nlc.hu
Aktuális
Válságok a házasságban

Válságok a házasságban

A család az életünknek az a színtere, amelyben a soha nem érzett boldogságban lehet részünk, és amelyben egyúttal a legõrjítõbb konfliktusokat kell megélnünk.

A legnagyobb nyitottsággal és elvárásokkal vetjük bele magunkat, és óhatatlanul, ahogy a hagymáról a héjai, hullnak le rólunk a házassággal kapcsolatos elvárásaink. A nagy kérdés, hogy a házastársak megtanulják-e a konfliktusokat kezelni. Illetve, hogy a maradék “hagymahéjakból” megél-e a kapcsolat. A Nők Lapja és a Medián közös, reprezentatív közvélemény-kutatása erre (is) kereste a választ.


(Többnyire) azért házasodunk, mert úgy véljük, a család az a meghitt fészek, ahol béke, szeretet és biztonság van, amely a személyiségünk kibontakozásának, utódaink felnevelésének a legalkalmasabb terepe. Vannak szerencsések, akik egy életen át megőrizhetik e vélekedésüket – kevesen. Ugyanakkor jó néhányan juthatnak – okkal – arra a cinikus végkövetkeztetésre, hogy a mai magyar családot már csak a kocsi és a tévé tartja össze.

A veszélyes harmadik

A lapunk által megrendelt kutatás egyik legérdekesebb tanulsága szintén az: miként vélekednek az emberek a házasság válságához vezető problémákról. Tizennégy előre megadott szempontból kellett választaniuk a válaszadóknak. Kiderült, hogy a többség a “házon” kívüli kapcsolatot tartja a legveszélyesebbnek a házasságra. Háromnegyedük szerint egy “harmadik” egyenesen válságba sodorhatja a házasságot, egynegyedük szerint komoly problémát okozhat. A második legkomolyabb veszélynek a súlyos anyagi problémák jelentkezését tartják, harmadikként a munkahely elvesztését, negyedik helyen a gyermektelenséget említik.

A tizennégy előre megadott válasz mindegyike valamely – nagyjából objektíven adódó – társadalmi körülményt sorol fel. Érzelmi tényezőket – például az elhidegülést, a féltékenységet, elhanyagolást – csak áttételesen. Ezeket szociológiai eszközökkel nagyon nehéz is mérni, ugyanakkor kivétel nélkül minden házaspár átél – nagyjából hasonló lefolyású – kapcsolati válságokat.

Itt következik a cikk II. része! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top