Aktuális

Kétkulacsosok

Pezseg a borélet Magyarországon. A két konkurens fesztivál szervezõi pereskednek, borászberkekben nyugtalanság uralkodik. A közönséget csak a borok érdeklik. Íme, jegyzetünk.






Bár mostanában a borfesztiválok szervezői nem a standokon, hanem a bíróságon keresik igazukat, ez minket nem akadályoz meg abban, hogy egyszerre két borfesztivált is ajánljunk nektek. Az egyik rendezvény a Városligetben lesz, ezért nevezzük azt Pesti Borfesztiválnak, a másik rendezvény nyolc budai helyszínen kerül megrendezésre, ezért nevezzük azt mondjuk Budai Borfesztiválnak. Persze tudom, hogy mindenkit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt első nyilvános közszereplése (!) köt le, amelyet tegnap mondott Dorogon az 54-ik bányásznap hivatalos megnyitója alkalmából, és ahol Gyurcsány azt találta mondani az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület főtitkárának perspektívikus beszéde után, hogy Magyarország nem a Kossuth térből és az azt körülvevő húsz utcából áll. (Mit is mondhatnánk erre, már csak az úttörőnyakkendő és feltartott ököl hiányzott a bányászkórus koreográfiájából, de szerencsére az egyik jelenlévő egyszeri munkásember csak azt mondta erre a David Merlini trükkjéhez hasonlítható impresszív média-produkcióra, hogy: “Süket duma.” – és ez visszaadta a munkásosztályba vetett bizalmunkat.)

De inkább térjünk vissza a minket jobban érintő problémára, vagyis a borra, egész pontosan a borfesztivál sajnálatos megosztottságára. Annál is inkább, mert a borivó magyar lakosság mégiscsak több szavazatot jelent, mint a nyugalmazott vagy munkanélküli bányászok százezres tömegei, és hát valakinek ezzel is kell foglalkoznia. Elvégre a széles magyar borivó társadalom minden bizonnyal egy emberként állna talpra, ha megtudná a politikusaitól, hogy két borfesztivál is lesz egy időben Budapesten, ami nyilvánvalóan felháborító és tűrhetetlen tény. Hukkle, mondanák erre a Nyírségben vagy Borsodban.

A konfliktus

Két borfesztivál, az egyik a Pesten, a másik Budán, egyidőben kerül megrendezésre – értelemszerűen a fővárosban, szeptember 9-től 12-ig. Ami engem illet, én örülök a sokszínűségnek, legalább van miből választani.

Csakhogy: a Budaiak egyidejű jellegbitorlás jogcímén beperlik a Pestieket, mert szerintük a Pestiek rendezvénye rontja az üzletüket. A Pestiek azzal védekeznek, hogy a két eseménynek nincs köze egymáshoz, azok jellegükben és a kiállítók terén is eltérőek. A Pestiek szerint az ő rendezvényük nem a fránya bizniszről szól, mint a Budaiaké, akik a befutott nagypincészetek borainak kedveznek (nagytőkések, pfuj), hanem az országban még nem ismert kisborászatokat és a bortermelő településeket akarja felkarolni (halk proletár motívum, adagio).

A Budaiak erre azt mondják, hogy frászt. Szerintük itten a politika keze van a dologban (naná, mi más), mondván, hogy a Pestiek álnok bandáját közvetve a Miniszterelnöki Hivatal támogatta 25 millió forinttal, őket viszont senki nem támogatta, mert ők tisztességes civil rendezvény, akik. Továbbá a Budaiak véres kardként hordozzák körbe, hogy a Pestiek rendezvényének fővédnöke Demszky Gábor főpolgármester, ami természetesen mindent megmagyaráz (nekik). A két parlamenti ellenzéki párt lelkesen egymás nyakába borul és követeli az ügy kivizsgálását.

