nlc.hu
Aktuális
Hapsi-füles

Hapsi-füles

Tudósítóink megbízható információval szolgálnak arról, melyik országban mi jellemzi az átlagpasikat. Ha már a globalizáció kinyitotta a határokat, nem árt tudni, mit remélhetünk.





Az olasz
Édes élet
A dolgok ritkán azok Itáliában, aminek látszanak. Így van ez a férfiak esetében is: a magyar nők az „igazi macsót” látják a zselézett hajú, napszemüveges, borostás olaszokban. Pedig a macho szó spanyolul (és nem olaszul) a hím megfelelője, mint ahogy a büszke és fondorlatos hispán férfi volt az, aki leigázta a fél világot, nem pedig talján társa, a maschio, aki „csupán” kiszínezte, feldíszítette és muzsikával töltötte meg azt.
Momento, csak hazacsörgök!
Persze a távoli kontinenseknél könnyebb és veszélytelenebb a hölgyek szívét meghódítani. Ebben az olasz férfit segíti, hogy ápoltság és elegancia szempontjából fölötte áll az európai átlagnak. Az már nem derül ki
a jólfésült látszatból, hogy a szívtipró esténként felhívja a hátrahagyott aszszonyt, a hűségéről suttogva neki. Mert az olasz férfi általában „rendes” olasz feleséget akar, s emellett olyan kapcsolatot, melyben mindazt kipróbálhatja, amit gyermekei anyjával sohasem tenne. „A szőkével hancúrozni, a barnát elvenni szokás” – tartja a mondás.
Anyuci kedvence
Casanova mai utóda kiválóan ért a flörthöz, de a nyalka külső elképesztő önállótlanságot takar. A szingli modellel ellentétben a 29 éves olasz férfiak 70 (!) százaléka még szüleivel él. A társadalmi méreteket öltött „mammone„ („mama kedvence”) jelenséget csak részben magyarázza a magas lakbér, a tanulmányok elhúzódása, az elhelyezkedési nehézség. Legalább ennyire fontos tényező az anyai kényeztetés, a mindennapi vasalt ing s a mindig teli hűtőszekrény. Az igazsághoz tartozik, hogy nagy átlagban a nők is 27 éves korukban hagyják el a szülői házat, és egyre inkább csak 30 esztendősen vállalnak gyereket.
A hátsó ülés akrobatái
Itáliában átlagosan csaknem öt évig tart a házasság előtti együtt járás és jegyesség. Az óvatosság nem véletlen: itt a legnehezebb elválni Európában. A szövevényes együttlakási viszonyokból következik, hogy az átlagkeresetűek Itáliájában meglehetősen kevés hely található az intimitásra, ezért a felnőtt olaszok 88(!) százaléka kipróbálta már az autóban való szeretkezést.
De vajon milyen a szex olasz módra? A Durex óvszercég felmérése szerint a „latin szerető” imidzs idejét múlta: a talján maschiók (mellesleg: a hispán machókkal egyetemben) az együttlétek számát és időtartamát tekintve az európai átlag alatt teljesítenek. Egy másik felmérés szerint ugyanakkor a talján férfiak mindössze 12 százalékának vannak erekciós problémái, míg ez az arány az angoloknál 35, a franciáknál 42 százalékra tehető. Igaz, római szakorvosok szerint pácienseik mintegy fele nem mer őszintén beszélni.
Pasta la vista, baby
A dolgok azért a hímbüszkeség fellegvárában is változnak: két éve megalakult a sütés-főzésben és takarításban jeleskedő signorékat tömörítő Háziférfiak Szövetsége, mégis túlzás lenne azt állítani, hogy a házimunka vált volna a bekötött fejű olasz férfiak legfőbb szenvedélyévé. Miközben a családfő nagy valószínűséggel a labdarúgás imádatának hódol, a Whirlpool megállapította, hogy az olasz háztartások 91,5 százalékában a signorák mosnak, 89 százalékában ők viszik le a szemetet, 72 százalékában ők főznek és 68 százalékában ők is takarítanak. Cserébe viszont – legalábbis az olasz statisztikai hivatal, az ISTAT szerint – 84,5 százalékban ők mondják meg, hogy kivel barátkozzék a család, és 83 százalékban azt, hogyan töltsék el a szabad időt. Az esetek 80 százalékában az asszonyok szava a döntő abban, hogyan kell a gyereket nevelni, és 58,8 százalékában abban is, mire költsék a család spórolt pénzét.





