nlc.hu
Aktuális
Bennünk élõ szimbólumok

Bennünk élõ szimbólumok

Hány nõ gondolná, hogy amikor rózsát kap ajándékba, igazából a nõi nemi szerv egyik jelképét adják a kezébe – és innen mindenki továbbgondolhatja a történetet… (Persze megjegyzendõ, hogy többnyire a virág ajándékozója sincs tisztában ezzel a mögöttes tartalommal.)







Jankovics Marcell
– Mint a szimbólumokban hívő és bennük gondolkodó embernek, számomra a jelképek léte arra bizonyíték, hogy habár a világunk zűrzavarnak látszik, valójában nem az – mondja Jankovics Marcell rajzfilmrendező, aki évtizedek óta foglalkozik jelképkutatással. – Szinte minden hordoz valami mögöttes jelentést: a színek, az ábrák, amelyeket firkálunk. Habár én úgy látom, hogy a világ manapság kezd leegyszerűsödni, de a szimbólumok így is átszövik mindennapjainkat, és végigkísérik egész életünket.

Hans Biedermann „Szimbólum-lexikon” című művében is számos jelkép utal a nőiességre. A legfontosabbak közül válogattunk.








Grál
Grál


Megváltást is adó szent kehely, amelyből Krisztus az utolsó vacsorán ivott, és röviddel ezután a Megváltó vérét is ebben fogták fel. Mint mélylélektani szimbólum, a női, befogadói elem része, de ugyanakkor adományozó jellegű is, egyfajta spirituális anyaméh mindazok számára, akik átadják magukat a misztériumnak.


Háromszög

A legegyszerűbb mértani szimbólumok egyike. A leggyakoribb „női szeméremtest” meghatározás, a kora keresztényég korában a Szentháromság jelképe, a szabadkőműveseknél pedig Isten mindent látó szeme.


Hexagramma

Két egymásba ékelődő háromszögből lett megszerkesztve. Az ókori világ kultúráiban igen elterjedt szimbólum volt. A hagyományos értelmezés egy „vizes” (a hegyére állított nőnemű) és egy „tüzes” (hegyével felfelé mutató hímnemű) háromszög harmonikusan megszerkesztett rendszere.


Pentagramma

Egyetlen vonallal megrajzolt ötágú csillag, a csúcsával felfelé néző a fehér-, a lefelé néző a feketemágiát jelenti. Dan Brown szerint, A Da Vinci-kódban a tökéletes nőiesség egyik szimbóluma.

Kíváncsi vagy, mit rejtenek a rózsa, a boszorkányok a jin-jang vagy a barackvirág jelképek? A február 09-én megjelenő Nők Lapjából megismerheted a többi szimbólum jelentését is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top