A Pestiek erre mosolyogva azt mondják, hogy: és akkor mi van?! Kispajtások, mire a bíróság dönt az ügyben, már háromszor vége a borfesztiválnak! Ráadásul a Budaiak rendezvényének fővédnöke Mádl Ferenc, Köztársasági Elnök, úgyhogy csak fogják be a szájukat a Budaiak. És különben is: ők felajánlották a Budaiaknak, hogy indítsanak közös erővel reprezentatív buszjáratot, pántlikás-bokrétás söfőrrel Pest és Buda között, de ezt elutasították.

A vélemény

Ha cinikus lennék, mint ahogy nem vagyok, akkor azt mondanám, hogy nyilvánvaló, hogy itt csak arról van szó, hogy pár arc a politikai kapcsolatai segítségével jó bizniszt csinált, és ezzel kiszorította a régebb óta jelen lévő érdekcsoportot. Ez utóbbiak pánikba esve elkezdik a vesztüket érezni, és politikus-kapcsolataikat segítségül híva abcúgot kiáltanak az erősebb csoportra, némileg megkésve. A segítségül hívott politikusok kapnak az alkalmon, hogy végre az igazság bajnokai lehessenek, és lelkileg megerősítsék szavazótáboraikat a másik ördögtől való származásában, holott – ha tehetnék – inkább fénylő arccal folynának bele a bizniszbe.

Szerintünk ennek az egész “vihar-a-pohár-vízben” ügynek az a kézzel fogható eredménye, hogy a politika ormányos pofája megint rátelepszik a társadalomra, vagyis ránk, és már megint rossz szájízzel vonogatjuk a vállunkat. Nem is beszélve arról, hogy a borfesztivál megosztottsága okán baráti társaságok szakadnak ketté, régi szerelmek inognak meg, apák és fiúk vesznek halálosan össze. Végül is komoly kérdés, hogy a város mely pontján rúgjunk be, Budán vagy Pesten? Kiskocsmában, vagy sétálva az ecetfás bérházak között? Ez itt a kérdés, válasszatok véreim, Budaiak legyünk-e vagy Pestiek?

Vagyis miért kellene nekem állást foglalnom politikailag a két borfesztivál között, amikor tudom, hogy csak arról van szó, hogy ma Magyarországon nagyobb üzleti befektetést nem lehet politikai kapcsolatok nélkül realizálni, és éppen az nyer, akinek erősebb leosztása van. Ki a túrót érdekel, hogy az egyik pénzcsináló csoportnak jobb politikai kapcsolatai vannak, mint a másiknak? És miért legyek én szolidáris a vesztésre álló csoporttal, vagy miért örüljek a nyertessel? Számomra ez tiszta óvoda, és magasról tojok az egészre.

De vajon akkor miért érzek megint szomorúságot és elkeseredettséget? Talán azért, mert ismét kénytelen vagyok elviselni egy nevetséges politikai mini-hisztériát egy békés, kellemes szombat délutáni programnak igérkező eseménnyel (borfesztivál) kapcsolatban?

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy hosszas vívódás után valószínűleg úgy fogok dönteni, hogy mégis kimegyek a borfesztiválra (nem mondom meg melyikre), de azt hiszem, mielőtt elindulnék, mindenképpen koccintani fogok a barátnőmmel a harmadik magyar Köztársaság egészségére, majd be fogom rakni a lejátszóba a Moloko együttes Pleasure Seeker című számát, sőt, táncolni is fogunk egy nagyot erre, mégpedig úgy, hogy szétmennek a falak (mielőtt elindulnánk), mert ebbe, vagyis a saját kis magánéletembe legalább nem tud beleszólni az a fránya politika. Semelyik oldalról. Egyelőre.

A programajánló:

A “Budaiak” rendezvénye – 13. BUDAPESTI NEMZETKÖZI BOR- ÉS PEZSGŐFESZTIVÁL >>

A “Pestiek” rendezvénye – Első Magyarországi Borfalu, Városliget, Felvonulási tér >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top