Aktuális

Haumann Petra rózsaszínes leánylakása – II. rész

– Tulajdonképpen miért jöttél el otthonról?

– Az ember egyszer csak felnő, és késztetést érez, hogy leváljon a szülőkről. Én annyira bírtam leválni, hogy tizenkét házzal lejjebb költöztem. A bátyám egy utcával feljebb lakik, Máténak pedig most választottak le lakrészt anyuék. Mi nagyon “egyben vagyunk”, nem tudunk messzire eltávolodni egymástól.

– Könnyű így önállónak lenni. Ha megéhezel, csak hazaszaladsz anyuhoz.

– Tévedsz. Első dolgom volt azonnal beszerezni mindent, ami egy háztartáshoz kell. Karácsonyra kaptam egy mosógépet, tehát itthon főzök, mosok, takarítok. Vasárnap, persze hazamegyünk ebédelni, mégis a magam ura vagyok.

– Tudsz főzni?

– Hát az túlzás. Magamnak nem is nagyon szoktam, de most már nem vagyok egyedül. Egészen más, ha van kire főznöm.

Petra párja Király Attila, színész-koreográfus. Volt egy közös műsoruk, és egyszer csak “összetáncolódtak”. Nemrég együtt raftingoltak, már másodszor, Szlovéniában, isteni volt. Velük tartott Borika, Attila fehér bokszere. Még a csónakba is beült, mentőmellényben.

– Nem féltél, hogy felborultok?

– Király mellett? Soha nem vinne olyan helyre, ahol veszélybe kerülhetnék. Ezt a szép, nagy követ a kedvemért cipelte haza Szlovéniából. Annyira megtetszett, hogy kiásta, és elhozta nekem.

Sorra benézünk mindenhová, ez simán megy, mivel a fürdőszoba kivételével, Petra eltávolította az összes ajtót. Kiváló érzékkel “növesztette meg” a szűkös terjedelmet. Optikailag nagyít az előszoba óriási tükre, amelyben szívesen nézegeti magát. A világos színek is a tágasság érzetét keltik, ezért lett hófehérre festve a nemrég felújított konyha. A tűzhely, a mosogató egybeépült a fal mellett sorakozó edénytárolókkal, így maradt hely az asztalnak, ahol akár hatan is elférnek, ha vendégeket hívnak vacsorára.

– Mit szoktál nekik főzni?

– Van olyan, hogy költök, a hasamra csapok, és kitalálok valamit. Ez nagyanyai örökség. Például kigondolom, hogy sajtosat ennék, de legyen benne husi, párolt gyümölcs és a hozzá való fűszerek. Ehhez garnírung is kell, de a rizsbe tegyünk egy kis diót, és az egész úgy adja magát. A gyerekkori kedvenceimet – krumplilevest, rakott krumplit, sült csirkét, rántott husit – úgy csinálom, ahogy Anyutól láttam. Ha egyszer gyerekem lesz, ő is ezekre az ízekre emlékezzen.

– Te mire emlékszel?

– Meg fogsz lepődni, majdnem mindenre, ami egy-két éves koromban történt velem. Történetekre, helyszínekre, illatokra, ízekre. A nagyanyámék Római parti telkére, ahol nagyapám szerzett egy traktorkereket, befestette pirosra, és az lett az én homokozóm.

Maci és legyező

Mögöttünk a falat már színre elborítja a pletyka nevű futónövény. Jól érzi magát Petránál, terjeszkedik, akár a nagyra nőtt törpe-bonszáj.

– Azért vettem, hogy megmentsem az életét, szabaddá tegyem. Kiraktam ide, és azt mondtam neki: Nőj! És nő. Nem vágom vissza, mert nem szeretem megkötni a természet kezét. Én is a magam életét élem, miért kellene ebben megakadályozni a növényeimet?

– A polcon üldögélő macit, mintha már láttam volna valahol…

– A diplomavizsgámban. Szereplős maci, velem játszott. Mellette az antikváriumos Molnár Ferenc-gyűjteményem, imádom a kicsi, régi könyveket. A függőágyas nyuszit az öcsém hozta Angliából. A legyező csak úgy van. Egy színésznőnek kell, hogy legyen legyezője! Szereptanuló fotelem viszont nincs. Van úgy, hogy hasra vágom magam az ágyon, vagy bekucorodom a fotelbe, olykor a konyhában jön rám. Teljesen mindegy. Lényeg, hogy egyedül tanulok. Apunak Anyu végszavaz, nekem senki.

Jelenleg szabadúszó, és a Turay Ida Társulattal járja az országot. Olyan helyekre visznek igényes darabokat, ahol nincs színház. Tavaly valóra vált a nagy álma: Mirát játszhatta Sarkadi Elveszett Paradicsomában. Ősztől egy francia vígjátékban próbál, februárban pedig Csiky Gergelytől Mutatják be A nagymamát. Mellette rengeteget szinkronizál. Mit szeretne? Természetesen filmet forgatni. Később pedig egy ennél nagyobb, kertes házban élni, ahová lehet szülni kisbabákat. Nevet a szeme, amikor erről beszél. Aztán hirtelen a fejéhez kap, és elrohan. Találkozót beszéltek meg a Királlyal. Van, aki egész életében hiába vár a királyfira, neki, úgy tűnik, bejött a Király.

Kattints a képekre, a nagyobb méretű változatokhoz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top