nlc.hu
Aktuális
Nyárra csúcsformába hozzuk!

Nyárra csúcsformába hozzuk!

Most induló sorozatunkban dietetikus, személyi edzõ és bõrgyógyász szakértõink lépésrõl lépésre építették fel az ideális nyárváró programot. Haladjon velünk egészen júniusig!





Kevert tünetek, száraz tények
Mielőtt magunkra kennénk mindenféle drága kencét, vizsgáljuk meg magunkat alaposan. A legjobb készítmény is csak akkor lesz hatásos, ha megfelel a bőrtípusunknak. Ezért először ezt fogjuk meghatározni. „Hogy milyen is a bőrünk, az három tényezőtől, a víztartalomtól, a vastagságtól és a faggyúmirigyek kiválasztási intenzitásától függ” – mondja szakértőnk, dr. Duray Éva, a Dermamed klinika bőrgyógyásza. – „A rugalmasság és üdeség elsődleges kulcsa a víztartalom, vagyis a hidratáltság.” Hogy ez kinél milyen fokú, az egyszerűen megállapítható. Simítsa végig az arcát! Észlel apró ráncokat? Gyakran húzódik, hámlik a bőre? Ha a két kérdésre igen a válasz, az ön bőre száraz, több nedvességet igényel. Most csippentse össze az arcbőrét két oldalt. Ugyanolyan vékony itt a bőr, mint a szeme alatt? Ha igen, akkor ön kifejezetten vékony bőrű. Eltérő a két terület vastagsága? Ez esetben a vastag bőrűek csoportjába tartozik. A leggyakrabban hallott meghatározás a száraz, zsíros, illetve a kevert bőrű megjelölés. Nehezen hihető, de az erősen zsíros bőr még a papír zsebkendőn is nyomot hagy. Tisztítsa meg az arcát, várjon egy órát, terítsen az arcára egy papír zsebkendőt, és szelíden nyomja rá. Lát erős foltokat az anyagon? Amennyiben igen, akkor a bőre zsíros. Ha azonban csak halvány nyomokat vesz észre (főleg a T-vonalban), akkor a kevert típusba tartozik. A ténykedés nyomtalan? Ez esetben száraz bőrről beszélhetünk.

Havi négy kiló mínusz
Az ideális testsúlyt nem is olyan egyszerű meghatározni. Elég, ha arra gondolunk, mások már hányszor nyugtatgattak, hogy jól nézünk ki, csinosak vagyunk, amikor mi még mindig szörnyen problémásnak láttuk a helyzetet. „A testmagasság mínusz száz mínusz tíz százalék számítást mindenki ismeri, de ebből még nem tudjuk meg, mennyi kalóriányi ételt ehetünk ahhoz, hogy a súlyunk csökkenjen.” – int Szűcs Zsuzsanna dietetikus, táplálkozási szaktanácsadó.
Ezt a számot akkor kapjuk meg, ha elvégezzük a következő anyagcsereképletet: 700+ hétszer a jelenlegi testtömeg kilóban szorozva a fizikai igénybevételnek megfelelő értékkel. Utóbbi 1,2-1,8 közé tehető attól függően, hogy döntően fizikai vagy szellemi tevékenységeket végzünk-e. Egy irodai munkát végző közepesen aktív fiatal nőnél 1,4-gyel számolhatunk. Az eredmény körülbelül 1200 kcal, vagyis aki ennyit fogyaszt, az tartani fogja a súlyát, aki ennél többet, az idővel hízik, aki kevesebbet, az fogy. Ez csupán matematika – és persze biológia.

Fejben az erő
Attól, hogy február van, nem ússzuk meg a szabadtéri mozgást. Az egyetlen kifogás, ami elfogadható, ha esik az eső. A hideget viszont csak addig érzékeljük, amíg nem kapcsolunk elég magas fordulatszámra. Amennyiben edzőteremben izzadunk, az hatásos lehet ugyan, de mégiscsak pótmegoldásnak számít. A szabad levegő ugyanis számos jó hatással bír az edzettségen túl. A napfény a legjobb gyógyszer a téli depresszió ellen, annál pedig nincs, ami jobban vitalizálna, mint ha szervezetünket átjárja a friss oxigén. Arról nem beszélve, hogy az egyik legkeményebb zsírégető mozgás a szánkózás.
Ha leesik egy kis hó, célozza meg a legközelebbi dombot! Ha tízszer megmássza, akár egy kiló fölös súlytól is megszabadulhat. „Februárban az az ideális elosztás, ha heti két alkalommal szabad téren mozgunk, és ezt a programot egészítjük ki egy vagy két teremedzéssel” – ajánlja Lugosi Dóra személyi edző.

Ha szakértőink többi tanácsa is érdekli, olvassa el teljes cikkünket a Nők Lapja Évszakok februári számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top