nlc.hu
Aktuális
Ál-arc

Ál-arc

A „sztárgyárosok” arra már nem fordítanak figyelmet, hogy az új személyiség a sajáttá váljon. Így kevesen lesznek hitelesek az ál-arcban - mondja a pszichológus.







Végh József
– Az ismert emberekhez képest, a sztárok „előre megtervezve „készülnek” – mondja Végh József klinikai szakpszichológus. – Lehetőséget látnak bennük, elkezdik őket „építeni”, megtervezik az útjukat. „Felépítik” őket reklámmal és promócióval. Sőt, a személyiségüket is megdolgozzák, „megcsinálják” az arcukat. Olyanra, amelyre vevők lesznek az emberek – vagy az emberek egy csoportja. Így aztán elmondható, hogy senki sem születik sztárnak. Az exhibicionizmus menet közben fejlődik ki. Személyiségük részévé válik, hogy meg akarják mutatni magukat. Visszajelzésre, elismerésre vágynak. Egy-egy „nagy puszira” az emberektől – hogy érintést kapjanak, figyeljenek rájuk. Nagyobb az igényük erre, mint a többieknek. Mondhatnánk mindezt szeretetigénynek, de nem az, merthogy a figyelem sosem egyenlő a szeretettel. Ezért a sztárok lelke nem is jut harmóniába, hiszen az csak a szeretet által lehetséges. Így mindig marad hiányérzet: a sztárrá válással nem jön el az az érzés, amely dédelgethetné, megnyugtathatná.





– A „sztárgyáraktól” az ember lelke akár teljes mértékben megnyomorodhat. Hiszen kreálhatnak az eredeti személyiségtől teljesen különböző arcot is. Ezért aztán kettős személyiséggel élnek a világban. A „sztárgyárosok” arra már nem fordítanak figyelmet, hogy az új személyiség a sajáttá váljon. Így kevesen lesznek hitelesek az ál-arcban. Olyan helyekre kell menniük, ahová nem szívesen mennek, akkor is mosolyogniuk kell, amikor legszívesebben vicsorognának. Ezért fordulnak drogokhoz, italhoz, ezért menekülnek. Meg kell tanulniuk reflektorfényben élni. El kell fogadniuk, hogy nemcsak pozitív, hanem negatív visszajelzések is érkeznek az emberektől. Be kell látniuk, hogy referencia-személyiségek lettek: hozzájuk viszonyítják magukat az emberek. És egyben „projekciós felületek” is immárom, azaz, rájuk vetítenek pozitív vagy negatív tulajdonságokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top