Messzire esik a Belvárostól a Horváth Cukrászda, mégis sokan elzarándokolnak Újpestre a város távolabbi végeiből. Horváthék ugyanis nem hétköznapi tortákat készítenek. A cukrászda előterében, egy hangulatos kerthelységben üldögélünk. Horváth Ferenc és lánya, Eszter, vaskos dossziékötegeket halmoz előttem toronyba. Az albumokban ezerféle torta: mindegyik egy-egy műalkotás. Persze, van itt minden. Kisautó vagy gumicukros zacskó, de nemes, egyszerű, ám elegáns ízlésről tanúbizonyságot tevő édesség is. Amit a megrendelő kitalál, azt a Horváth család szállítja.

– Húsz éve mi készítettük először a Barbie-tortát is – meséli Eszter. – Ez a típusú torta úgy néz ki, hogy a valódi baba köré felépítjük a „süteményszoknyát”. Aztán jöttek a mesefigurák. Nyolcszáz-ezerféle torta közül lehet választani, és készítettünk már felmosóvödröt ronggyal – valószínűleg egy takarítónő születésnapjára –, de hamburgert is

– Bármit elkészítünk – bár néha mi is nézünk egy nagyot – mondja Ferenc. – Egyszer koporsó alakú tortát rendelt tőlünk valaki. Később kiderült, hogy a megrendelő egy temetkezési vállalkozónak vásárolta.

– Amikor belevágtunk a cukrászatba, szinte bélyeget viseltünk magunkon, mert máshol nem készítettek figurás tortákat. Ráadásul, nem is voltam képzett cukrász, tizenöt évig elektrotechnikusként dolgoztam. Harminchat éves voltam, amikor, 1982-ben, egy megbízás elszólított volna Németországba. Ekkor elhatároztam, hogy nem hagyom itt a családomat. És mivel a feleségemnek vendéglátóipari végzettsége volt, az ő nevén kezdtük el felépíteni az új karrierünket. Kezdetben nagyon kicsi helyen készítettük a süteményeket. Öten dolgoztun negyvenöt néygzetméteren. Elmentem egy ismerősöm mellé fél évre, hogy lássam, hogyan működik egy cukrászműhely. Ott jöttem rá, mit tennék másként. A saját magunk esze után mentünk, mindig arra gondoltunk, nekünk mi tetszene. Akkoriban, ha valaki akart egy születésnapi tortát, akkor azt bepanírozták darált dióval vagy piskótamorzsával, és rátettek egy piros marcipán-rózsát. Mi viszont olyan szalagokkal díszítettük a tortáinkat, mint amilyet a virágboltosok használnak.

– Én tátott szájjal figyeltem mindezt – emlékszik vissza Eszter. – Amikor először megkóstoltam a csokoládét, már tudtam, hogy jó helyre születtem. A gyerekkoromat végig itt töltöttem: anyuék éjjel-nappal dolgoztak, így, ha velük akartam lenni, ide kellett jönnöm a cukrászdába. Kilenc évesen már fagyit fagyasztottam.

– Ennek ellenére számomra nem volt egyértelmű, hogy a Vendéglátóipari Főiskolára megyek, mégis „rá lettem kényszerítve” – mosolyodik el a tortatervező lány. – A divat sokkal jobban vonzott. De megtaláltam a középutat: benne vagyok nyakig a divatszakmában és stylistkodom is, de közben segítek anyuéknak. Imádok internetezni, így naprakész vagyok a legújabb torta-trendekben is. Nemrég például készítettem egy Louis Vuitton-táska alakú tortát. Ez megjelent néhány újságban, és ma már hetente tíz táska-torta megy el. Persze, nem dolgozom itt, anyuékkal. Annyi a szerepem, hogy ötleteket adok: tudom, milyen tortákra vevők az emberek, mi az, amit máshol nem készítenek el. Imádom például a színes pöttyöket, csíkokat ugyanúgy alkalmazni a tortáknál, mint a divatban. Nemrég elkészítettem egy könyvet, „Egy szelet esküvő” címmel. Talán emiatt is, de most egy esküvői újság művészeti vezetője leszek. Ám újabban azt tapasztalom, hogy a telefonszámomat kézről kézre adják, így a nyáron egyfolytában esküvői tortákat készítettem. Így most egy kicsit visszatértem a cukrászathoz, amitől egy kicsit talán félek is, mert nem szeretném, hogy cukrászként ismerjenek meg… De nagyon úgy néz ki, hogy így fognak.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top