Aktuális

Rák – nem félek, havonta ellenõrzöm magam – II. rész





Hogy ép bőrrel megússzuk

A legveszélyesebb bőrráktípus a melanoma, mert igen gyorsan képez áttéteket. A korai felismerés érdekében az önvizsgálattal ebben az esetben is sokat tehetünk. Anyajegyeinket kell rendszeresen és alaposan átnéznünk. Mikor elengedhetetlen a bőrgyógyász szakorvos vizsgálata?

Ha a meglévő anyajegy színe megváltozik vagy egyenetlen színű lesz: ez a feketétől a rózsaszínig szinte bármilyen lehet. •  Ha nagyobb, esetleg kisebb lesz, vagy egymás mellett lévő anyajegyek “összefolynak”. •  Ha az anyajegy egyenetlen felületű vagy kiemelkedő lesz, alakja megváltozik, és az eltér a körtől. •  Ha kisebesedik, kifekélyesedik, vérzik, esetleg váladékozik. •  Ha sérülés, fekély nem gyógyul, esetleg újra és újra kisebesedik. •  Vagy ha új anyajegy, szemölcs jelenik meg!

Érdemes évente – panaszmentesen – is felkeresni bőrgyógyászt, különösen annak, aki sokat tartózkodik a napon, esetleg le is égett!

Amikor az orvos szűr

Csak akkor érezhetjük magunkat biztonságban, ha évente részt veszünk nőgyógyászati rákszűrésen – a szexuális élet megkezdésétől vagy tizennyolc éves kortól. A szakorvos ilyenkor úgynevezett bimanuális tapintásos hüvelyvizsgálat után, amikor az alhast is megtapintja, kolposzkóppal (ebben nagyító és fényforrás van) meg is nézi a méhszájat, majd annak környékéről kenetet vesz, amelyet mikroszkóp alatt fognak megnézni. A mintában a hámsejtek mellett az esetlegesen előforduló gyulladt sejtek, illetve kórokozók – baktériumok, gombák, élősködők – is láthatók. Így e vizsgálat a daganatok mellett a fertőzésekre és a gyulladásokra is fényt deríthet, akkor is, ha azok még nem okoznak tüneteket. Sőt, a daganatot megelőző állapot szintén szűrhető vele, ahogyan a méhnyakrák mellett a méhrákok többsége is.
Hozzátesszük, a gondos nőgyógyászok ilyenkor a melleket is megtekintik és áttapintják! Többségük harminc éves kortól háromévente mammográfia-vizsgálatot is előír.

Az erősebbek gyengéje

Hívjuk fel a velünk élő fiúk, férfiak figyelmét arra, hogy a hererák a rendszeres (havi) önvizsgálatával szintén igen korai stádiumban felismerhető! Ritka betegség ugyan, fiatal felnőttkorban azonban a leggyakrabban előforduló daganat.

Az önvizsgálatot meleg kádfürdő vagy forró zuhany utánra érdemes időzíteni. A tükör előtt praktikus megvizsgálni, van-e nagyságban, illetve a bőrön elváltozás, majd gondosan két ujjal áttapintani. Az észlelt csomó vagy duzzanat, természetesen, nem minden esetben rosszindulatú daganat, okozhatja sérülés vagy gyulladás is, de ennek eldöntése szakorvos feladata.

Fontos tudnunk azt is, hogy azok a férfiak, akik rejtettheréjűséggel születtek, azaz világra jöttükkor egyik vagy mindkét heréjük még nem szállt a hasüregből a herezacskókba – fokozottan veszélyeztettek. Vigyázzunk rájuk még jobban!

(A www.origo.hu/daganat internetes oldalon további információkat találnak a témáról. A Nők Lapja 3. számában pedig részletesen olvashatnak a vastag- és végbélrák korszerű szűréséről és terápiájáról.)

Egészséges fogadalmak, egész évre

Január – Felhívom a fogorvost, hogy a félévente esedékes kontrollt megbeszéljük.

Február – Síelés előtt veszek egy fitneszbérletet, hogy ne edzés nélkül induljak el.

Március – Időpontot kérek a háziorvostól, hogy megmérje a vérnyomásom, és rutin laboratóriumi vizsgálatokra beutaljon.

Április – Felkeresem az allergológust, nem várom meg, míg minden fa virágba borul.

Május – Elmegyek a véradásra.

Június – Beoltatom magam és családomat a kullancs terjesztette agyhártyagyulladás ellen.

Július – Nyaralás előtt (és nem az első leégés után) beszerzem a magas faktorszámú napvédő krémet.

Augusztus – A tábor előtt összeírom, hogy a gyerek betegségeiről, gyógyszereiről mit kell tudniuk a nevelőknek.

Szeptember – Iskolakezdéskor a gyereket elviszem szemészeti kontrollra.

Október – Beoltatom magamat és a családomat influenza elleni védőoltással.

November – Ötven év feletti férfi hozzátartozóimat rábeszélem, hogy menjenek el prosztatarák-szűrésre.

December – Megcsinálom a jövő évi egészségnaptáromat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top