Aktuális

Életmentõ csecsemõ Angliában?

– Nem kell, nem kell nekem... – rázza fejét kétségbeesetten a kétéves Joshua Fletcher, amint meglátja az injekciós tût. Pedig a heti három fájdalmas hasi injekció a kisfiú életét menti meg.





Joshua egy ritka vérbetegségben, a Diamond Blackfan anémiában szenved. Sorsa, hogy egész életét végigkísérjék a fájdalmas kezelések, és valószínűleg nem éri meg a harmincadik születésnapját. Azonban most úgy tűnik, meggyógyulhat, méghozzá születendő kistestvére őssejtjeivel.
A szülők hosszan harcoltak azért, hogy a legifjabb családtag fogantatását jóváhagyja az angliai Családtervezési Hivatal.

A legújabb Fletcher csemete ugyanis nem a szokványos módon fog “kiválasztódni”. Az orvosok mesterségesen különítik el az anya több megtermékenyített petesejtjéből azt az egyet, amelyikből majd egy Joshuához genetikailag hasonló felépítésű gyermek fejlődik ki. Így, amikor megszületik a Fletcher család legfiatalabb tagja, köldökzsinórvéréből elegendő őssejtet nyerhetnek ahhoz, hogy meggyógyítsák Joshuát. A sikerre kilencvenöt százalék az esély.






Precedensügy


A csontvelői eredetű őssejt-transzplantációt “csontvelő-átültetés” néven régóta használják az orvostudományban. Ez az egyik legsikeresebb gyógymódja a vérképzési zavaroknak. A csontvelőben található úgynevezett őssejtek azért különlegesek, mert a szervezetben a teljes vérképzést képesek létrehozni. Esetünkben Joshua “beteg” vérét helyettesíthetik, hogy aztán beindítsák az immár normális vérképzést. Csontvelői őssejteket egy, az egész világot behálózó, nonprofit donorbankszervezettől lehet beszerezni. A probléma az, hogy nagyon nehéz megfelelő donort találni az eltérő genetikai felépítés miatt. Nagyobb eséllyel találnak donort családon belül, de ez még így is ritka. Ezen a helyzeten segít az új eljárás, mert lehetővé teszi, hogy a legifjabb Fletcher őssejtjei garantáltan kielégítsék Joshua igényeit. A kistestvérnek még csontvelőt sem kell adnia: néhány éve felfedezték, hogy születéskor a köldökzsinórvér – a csontvelőhöz hasonlóan – megfelelő koncentrációjú, kiváló minőségű őssejtet tartalmaz. Az orvosok egyszerűen nem dobják ki a köldökzsinórt és a méhlepényt, hanem a belőle nyert vérből Joshuát kezelik.

A hivatal engedélye azért teremt forradalmian új helyzetet, mert eddig csak azért vizsgálhatták az orvosok a magzatokat, hogy kiszűrjék a genetikai betegségeket. Ezt azzal magyarázták, hogy az embrió érdekeit szolgálják. A mostani szűrés azonban már csak a már élő testvér érdekeit tartja szem előtt. Az ellenzők az embriók, a majdani élet jogait védik, ám Joshua szülei ragaszkodtak álláspontjukhoz: “Joshua beteg, és meg lehet gyógyítani. Amúgy is akartunk még gyereket. Miért ne születhetne meg az a gyermekem, aki önmagán kívül még egy ajándékot ad nekem? Az én bátor kisfiam életét!”

A döntés lehetőséget nyújt arra, hogy a jövőben más családok is hasonló módon segítsenek beteg kicsinyükön. Angliában jelenleg körülbelül száz, a kritikus öt évnél fiatalabb gyermek szenved Diamond Blackfan anémiában. Még többen szenvednek leukémiában, ahol szintén sokat segíthet a megfelelő köldökzsinórvér-transzplantáció.

>> Itt olvasható a II. rész!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top