Aktuális

Megszelídíthetõ ellenség

A rák neve rendkívül félelemkeltõ, hiszen egy rejtélyes, alattomos, sokszor nehezen gyógyítható kórt jelöl. Ám mi is felelõsek lehetünk azért, ami a testünkben kialakul - ezért elõre kell gondolkodnunk, meg kell elõznünk a betegséget.






Hogyan alakul ki?


Sokan sokfélét beszélnek arról: az új évezred rohanó stílusa is felelős azért, hogy drámai mértékben emelkedett a rákos megbetegedések száma. Mi utánamentünk a rémhíreknek, hogy kiderítsük, miképpen őrizhetjük meg egészségünket.
A rák korábban az idősebbek betegsége volt, de mostanában sajnos egyre több fiatal nőt érint. Az onkológiai rendelőkben tíz esztendeje alig-alig lehetett huszonévest látni. Az utóbbi években azonban sorra adódnak újabb és újabb ilyen esetek. Az orvosok nem tudnak egyértelmű magyarázatot adni erre az eltolódásra. A tény mindenesetre arra figyelmeztet, hogy nem lehet elég korán foglalkozni a problémával.
A megbetegedések harmada vezethető vissza környezeti tényezőkre, több esetben pedig genetikai adottságok is szerepet játszanak. Ez nem azt jelenti, hogy akinek az édesanyja vagy valamelyik nagyszülője rákban szenvedett, az maga is elkerülhetetlenül megbetegszik. Hiszen nem a daganat öröklődik, csupán a hajlam arra, hogy kialakuljon.
A legnagyobb gondosság mellett sem tudunk minden veszélyes környezeti hatást kiküszöbölni. A szennyezett levegővel, a különféle mérgező kémiai anyagokkal együtt kell élnünk. Épp ezért fontos, hogy mindezt megtegyünk, ami rajtunk múlik, hátha sikerül ellensúlyozni ezeket a kockázati tényezőket.

Ismerjük meg az ellenséget!
Mi is valójában a rák? Mi történik a szervezetben, ha egy kóros folyamat megindul? – Szervezetünkben számtalan sejtosztódás zajlik le minden pillanatban, és nem mindig tökéletesen – magyarázza dr. Baki Márta onkológus főorvos. – A daganatképződés során az örökítóanyagot tartalmazó DNS-spirál egy szakasza megváltozik. A szervezet észleli ezt, és megpróbálja kijavítani a hibát. Abban az esetben, ha az immunrendszer túl gyenge, megmarad a félresikerült selejt, az újabb és újabb sejtosztódáskor a hiba is megsokszorozódik.
Valahogy így indul növekedésnek a rosszindulatú daganat. A rákos sejt tehát nem valamiféle külső ellenségként érkezik; hanem saját, addig normál módon működő sejtjeink „bolondulnak meg”, hirtelen megváltoztatják az alakjukat, viselkedésüket, nem törődnek többé eredeti feladatukkal, csupán azzal, hogy szaporodjanak. Kezelés nélkül a folyamat akkor válik visszafordíthatatlanná, amikor a kóros sejtek a véráramon vagy a nyirokrendszeren keresztül a test távolabbi részébe is eljutnak, újabb szerveket támadnak meg, vagyis áttétet képeznek. A rák alattomos, nem fáj, nincs külső jele, így akit megtámad, sokáig semmit sem vesz észre abból, mi zajlik a testében.
Ezért fontos, hogy mindenképpen forduljon háziorvoshoz vagy szakorvoshoz, aki festékes anyajegyet fedez fel magán, rendellenes vérzést tapasztal vagy bárhol csomót érez. De figyelmeztető jel lehet a rekedtség vagy a testsúlycsökkenés is.


A betegség megelőzésének módjáról és a gyógyításról-gyógyulásról a Nők Lapja Évszakok októberi számában olvashat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top