Reggeli rosszullétek
Hányással, hányingerrel járó rosszullétek a terhesség első 6-7 hetében szinte mindenkinél jelentkeznek, főként reggel. Lehetőségünk van azonban ennek leküzdésére, szabályozására:
a. Teremtsünk nyugodt, jó hangulatú környezetet a várandós kismama köré, aki lehetőleg egyen, amikor éhes, azt, amit megkíván.
b. Fogyasszon savanyú ételeket (pl. kovászos uborkát)!
c. Egyen sok salátát, étkezzen mindig nyugodt körülmények között, kellemes hangulatban, és lehetőleg ne egyedül!
d. Ne egyen sok zsíros, húsos, nehéz ételt. S figyeljen arra, hogy ne legyen székrekedése!
e. Fogyasszon sok folyadékot tej, leves, zöldség, gyümölcs formájában is!
Tojásleves és körte
Íme néhány olyan étel receptje, amellyel csillapíthatjuk a hányingert:
I. Ecetes tojásleves: 200 ml vizet felforralunk; 2 db tojást felverünk 10 dkg cukorral, 20 ml almaecettel, majd a forró vízbe beleöntjük, újra felforraljuk. Lehűlve fogyasszuk naponta egyszer, kb. 3 napig.
II. Főzzünk teát 10 g friss gyömbérből, 10 g mandarinhéjból, 10 g cukorból, 5-10 perces forralással!
III. Pároljunk meg 1 körtét félbevágva, kimagozva; a magház helyére tegyünk 15 db egész szegfűszeget. Gőz felett 20 percig puhítsuk, majd a szegfűszeget dobjuk ki, csak a körtét együk meg!
Lábikragörcs
Lábikragörcs általában a terhesség 7. hónapja után jelentkezik, kalciumhiány miatt. Ezért ennek megelőzésében fontos, hogy a kismama kalciumban gazdag ételekből minél többet fogyasszon, és a kalcium az étrendjéből minél jobban beépüljön a szervezetbe. Ennek érdekében fogyasszon sok tejet, diót, szóját, tökmagot, borsót és hagymát.
Kalciumkúra csontlevessel
Az alábbi receptekkel igazi kalciumkúrát kezdhetünk:
Főzzünk húsos csontlevest 500 g sertéscsontból, 100 g szójából, 20 ml vörösborral. Ízlés szerint sózzuk, 7 napon át minden nap 1 tányérral együnk belőle.
Hasonló levest készíthetünk 500 g kecskecsontból, 150 g sárgarépából is.