A kínai

Ágyas és feleség
David Beckhamet, mint futballistát kevéssé becsülik a kínai lányok, sokkal inkább kisfiús arca ragadja magával fantáziájukat. Tetszik nekik karakán állcsontja, Ázsiában nagynak számító orra és az egzisztenciája. A mai Kínai Népköztársaság asszonyai ugyanis ezekre buknak: kisfiús mosoly, fér-fias arcél, emberes buksza. Elfújta a szél azokat az időket, amikor még a népi Kína himnuszának szerzője vagy egy élmunkás volt a lányok álma. Igaz, Mao betiltotta a társastáncot, a popzenét, a teniszt, így a női szívek megdobogtatói szinte kizárólag a politikai porondról léphettek elő. Magánéletük részle-teit azonban igyekeztek a közvélemény elől eltitkolni, nehogy a társadalom számára tett érdemeiket egy-egy félrelépésük csorbítsa. Magáról Mao Ce-tungról azonban már nem csak sejteni, hanem tudni is lehet, nagy szívrabló volt.
Szerelmem a vezérigazgató
A Kína nyitása óta eltelt három évtizedben felnőtt egy generáció, amely az ideális férfi után kutakodó közvélemény-kutatásokban szívesen szavazza a csúcsra azt a 31 éves fiatalembert, akit Kína Bill Gatesének titulálnak. Chen Tianqiao, a Shanda Networking internetes játékcég vezérigazgatója multimilliárdos, sőt, párttag. A 32 éves Ding Lei, a NetEase Inc internetes cég feje is népszerű a huszonéves nők körében, miként több zsenge korú részvénytársasági elnök vagy vállalatigazgató is. A Zsenmin Zsipao, a Kínai Kommunista Párt napilapja szerint az új gazdasági körülmények között érvényesülni akaró, pályakezdő nők lelkileg is azonosulnak a fiatal üzletemberek ambiciózus természetével.
Házasság csak felnőtteknek
Az internetezésnek, a nemzetközi tévécsatornáknak, a gazdagodásnak tudható, hogy a mai kínai bakfisok asztronautákért, sportolókért, filmsztárokért rajonganak, mint Yang Liwei, az ország első űrhajósa, aki tavaly a Shenzhou-V űrhajó fedélzetén kerülte meg a Földet, Yao Ming, a 229 centi magas NBA-játékos, aki három éve az Egyesült Államokban kosarazik, vagy Wu Xiaoli hong-kongi showman. A nyugati típusú sztárolással együtt azonban eddig ismeretlen jelenségek is begyűrűznek Kínába: tavaly egy 16 éves daliani középiskolás lány például azért akasztotta fel magát, mert anyja nem engedte neki megvásárolni popideálja, Leslie Cheung egyik CD-jét. Miként a Kínában 3-4 éve megjelenő nagy, nemzetközi női magazinok kedvencei – amilyen példul Jay Chou és Nicholas Tse énekes – sem kívánnak korán nősülni, úgy az átlagos kínai férfi sem igyekszik lekötni magát. A népi Kína törvényei egyébként nem is engedik ezt meg: 22 éves kor alatt házasságra csak a helyi hatóságoktól szerzett külön engedéllyel léphetnek az erősebb nem tagjai. (A nők 20 éves koruktól mehetnek férjhez.)
