nlc.hu
Aktuális
Nem akartunk egy újabb konferenciát

Nem akartunk egy újabb konferenciát

Egy hete zárta kapuit a budapesti Millenárisban vendégeskedõ, a fogyatékkal élõ személyek képességeit és élethelyzetét játékokon bemutató Ability Park. A fõszervezõ, Nagy Géza mesélt a kiállítás tapasztalatairól.




– 2003-ban volt a fogyatékos személyek európai éve – kezdi Nagy Géza. – Előtte azon dühöngtünk, hogy mi lesz: megint egy picivel több konferencia, ugyanazok az emberek, megint egymás között maradunk. Próbáljunk el végre elérni tömegekhez! Elkezdtünk arról ötletelni, hogyan csináljuk. Az első, ami nagyjából összeállt, egy látvány: kerekesszékesek menjenek át több szinten, hidakon, csapóajtókon. Lássunk olyan dolgokat, mint az összes, tömegek által látogatott kalandparkban, vigyük ebbe az irányba a fogyatékos ügyet. Tervezgettük, lerajzoltuk, szakemberekkel megvitattuk, majd megkerestük az iparművészekből álló Medence Csoportot, hogy készítsenek egy látványtervet.

Az első, amit megcsináltunk, a kerekesszékes labirintus volt. Ezzel kezdtünk 2003-ban a Sportszigeten. A következő fesztiválokra vittünk már ki asztali játékokat is. Idén már egységesebben akartunk megjelenni, így a Sziget fesztiválon már az ottani kör-játszótérhez terveztük az élményparkot: volt kerekesszékes labirintus, vaklabirintus, sötétben öltözettő szoba és asztali játékok.

Az Ability Park sokkal közelebb van a vidámparkhoz, mint egy kiállításhoz vagy bemutatóhoz. Létezik bemutató része is, de sokkal több olyan dolog van, amit te próbálsz ki, és ahol feladatot kell megoldanod. Amiben más az Ability más kezdeményezésekhez képest, az a feladat. Nem azt mondom, hogy nézd meg, próbáld ki, milyen egy kerekes székesnek. Nem ez a feladatod, hanem az, hogy itt egy labirintus és végig kell menned rajta. Nem bemutatót akartunk, hanem játékot, aminek a feltételei hasonlítanak a fogyatékkal élőkéhez.

Amikor az egyesületünk az Ability Parkot kitaláló és menedzselő Student Service 1996-ban elindult, tevékenységének csak egy része volt a fogyatékosok segítése. Aztán látszott, hogy a többi tevékenységre vannak más szolgáltatások, de a fogyatékos ügy hiányterület. Nagyon aktuális és érdekes volt – így profilosodtunk erre. Több lehetőséget jelentett, de több munkát is, nagyobb kihívás volt. Az Ability Park a fogyatékosokkal foglalkozó szakma szempontjából is hozott újdonságot. Nem létezik önmagában fogyatékos ügy, de számos szakmának vannak problémái, melyek érintenek fogyatékos embereket, ez áll össze fogyatékos üggyé. Ha minden szakma saját problémáját jól oldja meg, akkor megszűnik az, amit fogyatékos ügynek nevezünk. Ebben nagyon hasznos eszköz a gyakorlatcentrikus, élményekre építő park.





Számomra az Ability Park munka, szakmai kihívás. De a fogyatékos ügy jó csajozó duma is. Beülsz egy húszasokból-harmincasokból álló társaságba, és két-három órát lehet arról beszélni, hogy mivel foglalkozol – persze ez csak melléktermék. A szemléletformálás a lényeg. A vendégkönyvünket olvasva úgy érzem, megérte a sok meló. Volt egy vendég, aki azt írta, hogy biztos valami fogyatékostalálkozó van a környéken, mert sok fogyatékost látott az utcán. Pedig nincs, csak most már figyel rájuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top