nlc.hu
Aktuális
Örökbe fogadni a jövõt

Örökbe fogadni a jövõt

Karácsony másnapján pusztító erejû katasztrófa rázta meg a világot. Majd 1,5 millió gyermek került kilátástalan helyzetbe, több tízezren maradtak szülõk nélkül. Sokakban felmerült a kérdés: hogyan lehet az árván maradt gyerekeknek segíteni?

A szökőár elvette a gyerekektől a családot, az iskolát, az otthonukat, nem maradt semmijük, amiben bízhatnak, így csak a segélyek szervezett eljuttatása és felhasználása jelentheti nekik a jövőt, amit a világ bármely polgára adományok útján biztosíthat.

A másfél éves svéd kisfiú, akit már azonosítottak
Virtuális örökbefogadás

Szakértők szerint, ha egy gyermek mindenét elveszítette, a traumát csak növelné, ha kiszakítanák a megszokott környezetéből, és egy idegen ország, idegen kultúrájával és nyelvével kellene szembenéznie. Ezért több helyen jöttek létre az úgynevezett virtuális örökbefogadások, melyek már a világ több pontján mentettek meg életeket. Az adományokból árvaházakat, iskolákat építenek, biztosítják az állandó orvosi ellátást, és jól szervezett felügyeleti rendszerük kiépítésével a gyermekeket megvédik az emberkereskedők és az ál-rokonok felbukkanásaitól.

A Baptista Szeretetszolgálat a „Fogadj örökbe” akciót hirdette meg. Az adományozók egy éven keresztül havi háromezer forinttal támogathatnak egy-egy rászoruló gyermeket. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat szerint így hosszú távú segítséget tudnának nyújtani, ugyanúgy, ahogy tették azt eddig a világ más területein is. Erdély, Észak-Korea, Csecsenföld, Irak, Irán, Kambodzsa, Malawi, Mongólia, Nyugat-Szahara, Ukrajna, Vajdaság és Vietnám után most Srí Lanka is felkerül a listára.

A http://www.fogadjorokbe.hu/form.php oldalra kattintva bárki kiválaszthatja a támogatandó gyerekek számát, és hogy az összeget félévente, negyedévente, vagy esetleg havi gyakorisággal kívánja fizetni. A szervezet szerint ez az összeg biztosítani tudja a gyermekek számára az alapvető életfeltételek megteremtését. Az örökbefogadás jelképességét csak az jelenti, hogy nem a szokásos kapcsolat van örökbefogadó és örökbefogadott között. A programot létrehozók mégis biztosak abban, hogy a szüleiket elvesztő gyermekek számára a havonta érkező összeg folyamatos küldése biztonságot jelent, és megszünteti a katasztrófa okozta kilátástalanságot.

Az egész világ összefog

A cunami okozta tragédia megsegítésére hatalmas méretű segélyakciók szerveződtek. Szakértők szerint ennek egyik oka, hogy nem két ország áll egymással szemben, hanem a természet és az ember. Ezért lehetséges az, hogy a világon egyöntetűen mindenki a túlélők mellé tudott állni, mert nem volt jelen a politika, mely megosztottságot eredményezett volna. Az adakozást csak a helyzet súlyosságának megértése befolyásolhatja.

A média által közvetített látványos képek hatása azonban ne

m marad el. Hiába hal meg havonta százezer ember Afrikában, az éhezés nem olyan látványos, mint a szökőár. A Vöröskereszt felhívta a figyelmet arra, hogy a világban nap mint nap küzdenek emberek százezreiért, melyek hasonló támogatottságot érdemelnének.

Az alábbi szervezetek az év minden napján életet tudnak menteni minimális összegekből is:


Magyar Baptista Szeretetszolgálat:
Telefon: 354-0780, 354-0779 vagy 302-2929
Számlaszám: 11736082-20054403
Weblap: www.hbaid.org
Virtuális örökbefogadás: www.fogadjorokbe.hu

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adomány-számlaszáma: 11705008-20464565, Weblap: www.okumenikus.hu

Srí Lanka tiszteletbeli konzulja, dr. Padma Gannoruwa úr szintén nyitott egy bankszámlát „Srí Lanka újraépítése” névvel, amelyre szintén várják a felajánlásokat:
HVB Bank: 10918001-00000020-26770013;

A Magyar Vöröskereszt két számlaszámot nyitott a károsultak megsegítésére:
MKB Rt. 10300002-20329725-72273285
MKB Rt. 10300002-20329725-00003285;

A 1749-es MATÁV segélyvonalon hívásonként 200,- Ft-tal járulhat hozzá a katasztrófa áldozatainak megsegítéséhez.

Az ENSZ szakosított szervezete, az UNICEF az OTP-nél nyitott számlát a világméretű összefogás keretében: OTP 11705008-20123725, a közlemény rovatba be kell írni: Szökőár.

Fotók: AP, SkyNews

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top