Boldogító igen után nem
Nem könnyíti meg az ismerkedést, hogy a kínaiak természete alapvetően prűd, a szexről ritkán és diszkréten beszélnek, a televízióban nemhogy ágyjelenetet, de csókot sem látni. Friss jelenség, hogy folyóparton, metróban kézen fogva sétálgatnak, ölelkeznek tinédzserpárok. A konzervatív szellemű és szegény vidéki falvakban több generáció él egy fedél alatt, s míg kifelé a férfi a főnök, a belső ügyekre, napi feladatokra, a házimunkára vonatkozóan a nadrágot a legidősebb nő – általában az anyós – viseli. A parasztcsaládokban a fiúgyermek születésének jobban örülnek, mivel ha felnő, a háznál marad, s nem ritka, hogy a lánycsecsemőtől megszabadulnak. Jobb esetben gyerekkereskedőnek adják el, aki a keleti országrész gazdag városaiban lakó, meddő családokhoz vagy külföldre csempészi a babát. A gazdagodó városokban a nők egyenjogúak a férfiakkal, ám a családi élet őket is fékezi a karrierépítésben, csakúgy, mint nyugati asszonytársaikat. Számos férjezett és felvilágosult nőtől lehet viszont olyan panaszt hallani, ami egy falusi asszonynak még csak eszébe sem jutna. Például, hogy bár az udvarlás heves volt, a mézeshetek óta alig néz rájuk a férjük. Pekingben hallottam a következő anekdotát: a terhes nő elmegy a nőgyógyászához, és megkérdezi, a várandósság alatt élhet-e szexuális életet? A középkorú férfi ámulva néz rá, és visszakérdez: ugyan miért akar?
Nem orrolnak meg
Persze az, hogy a társadalom alapvetően szemérmes és a férjek elfordulnak a feleségeiktől, nem jelenti azt, hogy a kínai férfiak aszexuálisok volnának. Többen tartanak fenn párhuzamos viszonyt, sőt, Dél-Kínában a nagyon gazdag családoknál „divat” a két asszonnyal – feleséggel és barátnővel – való együttélés. A modern kínai férfi mindent meg is tesz annak érdekében, hogy tessen a nőknek: kozmetikushoz és plasztikai sebészhez jár. A szépségszalonokban az arcát kezelteti, masszíroztatja (100 jüan, azaz 2,5 ezer forint), esetleg őszülő haját feketére festeti (200-250 jüan, 5-6 ezer forint). A szaporodó szépségklinikákon a pénzesebbje felvarratja szeme alatti táskáit (6-10 ezer jüan, 150-250 ezer forint), hogy fiatalos legyen a külseje. Valamivel kevesebbe kerül, ha hegyes állat csináltat magának, amely errefelé a férfiasság jele, valamint jellegzetesen ázsiai, nyereg nélküli orrát kiigazíttatja (1000-7000 jüan, 25-175 ezer forint) A „nagy orr” ugyanis – amivel az itt élő külföldieket egyszerre csúfolják és el is ismerik – gazdagságot, sok pénzt sugall.







