Aktuális

Mit ajánl reumára és ízületi panaszokra?

A gyógyszerek mellett sokat segíthetnek a bioboltokban kapható termékek is. Ezúttal a reumatikus eredetû, illetve izom- és ízületi panaszok csillapítására szolgáló szerek közül válogattunk.

Cápaporc

A cápaporcról már írtunk a rovatban, mint immunerősítőről, ám arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi gyulladások kezelésére is kiváló. Kapszula formában kapható. (Splendor, 60 db/1600 Ft)

Csalán

A legrégebben használt gyógynövények egyike, a csalán leginkább ízületi gyulladások és fájdalmak csökkentésére használatos. Ősapáink lábszárukat csapkodták vele a reuma ellen, mi teaként is ihatjuk, ha pedig nem kedveljük az ízét, választhatjuk az olajkapszula változatot (Alfavit, 60 db/650 Ft) vagy az olajelixírt (50 ml/1500 Ft).

Glukozamin

A glukozamin természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését. (Supherb, 30 db/1600 Ft; Bio-Glukozamin, 60 db/3900 Ft)

Iszap

Az iszapkezelést magunk is elvégezhetjük házilag. Sós, gyógynövényes ásványi iszap éppúgy kapható a fitotékákban, mint kénes ősiszap. Mindkettő csillapítja az ízületi fájdalmakat, rándulások, ficamok, bokaduzzanat házi kezelésére alkalmasak, ráadásul kiadósak is. (Rheumin iszappakolás, Hydrothermál kénes ősiszap, mindkettő 350 Ft)

Krémek

Örvendetes tény, hogy izomfájdalmakra és reumatikus panaszokra szinte zavarba ejtő a választék a különféle krémekből. Erős fájdalom esetén pakolásként is alkalmazható a félelmetesen hangzó, ám ezúttal csak jótékony hatást adó, csörgőkígyóméreg- és kobraméreg-kivonatot tartalmazó, lemosható krém, mely “forte”, azaz még hatásosabb változatban is kapható (Crotalgin, 650-800 Ft). A fájdalmas területek masszírozására igen előnyös az aloé vera, mely masszázskrém formája helyi nyugtató, lazító hatású. Izomgörcsöket, izomhúzódásokat, derékfájást, fejfájást csillapít, de az egész testet masszírozva pihentet. (Aloex, 3700 Ft)

A népi gyógyászat évszázadok óta használja a rozmaring leveleinek kivonatát reumaellenes és fájdalomcsillapító hatású bedörzsölőszerként. Fokozza a helyi keringést, gyulladáscsökkentő hatású. Ezen alapul a rozmaringolajjal való bedörzsölés (10 ml/500 Ft), és a krém változat is. Ez utóbbi a fáradt és sajgó testrészekre ajánlott, fokozza a bőr alatti kötőszövetekben az anyagcserét. (Biomed, 700 Ft)

Noni

A furcsa nevű noni Polinéziában nagy becsben tartott gyümölcs. Eddig több mint száz bioaktív anyagot azonosítottak benne, például vitaminokat, enzimeket, flavonoidokat, többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezeknek köszönhető nagyszerű immunerősítő, antibakteriális, vérnyomáscsökkentő hatása, ráadásul gyulladáscsökkentő is: enyhíti az ízületi duzzanatokat. Kapható zöld teával filteres változatban (Herbex) és kombuchával párosítva, kapszula formában (Akvapol, 90 db/ 2500 Ft).

Oldat

Nemcsak isiász, lumbágó, ficam, ínhüvelygyulladás miatti fájdalomra, hanem sérülések, zúzódások kezelésére is hatásosak bizonyos gyógynövények. Az aranyvesszőfű, kerekrepkény és a gamandorfű alkoholos kivonatát tartalmazó szerrel borogatást is készíthetünk. (Aminoerg, 250 ml/800 Ft)

Tapaszok

Kínában több mint ezer éve alkalmazzák a különféle tapaszokat, reumás, ízületi és izomfájdalmakra egyaránt. Természetesen oda érdemes tenni ezeket, ahol a mozgást nem akadályozzák. Létezik olyan, amelyet elég naponta cserélni, és olyan is, melyet kétszer-háromszor is cserélhetünk. Paprika-kivonat a hatóanyaga a japán Salonpas-Hot rugalmas gyógytapasznak, amely, mint a kínai eredetű Tigris Tapasz, többféle gyógynövény kivonatát tartalmazza. (300 Ft)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top