Aktuális

Rák – nem félek, havonta ellenõrzöm magam

Nemcsak számos alkalommal olvastam, tanultam, hogy a betegségek szûrése a leghatékonyabb módszer, hanem magam is leírtam jó párszor cikkeimben.





Mégis olykor-olykor előfordul, hogy megfeledkezem róla, vagy egyszerűen azt hiszem, akkor és ott valami fontosabb… Pedig a vizsgálatok egy részét magam is meg tudom csinálni, otthon. Meg is fogom. Havonta egyszer családom számára is beiktatok egy egészséges programot. Velem tartanak?

Vannak vizsgálatok, amelyeket havonta érdemes elvégeznünk. S hogy biztosan ne feledkezzünk meg róla, mindig ugyanabban az időpontban végezzük! Nekem például a hónap utolsó vasárnapja vált be, ilyenkor több időm van, mint hétköznap…

A szép és egészséges keblekért

Az emlőrák a nők körében évek óta listavezető a halált okozó daganatos betegségek között. Mint minden rosszindulatú folyamatnál, itt is igaz: minél hamarabb fedezik fel, annál jobbak a gyógyulási esélyek. Egyszerűen arról van szó, hogy minél kisebb tömegű a daganat, annál könnyebb elpusztítani!
Minden húsz év feletti hölgynek havonta ajánlott melleit saját magának átvizsgálni. Akiknek pedig családjában (édesanyjánál, nagymamájánál, vagy testvérénél) előfordult emlődaganat, különösen ajánlott! A vizsgálódást a menstruáció utáni hétre érdemes időzíteni, mivel a havivérzés idején a mell élettanilag is duzzadtabb és érzékenyebb lehet.
Az önvizsgálatot a tükör előtt kezdjük. Amire figyeljünk: van-e nagyságbeli különbség vagy bőrelváltozás? Először csípőre tett kézzel, majd fölemelt karral, oldalnézetből is. Ezt követi a mell áttapintása, fölemelt karral, először körkörösen, majd hosszanti irányban, mindezt megismételjük fekve is. Duzzanat, csomó, váladékozás esetén forduljunk orvoshoz! Figyelem: ezek az elváltozások rendszerint fájdalmatlanok!
Az önvizsgálatot a terhesség és a szoptatás idejére se függesszük fel, ilyenkor csak a röntgenvizsgálatok ellenjavalltak!





A csók öröméért


A szájüreget is érdemes havonta ellenőriznünk, különösen azért, mert az itt keletkező daganatok ugyan igen rosszindulatúak, ám korai stádiumukban, sőt, már a rákot megelőző állapotban is könnyen felismerhető jeleik vannak.
A vizsgálódást szintén a tükör előtt kezdjük, módszeresen nézzük végig a száj nyálkahártyáját, az ínyről és a nyelv alatti területről se feledkezzünk meg! Amire figyeljünk: van-e berepedés, fekély, seb, hámlás, fehér folt, szemölcsszerű kiemelkedés vagy duzzanat (utóbbiakat olykor a nyelvünkkel is érzékeljük). Érdemes áttapintanunk is az ajkak és az orcák területét is.
Egyébként a félévenkénti fogászati ellenőrzésen (amiről szintén nem feledkezünk meg, ugye!?) a lelkiismeretes orvos a szájüreget is átvizsgálja.


» A cikk itt folytatódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top