nlc.hu
Aktuális
A feleség-munkakör

A feleség-munkakör

Feleségnek maradni olyan, mint egy állás gyakorlása: öltözködés, a kívánatos nõ megformálása, a háziasszonyi feladatok elvégzése. Ha ez a feltétele egy párkapcsolatnak, akkor én inkább nem.




Néhány évvel ezelőtt úgy éreztem, csak azért kell nőiesen öltözködnöm, mert a férfiak ezt igénylik. Magamtól teljesen idegennek éreztem, legszívesebben pólóban és nadrágban szaladgáltam, és nagyon zavart, ha valaki felfigyelt a melleimre. Erre mondta Diós Kati a Nők Lapja iskolában a szemembe, hogy antinő vagyok. Ma már néha előbújik belőlem egy érzés, és ez az érzés más ruhadarabok viselésére is késztet.

A szerelem már többször megtalált, különböző fokozatokban, de eddig egy szeretett férfi sem kívánt tartósan élete párjának választani. Én pedig egyre inkább azt látom, hogy a feleségnek való kiválasztása olyan, mint az alkalmazott választása: a férfiak elvárásainak kell megfelelni, és ha nyert, akkor fel vagyok véve. Ha bennem a jó háziasszonyt, a jó anyajelöltet, a jó…-t látnák, akkor…

Azt látom, hogy feleségnek maradni olyan, mint egy állás gyakorlása, a munkaköri leírásnak megfelelő folyamatos munka: öltözködés, a kívánatos nő megformálása, a háziasszonyi feladatok elvégzése. Ha ez a feltétele egy párkapcsolatnak, akkor én inkább nem…. Szélsebes


Kedves Szélsebes!

Teljes mértékben megértelek, és együttérzek veled. Erős személyiség vagy, így alapjáratban taszít a birkaszellem, vagyis azt tenni, amit mások szoktak, amit „illik”, amit elvárnak tőled. Ezzel nem azt mondtam, hogy jó anyának, háziasszonynak, szeretőnek lenni birkaszellemre utal, hanem hogy ha mindez nem belülről jön, hanem egy elnyújtott szerepjátékként hazudja bele az ember az életébe. Közben van az egész hozzáállásodban valamiféle gyermeki dac is, mintegy kamaszos lázadás. Nemrégiben ezt át is éltem egyik kamasz gyermekemmel, mondtam is neki: tudom, hogy alapjáratban mindennel szembeszegülsz, amit mondok vagy javaslok, hisz meg kell élned a saját erődet és a saját döntésedet, de ha egy pillanatra mélyen belegondolsz a javaslatomba, rájössz, hogy jót akarok neked!





Teljesen normális, hogy olyan férfira vágysz, aki szeret. Márpedig a szeretet feltétel nélküli elfogadást jelent. Ezt nem én találtam ki, sokszor idéztem már Pál apostoltól. Vagyis elvárások, feltételek nélkül ÉPP téged szeret, pont olyannak, amilyen vagy, aki vagy.
Egyébként a hibákról azt gondolom, hogy csak tökéletes hibáink vannak, ugyanis épp ezek a „hibák” tesznek minket azzá, akik vagyunk. Ezek a hibák jellemeznek minket. Egészben vagyunk összegyúrva, és például ha valaki teljesen ki akarja irtani magából az addig egész életében jelen levő mohóságot, lehet, hogy ezzel „együtt rántja” a lelkesedni tudását, a szenvedélyességét is. Egyébként pedig azt gondolom – mivel egység-tudatban gondolkodom, és ezernyi szálon össze vagyunk egymással kötve -, hogy amíg vannak mohók, addig vannak éhezők, míg vannak önmegtartóztatók, kellenek élvezők. Mint egy nagy planetáris kiegyensúlyozódás – jin-jang. Van is egy ilyen mondás: amíg éheznek, nem lehet teljesen jóllakni.
Vagyis amíg vannak önmagukra háziasszonyi szerepet erőltető önbecsapók, addig kellenek „ellenállók” is. Viszont azért azt is el kell mondani, hogy ez nem egy rossz szerep. Én legalábbis nagyon élvezem, hogy a szeretett férfinak és imádott gyermekeimnek örömöt okozok a főztömmel. Egy egészséges ember pedig a gyermekét szereti az összes földi halandó közül a legjobban, ezért automatikusan „szentséggé” válik számára a szülői szerep- és feladatkör. Jó szeretőnek lenni pedig egy olyan „játék”, amivel mindkét fél jól jár.
De nem kell minden nőnek háziasszonynak és anyának lennie! Szomorú lenne, ha egyen-robotként mindenkinek ugyanazt a programot kellene végigfutnia. Ha neked nem ez a „programod”, akkor reméljük, olyan férfit fogsz bevonzani, aki ezt tiszteletben tartja, sőt, veled egy húron pendülve, épp arra vágyik, amire te. Bár lehet évtizedeken, vagy akár egy életen át küzdeni, birkózni a másikkal – láttam ilyet, kölcsönös kínzás- és szenvedésfüggők voltak -, de végül is érdemesebb az energiát értelmesebb dolgokba belerakni.
Derítsd ki, hogy te ki vagy? Mennyire része az ellenállás, a dac, a lázadás az életednek, a személyiségednek? – És ez csak egy aspektus a sok közül. Egyelőre hagyd ezt az egész feleség-házasság témakört, utazz befele! Nézd meg, miket fogsz bevonzani, tükörként fognak téged mutatni! Légy, aki vagy: egyéni „program”!

Soma Mamagésa továbbra is várja leveleiteket a soma@nlcafe.hu e-mail címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top