nlc.hu
Aktuális
Egy plasztikai sebész történetei 2. – II. rész

Egy plasztikai sebész történetei 2. – II. rész

Életmentő mellnagyobbítás

– Sokan „úri huncutságnak” tartják, pedig néha igenis életmentő lehet egy plasztikai műtét. Szívesen emlékszem annak a fiatal nőnek a boldogságára, aki az életkedvét nyerte vissza, amikor a fiúsan lapos mellét megnagyobbítottam. Egy pszichiáter küldte őt hozzám, ugyanis a nőnek több öngyilkossági kísérlete volt – mint kiderült, azért, mert nem tudta elfogadni azt, hogy annyira lapos a melle. Nem volt pénze a műtétre, végül a nagyszülei részletre fizették ki a beavatkozást. Később még visszajött, hogy elmesélje: huszonöt éves korára így végre megjött az önbizalma, az életkedve, és akkor már volt barátja is. Egyébként furcsák a férfiak: ugyan szeretik a formás keblű hölgyeket, de sokakban él a tartózkodás az „idegen anyag” iránt, és ha megtudják, hogy a kedvesük melle implantátumtól olyan formás, akkor magukba zuhannak. Sírt már nálam olyan páciens, aki a barátjának is örömet akart szerezni azzal, hogy megnagyobbíttatta a melleit, de a férfi attól kezdve nem volt hajlandó hozzáérni az említett testrészhez (pedig a műtét remekül sikerült).

Csöngetnek, a beszélgetés egy időre megszakad. Középkorú, angolul beszélő nő siet át a várón.

– Elég gyakran jönnek külföldről, még Amerikából is. Az a hölgy, akit látott, New Jersey-ből érkezett Magyarországra, plasztikai beavatkozásra – informál később a sebész. – Itt olcsóbban megússzák a műtétet, másrészt Nyugaton sem minden plasztikai sebész felel meg a kívánalmaknak. Láttam már olyan borzasztó arcfelvarrást, amelyet nyugati „plasztikai sebész” végzett, hogy égnek állt a hajam: még a hegek is látványos helyen, s nem a haj takarásában voltak.

Van lehetetlen!

Beszélgetőtársam elém tesz néhány külföldi lapból kiollózott képet, amelyek egyáltalán nem harmonikus arcvonású embereket ábrázolnak: úgy néznek ki, mintha erőszakot tettek volna rajtuk. Megtudom, hogy ezek a fotók riasztó példák, amelyek jól illusztrálják, mi történhet, ha a plasztikai sebész nem tud nemet mondani bizonyos kérésekre, és például elvállalja, hogy egy markáns, férfias arcú hölgyet évek során, rengeteg műtét árán Barbie-babává alakít.

– Az emberek néha lehetetlent kérnek, illetve olyasmit, amikor a műtéti kockázat és a várható eredmény nem áll arányban – teszi hozzá. – Ilyen a „teljes átváltoztatás” is. Bár hasonlót már végeztem, csak éppen az elején nem voltam tudatában, hogy mi a páciens célja. Férfi volt, és először csak szemhéj- és homlokplasztikát kért, majd a fogaira új, a korábbi fogsorától teljesen különböző hidat rakatott a fogorvosával, ezután hajbeültetést végeztünk, majd felvarratta az arcát is. A végére annyira megváltozott, hogy az asszisztensnőm, aki szülése után néhány hónapig nem találkozott az illetővel, nem ismerte meg őt. Később azt hallottam, hogy a férfi feleségét egy másik kollégám operálta, majd nyomtalanul eltűntek – egyesek halálhírüket keltették, mások pedig azt mondták, bűnügybe keveredtek, és a felelősségre vonás elől Dél-Amerikába menekültek, s új külsővel új életet kezdtek.

Implantátumból vádli és mellizom

A sebész megkér, amikor a következő páciense érkezik, üljek be a kezelőbe, mert az illető nagyon hiú, és senkivel sem akar találkozni. Még a kezelőből is hallom a beszűrődő férfibeszélgetést. Távozása után kiderül: valóban férfi volt a hiú páciens.

– Manapság egyre több férfi érkezik a rendelőbe, és ugyanúgy, mint a nők, ők is zsírleszívást, arcfelvarrást, esetenként hajbeültetést kérnek – sorolja a plasztikai sebész. – Az „erősebb nemhez” tartozók gyakran valóban hiúbbak, mint a nők, és nem tudnak megbarátkozni a szarkalábakkal vagy a ráncokkal. Sokan a testedzésre nem akarják, vagy nem tudják rászánni az időt, de formás mellizomra, izmos tomporra vágynak – állítólag Tom Cruise is élt a fenékformálás esztétikai sebészeti lehetőségeivel. Sőt, olyan páciens is volt nálam, aki a vádliját akarta implantátummal megnagyobbíttatni, formáltatni. Hogy miért nem mennek futni vagy edzőterembe? Számomra rejtély.

Én egyébként átoperálást – tehát nő férfivé „alakítását” vagy fordítva – nem vállalok, mert azt gondolom, ez már túlmegy a klasszikus plasztikai sebészeti beavatkozásokon. Jött már hozzám olyan, Európában élő, thaiföldi származású férfi, aki azt szerette volna, ha a péniszét megnagyobbítom. Thaiföldön állítólag gyakran végeznek ilyen műtéteket: úgy hallottam, addig nem tartották problémásnak a méreteiket az ottani férfiak, amíg nem érkeztek hozzájuk is európai, amerikai pornófilmek, ám ezek láttán elégedetlenkedni kezdtek a méreteikkel. Természetesen ezek nem egyszerű műtétek, súlyos szövődményekkel járhatnak. Én a várható sikertelenség miatt ilyen beavatkozásokat nem vállalok, bár erre is lenne igény – még a magyar páciensek részéről is. Próbálom lebeszélni őket erről, de sokan nem hiszik el, hogy nem a méret a lényeg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top