nlc.hu
Aktuális
Nincs korhatár!

Nincs korhatár!

Nõk vagyunk. Huszonévesek, harmincasok, negyvenesek, ötvenesek. Lelkünk kortalan, csak a külsõnket kell hozzáigazítani. Ehhez nyújtanak segítséget dietetikus, személyi edzõ és bõrgyógyász szakértõink.

20: Elkényezteti őket az élet





Bár a nők biológiailag tizennégy-tizenöt évesen már ivarérettek, a többség még egy ideig gyereknek érzi magát. Sokuk életében komoly állomás az első szexuális együttlét úgy tizenhét-tizennyolc évesen. A nőiesség mégis huszonéves korban teljesedik ki igazán.

Sokan állítják: ez az időszak a legélvezetesebb számukra. Még teljes erejével sugárzik a fiatalságuk, de nincsenek kötöttségeik. A tinédzserkor forrófejűsége viszont már lecsengett, egyre többet tudnak az életről, egyre okosabban alakítják kapcsolataikat. Megbecsülik azt, ami adatik, de még a “bármi megtörténhet” érzése hatja át őket. Még nem dőlt el, mi lesz a stabil állomás munkában, szerelemben. Akinek még nincs családja, megteheti, hogy elsősorban saját magával törődjön, tanuljon, mindent kipróbáljon, tervezzen. Jut még elég idő szépségápolásra, testedzésre, és ha kell is diétázni néha, az örökölt forma szinte magától adja a maximumot.

A gyorsétteremre mondjon gyorsan nemet
Janovits Gabi dietetikus tanácsai
Aki szerencsés alkatot örökölt, az általában bármit megehet. A többiek ugyan képesek egész héten át salátán és müzlin élni, látványos eredményeiket azonban megtorpedózhatják a gyorséttermi kilengések vagy éppen a hétvégi bulin elkövetett alkoholizálás. Mivel ilyenkor kezdünk el főzni, még korrigálni lehet az esetleg örökölt rossz berögződéseket. Érdemes ebben a korban rászokni a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásra. Hagyja el már most a fehér kenyeret, a cukrot, a vajat, válassza a csökkentett energia- és zsírtartalmú élelmiszereket. Aki felszed pár kilót, kis szigorral így néhány nap alatt le is adhatja.
Évszakok tipp: A szülésnek plusz pozitív hatása lehet: a baba egészségre nevelése azt feltételezi, hogy egyúttal a mama is odafigyel magára.

A testformálás meghálálja magát
Lugosi Dóra személyi edző tanácsai
A dinamikus aerobik órák mellett erősítésre is szükség van. A fiatal nők többsége kardioedzésként nem kedveli a monoton sportokat (például a futást), helyettük ajánlom a stepet, a spinninget, a bokszot. Ezek komoly megerőltetést jelentenek, de a huszonévesek bírják a tempót, az izmaik gyorsan regenerálódnak. Kevesebb pihenőre van szükségük, úgyhogy heti öt edzést nyugodtan vállalhatnak. Ami zsír van rajtuk, az főleg közvetlenül a bőr alatt található. A testformálás ebben az életkorban igazán meghálálja magát: az izomzat gyorsan reagál az edzésre, a fogyás látványosabb a felpörgetett anyagcsere miatt.
Évszakok tipp: Ne vegye könnyedén a nasizást: az optimális testtömegszint ekkor állítható be, a szervezet még képes alkalmazkodni
a kevesebb energiabevitelhez, később viszont nehéz változtatni.

Akár naponta hajat moshat
Dr. Duray Éva bőrgyógyász tanácsai
Sok huszonévest sújt a tinikor öröksége, a pattanásos bőr. A faggyúmirigyek a hormonok hatására kezdenek aktívan működni, és olykor hajlamosak kirügyezni. Leginkább a homlok, az orr és az áll válik fényessé, de a fejbőr is a veszélyeztetett területek közé tartozik. Ajánlatos ezért napjában legalább kétszer megtisztítani az arcot, és akár minden este vagy reggel hajat mosni. Ezzel nem ártunk magunknak, hiszen ma már a samponok többsége gyakori használatra készül. Tévhit, hogy a pattanásos bőrrel nincs mit tenni,
a kozmetikus például hámlasztással szép eredményt érhet el. Egy fiatal lánynak nem szabad nehéz, zsíros kozmetikumokat használni, de szerencsére sokféle hidratáló készítmény van forgalomban.
Évszakok tipp: Kulcsfontosságú, hogy akármilyen fáradt is egy kiadós bulizás után, mindig távolítsa el sminkjét a bőrtípusához illő lemosóval.

