony a bérleti díj (havi nyolcvanezer forint, rezsivel), így megteheti, hogy olcsón áruljon. Ráadásul a vevői nem nagypénzűek, minden fillért beosztanak, éppen ezért szívesen vásárolják az ő alacsony árú, praktikus, bár nem éppen különleges darabjait. Arra azért figyel, hogy csak annyira vigye le az árait, hogy haszna az összes költség kifizetése után is maradjon, hiszen máskülönben bezárhatná a boltot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top