Aktuális

Nõk Lapja Kvíz

Javában zajlik a tv2 Csao, Darwin címû vetélkedõsorozata. Legközelebb a magas és az alacsony nõk csapata csap össze. A mûsorhoz, a témához csatlakozva a Nõk Lapja is kérdéseket tesz fel olvasóinak.





Mennyire különbözünk! És mennyire hasonlítunk egymásra!

E két kijelentés egyszerre igaz. Hasonlítunk, mert mi, élőlények, mindannyian rokonok vagyunk. És különbözünk, mert családfáink évmilliók óta elágaztak. Az evolúció hozta létre a természetben a ma látható csodálatos változatosságot.
Hogy a fajok egymásból keletkeznek, közel másfél évszázada tudjuk, Charles Darwin, angol természettudós (vagy forradalmár?) életműve óta.
Persze az evolúció elmélete nehezen megemészthető. Azok, akik esetleg szégyellik, hogy a majmoktól származnak, jobb ha belegondolnak: ük-ük-ük-ük-ük-ük-apjuk körülbelül 4 milliárd évvel ezelőtt egy őstengerekben élő egysejtű lehetett.


1. Mit jelent az „evolúció” latin eredetű szó?


1. Utódnemzés, öröklődés

2. Fejlődés, kibontakozás

3. Küzdelem, versengés


2. Mi volt Charles Darwin híres, 1859-ben megjelentetett, nagy vihart kavart művének címe, amelyben először foglalta össze újszerű, meglepő gondolatait?


1. A fajok eredete

2. Az evolúció alapjai

3. Az ember kialakulása






3. Képzeljük el a Világegyetem eddigi, tizenötmilliárd éves történetét egyetlen évbe sűrítve! E kronológia szerint tehát az Ősrobbanás január 1-jén történt. A Tejútrendszer keletkezése május 1-jére, a Naprendszer létrejötte pedig szeptember 9-ére esett. A Föld szeptember 14-én alakult ki. Vajon mikor jelentek meg a Földön az első emberek e kozmikus naptár szerint
?


1. Október 25-én

2. November 19-én

3. December 31-én, este 22 óra 30 perckor


4. Mit jelent szó szerint, hogy „Homo sapiens”?


1. Ügyes ember

2. Értelmes ember

3. Egyenes tartású ember


5. Nem hiába akasztották Thomas Henry Huxley-ra a „Darwin buldogja” gúnynevet. A remek vitázó hírében álló angol zoológus biztos volt barátja, Darwin teóriájában, és ahol tudta, érveivel védte az evolúció elméletét a támadásoktól. Egy Oxfordban megrendezett vitában Samuel Wilberforce püspök a következő cinikus kérdést intézte Huxleyhoz:
„Vajon ön nagyapja vagy nagyanyja révén származtatja magát a majmoktól?”
Hogyan hangzott Huxley legendássá vált válasza?



1. „Úgy vélem, apai ágon a csimpánzoktól, anyai ágon a gorilláktól származom.”

2. „Inkább vagyok két majom ivadéka, mintsem ember, aki fél szembenézni az igazsággal.”

3. „A püspök úr és én is majmok ivadékai vagyunk, más kérdés, hogy rajtam ez kevésbé látszik.”


6. Az evolúció a fajok közös leszármazásának elmélete. Bármilyen furcsán hangzik is, ez azt jelenti: nekünk és az Ausztráliában élő gladiátorpókoknak voltak közös őseink! Gondolt már arra, kedves Olvasó, hogy egy Bahama-szigetekhez közeli korallzátonyon menetelő languszta távoli rokona? És esetleg arra, hogy közös családfával büszkélkedhet egy Costa Rica-i hosszú farkú remetekolibrival?

De inkább válasszunk ki találomra két Nők Lapja olvasót! Ön szerint mennyire kell visszamenni az időben, hogy e két ember közös őseit megtaláljuk?


1. Körülbelül 500 évre
2. Körülbelül 10 ezer évre
3. Körülbelül egymillió évre


» Ide kattintva olvasható a helyes megfejtés!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top