Az angol
Folytassa… a pubban
Még néhány évvel ezelőtt is az első jellemvonás, amely az angol férfiakkal kapcsolatban az embernek eszébe jutott, a híres stiff upper lip, szó szerinti fordításban a merev felső ajak, tartalmilag a hűvös, távolságtartó modor volt. Ám a Social Issues Research Centre, a társadalmi jelenségekkel foglalkozó kutatóintézet nemrégiben közvélemény-kutatást rendezett a britek „érzelmi hőmérsékletének” ellenőrzésére. Ebből kiderült, hogy bár az olaszok túltesznek rajtuk emócióik kimutatásában, a megkérdezettek 30 százaléka ejtett könnyet az előző hónapban. Hol van ma már az a kor, amelyet úgy lehetne összefoglalni: „Nem sírunk, britek vagyunk”!? A mai brit férfiak 77 százaléka tartja elfogadhatónak a pityergést.
Sport – tévén keresztül
A legvalószínűbb hely, ahol egy angol férfival meg lehet ismerkedni, a kocsma. Általában két törzshelye is van, az egyik munkahelyéhez, a másik a lakóhelyéhez esik közel. Késő délután a londoni Cityben, az irodanegyedben az utcára „folyik ki” a pubokat elárasztó, jól öltözött férfiak és nők emelkedett hangulatú serege. A britek közösségi élete híresen a pubokban zajlik, nyáron, a szabadban, a kerthelyiségekben családi gyülekezőhely, ahová a csecsemőket is magukkal hurcolják. A brit férfiak magánéletének a kocsmához hasonlóan fontos elemei a sportesemények. A futball, a krikett, a rögbi, a golf iránti rajongás, a drukkolás közös öröme a barátokkal együtt, sokuk számára élvez elsőbbséget a hölgytársasággal szemben. Mindezen sportágak passzív vagy aktív követése költséges mulatság, nem mindenki engedheti meg magának. Nem csoda, hogy a brit férfiak szabadidejük közel felét a televízió képernyője elé szegezve töltik. Egy európai felmérés szerint ebben egyébként egyedül magyarok előzik meg őket.
Dzsentlemanusok
Két évvel ezelőtt nagy vihart kavart a szigetországban Gwyneth Paltrow szerencsétlen megjegyzése. A hollywoodi filmsztár egy West End-i színházban vendégszerepelt, és arra a következtetésre jutott, hogy a brit férfiak hasznavehetetlenek, amikor a csábítás művészetére kerül sor. A szépséges Gwyneth minden brit lapnak elpanaszolta, hogy mindössze két férfi vette magának a bátorságot és hívta meg vacsorázni. Azóta nyilván kedvezőbb tapasztalatokat szerzett, hiszen férjhez ment, majd rövidesen gyermeke született Chris Martintól, a Coldplay együttes frontemberétől. Madonnához vagy Claudia Schifferhez hasonlóan ő is ellenállhatatlannak tartotta egy talpig brit férfi vonzerejét. Akinek kellemes tulajdonságai közé tartozik félszegsége, szerénysége, öniróniája, intelligenciája, természetes kedvessége. Amerikai „versenytársával” összevetve feltétlenül régi vágású gavallér, kevésbé rámenős és hiú. Még tudja, mi az udvariasság: kinyitni az ajtót a nő előtt, átadni a helyet
a metrón, támogatólag átkarolni bennünket, miközben átkelünk az úttesten.
Öltsön öltönyt
Öltözködése kevésbé tökéletes, különösen, amikor sötétkék vagy sötétszürke öltöny-uniformisát lezserebb ruházatra kényszerül cserélni. Alighanem sok City-bankár vette megnyugvással tudomásul, hogy eltűnőben van a „dress-down Friday”, azaz a pénteki munkahelyi alulöltözködés szokása (vagyis hogy aznap akár farmerban is be lehet menni dolgozni), melynek sokkal nehezebb megfelelni, mint nap mint nap ugyanazt a sötét öltönyt és egy fehér inget felvenni. Bár mind többen csatlakoznak a gomba módra szaporodó konditermek hálózatához, a tökéletesre trenírozott testű brit férfi inkább kivételnek, mint a normának tűnik. A tendencia mégis az, hogy lassan-lassan többet foglalkozik a megjelenésével, többet költ kozmetikai szerekre, manikűrre, sőt szőrtelenítésre. Ahogy a világ egyre versenyorientáltabbá válik és a külsőségek szerepe nő, úgy válik ő is narcisztikusabbá.
Lélek? Még élek!
A brit férfi romantikus. Képes udvarolni és betartani a fokozatokat. Nem erőlteti, hogy rögtön az első éjszaka ágyba bújjon új ismerősével. Megelégszik azzal, hogy megfogja a kezét, búcsúzáskor puszit leheljen az arcára. Többre értékeli egy nő szellemi értékeit, humorát, mint mellbőségét. Sok nőt szórakoztat a brit urak humora és önlebecsülése. Ritka a nyomasztó egóval rendelkező férfi és feltűnő, milyen rokonszenv irányul a 21. század sikerközpontú társadalmában a vesztesek iránt. Nincsenek csodák: a modern brit férfi ugyanúgy kompromisszumnak tekinti a monogámiát, mint a nyugati civilizáció oly sok más tagja. Végezetül ismét egy szociológiai tanulmány eredménye: miközben a férfiak kétharmada és a nők négyötöde hisz a házaspári hűségben, az átlagos férfinak életében összesen 13,6 partnere van, a nőknél ugyanez a szám csak 4,5 fő.


Ha a többi nemzet fiait szeretné megismerni, olvassa el teljes cikkünket a Nők Lapja Évszakok december-januári számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top