Aktuális

Nagy-Britanniában engedélyezték az ember klónozását

Szeretnél lombikban tenyésztett tüdõt, esetleg májat? Akkor menj Londonba, mert idõvel pénzért veheted meg a hajadból levett sejtedbõl kifejlesztett szívedet. Feltéve, ha van elég pénzed. Szép új világ?

A Magyar Televízió Híradójának augusztus 12-i értesülése szerint, a brit Human Fertilization Embryo Authority (HFEA – Emberi Megtermékenyített Embrió Hatóság) engedélyezte az ember klónozását Nagy-Brittanniában – szigorúan gyógyászati céllal.

A HFEA honlapján tegnapelőtt közzétett szűkszavú döntés szerint, a hatóság alapos tudományos, etikai, jogi és orvosi mérlegelés után úgy döntött, hogy a Newcastle-i Egyetem kutatói köré szerveződő „Newcastle Centre for Life” elnevezésű civil szervezetnek egy éves ideiglenes kutatói engedélyt ad az ún. őssejtes klónozás gyógyászati célú (therapeutic cloning) kivitelezésére. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kutatók közvetve zöld utat kaptak a brit kormánytól: a tudomány számára már régen rendelkezésre álló, de a kérdés etikai vonatkozásai miatt a világon mindenhol leállított őssejtes klónozás mostantól végérvényesen a megvalósítás fázisába ért Angliában. Persze mindig történhetnek csodák, és a brit kutatók is csődöt mondhatnak, de nagyon nagy a valószínűsége, hogy egy év alatt sikerül a genetikusoknak őssejtből embert klónozniuk.

A HFEA döntésével a brit közvélemény mellé állt, amelynek véleményét igen komoly és korrekt médiakampány során kérte ki a HFEA. Londonban például izgalmas óriásplakátok bíztatták arra az embereket, hogy mondják el álláspontjukat a klónozásról a szervezetnek, hiszen minden egyes vélemény számít. Arról sajnos nincs adatunk, hogy hányan nyilvánítottak véleményt, és ebből hányan liberalizálnák az őssejtes klónozást, mindenestre egy korábbi felmérés szerint a brit lakosság többsége megengedné az ember klónozását – legalábbis szigorú szabályok között és csak gyógyászati célból.

A HFEA döntése megbolygatta a brit politikai közéletet is. Ennek előzménye volt, hogy amikor 2001. decemberében a brit Alsóház szigorította az Emberi termékenységről és embriológiáról szóló törvényt (Human Fertilisation and Embryology Act), a szavazás előtt a konzervatív párti ellenzék módosító javaslatban kezdeményezte, hogy teljeséggel tiltsák be az emberi embrió klónozását, azaz gyógyászati kutatások céljából se engedélyezzék azt. A javaslatot azonban 288 szavazattal 49 ellenében leszavazta az munkáspárti többségű alsóház.

A döntés politikai hátteréről tudni kell, hogy a HFEA liberális döntése a brit kormányt gyökeresen ellentétes táborba állította konzervatív ellenzékével, valamint az egész világgal. Mint ismeretes, az Egyesült Államok, az Európai Bizottság, valamint II. János Pál pápa többször kifejtették, hogy elleneznek mindenfajta klónozást. Amikor például az amerikai törvényhozás egy konzervatív törvényjavaslat nyomán 2001. augusztusában kerek perec – 249-178 arányban – betiltotta az emberi magzatok gyógyászati célú klónozását is, a konzervatív kongresszusi többség érvelése jobbára kimerült a „klónozás egy olyan tudomány, ami az őrültség határait súrolja” valamint az „ember klónozása Isten és a keresztény erkölcs ellen való” típusú érvelésben, és így engedelmesen visszhangozta a demokraták által szűklátókörűnek és tudományellenesnek nevezhető Bush adminisztráció politikáját. Emlékszem, Ari Fletschter akkori Fehér Házi szóvívő feszengve erősítette meg három éve, hogy az „Elnök elégedett a döntéssel”. II. János Pál pápa érvelését hagyjuk, hiszen hitelvekkel nem lehet vitába szállni: az egyház fejének minden korban az a feladata, hogy a hit dolgában állva, erkölcsi alapon ítéljen meg összetett egyéni és társadalmi kérdéseket, amelyek néha szembekerülnek az uralkodó közvélekedéssel.

Hogy a klónozás engedélyezése hosszú távon mit fog jelenteni az úgynevezett emberi valóságra nézve, azt persze nagyon nehéz lenne megjósolni, hiszen a kérdés rendkívül bonyolult, és valószínűleg pusztán tudományos alapon nem adható rá racionális válasz.

Egyetlen morális szempontot szeretnék kiemelni a döntésből, segítségül híva a klónozást ellenző britek érvelését. Szerintük nem ésszerű az élet és a személyiség kialakulásának lehetőségével bíró embrió elől csak azért elvenni az életet, hogy mások életén ezzel segítsünk. Az etikai alapon érvelő briteknek ugyanakkor volt egy további érve: ha a „gyógyító” célú klónozás zöld utat kap, akkor nemsokára indulni fog a reproduktív, úgynevezett nem gyógyászati célú klónozás is. Vagyis burkoltan kimondták: minden lehetőség megvan arra, hogy a piaci alapon működő emberi klónozás cirka egy éven belül a hihetetlen tudományos potenciállal rendelkező – és különböző iparágakban érdekelt – multinacionális cégek londoni székhelyű főhadiszállásainak valamelyikén bukkanjon föl mint piaci áru – és amelyet csak a hihetetlen gazdag magánszemélyek fognak majd tudni igénybevenni.

Ez persze csak egy – meglehetősen negatív – jövőkép, amelyet a tiszteletreméltó és józan HFEA ezúttal nem akceptált. Reméljük a HFEA-nak lesz igaza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top