30: Akik tudják, mit akarnak





Ha azt mondtuk, hogy a huszonévesek számára kinyílik a világ, és már tapasztalataik is vannak ahhoz, hogy kihasználják a lehetőségeket, a harmincasokra ez még inkább igaz. Ők már nem azt élvezik, hogy ezerféle út kínálkozik számukra, hanem eljutnak odáig, hogy képesek kiválasztani egyet, és meggyőződéssel elindulni rajta
.

Harminc: ez az évszám minden nőt megráz – kit kevésbé, kit jobban. A legtöbb kérdőíven kategóriát kell ugrani, többé nem lehet a 18-30-as csoportot bejelölni. Harmincas éveikben a nők “lenyugszanak” (a józanabbak még korábban), a harmóniát többre értékelik a parttalan tombolásnál. A hétvégi szórakozás már nem menetrendszerű, jobban esik az otthon környékére sűríteni mindent, ami az életben jó, nem pedig mindig máshol keresni. Már a karrier iránya is egyértelmű, sikerül megtalálni azt a pályát, amelyről azt érezheti: “ez igazán nekem való”. Sőt, a legtöbb harmincas már letett valamit az asztalra a szakmájában, ami magabiztosságot ad nekik. A férfiak úgy szokták dicsérni a harmincas nőket: “tudják, mit akarnak, és azt is, nekünk mire van szükségünk”.

Bőrtáska igen, túróstáska nem!
Janovits Gabi dietetikus tanácsai
A harmincas nők fő ellenségei kis dobozokba vannak csomagolva – támadnak a ropik, sütik, fagyik. Ezek ekkor már el is tudják érni azt a romboló hatást, amelyen a huszonéves szervezet a gyors anyagcsere segítségével még könnyedén túllépett. A fiatal nők szerencsére kissé finnyásak, többségük nem eszi meg a bőrös, kövér húsokat, nem kívánják a szalonnát. A családtól örökölt káros szokásokból ugyanakkor még visznek magával párat. Ilyen a túlsózás vagy a fehér kenyér fogyasztása. Sajnos, ez a korosztály is ritkán eszik, akkor viszont sokat, ez pedig óhatatlanul plusz kilók felszedéséhez vezet.
Évszakok tipp: Felejtse el reggelire a kakaós csigát, és inkább barna kenyérből, sovány sajtból vagy felvágottból álló szendviccsel indítsa a napot!

Fotelpárnától zsírpárna
Lugosi Dóra személyi edző tanácsai
A harmincadik életévet még nem szabad megérezni. Noha megjelennek az első ráncocskák, napi másfél liter ásványvízzel lassítani lehet a folyamatot. Ez az utolsó pillanat, amikor nem lehet tovább halogatni a sportolás elkezdését. Harmincéves kortól ugyanis a test veszít izomtömegéből, a bőrszövet rugalmasságából, és megjelennek az első mozdíthatatlannak tűnő zsírpárnák. A tizenöt éves érettségi találkozó az első alkalom, amikor már látható az egykori osztálytársak külsején, hogy ki az, aki elhagyta magát az első családos években. Heti négyszeri edzés javasolt, ez legyen mindig erősen izzasztó a jó méregtelenítésért és a megfelelő oxigénfelvételért.
Évszakok tipp: Harminc perc testmozgás emeli a dopamin- és szerotoninszintet, amitől boldogságérzet ömlik szét a testben, erősödik az immunrendszer, gyorsul az anyagcsere.

Milyen legyen a megfelelő arckrém?
Dr. Duray Éva bőrgyógyász tanácsai
A hidratálás éppolyan fontos, mint a tisztítás. A speciális készítmények védőréteget képeznek a bőrfelületen, és megakadályozzák a folyadékvesztést. A bőr így simább és lágyabb tapintású lesz. Hasznosak a különféle arcpakolások is, ezek időszakos ápolásra valók. Feladatuk a kiszáradt, elhalt hámsejtek eltávolítása. Egy részük ingerelheti a bőrt, ezért próbálja ki a karján, mielőtt felvinné az arcára. Minél szárazabb az arcbőr, annál ritkábban van szükség hámlasztó pakolásra.
Évszakok tipp: A pórusösszehúzókat csak az arc zsíros felületein kell használni. Ha a bőrön tág pórusok láthatók, használjon arctonikot.


A negyvenes és ötvenes korosztálynak szóló tanácsainkat a Nők Lapja Évszakok novemberi számában olvashatja el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top