nlc.hu
Aktuális
Férfiak görbe tükre

Férfiak görbe tükre

Néhány irodalmi mûben és filmalkotásban az alkotók antiutópiáikban maróan ironikus képekben írják le a nõk által uralt, férfiakat elnyomó társadalmat.

Robert Merle pikáns regényében, a Védett férfiakban az Egyesült Államok nemzőképes férfilakosságát agyvelőgyulladás tizedeli, elnökké pedig egy agresszív, homoszexuális nőt választanak. Míg a „védett férfiak” elkülönítve dolgoznak a betegség ellenszérumán, addig a külvilágban a nők elnyomják és üldözik a férfinemet. A rendszert végül megdöntik a liberális feministák, és matriarchátust alapítanak, amelynek legfontosabb alapvetése az anyakultusz.

Karinthy Frigyes Capillária című regényében a főhős Gulliver, aki hatodik útja során hajótörést szenvedve jut el Capilláriába, egy tenger alatti világba. Ebben az országban is a nők – az oihák – uralkodnak a bullokok, azaz, a férfiak felett.

Egy lengyel vígjáték, a Szexmisszió főhőseit 1991-ben, egy tudományos kísérlet során hibernálják. Rövidre tervezett álmuk azonban egészen 2044-ig tart, és amikor felébrednek, kiderül, hogy a háború után a férfiak szinte teljesen kipusztultak, a nők vették át a hatalmat. A két tudós csetlik-botlik a nem mindennapi körülmények között, ahol csakis szűznemzéssel fogantatott gyermekek születnek – természetesen csak kislányok. A főhősök azonban beavatkoznak ebbe a torz születésszabályozásba, és hosszú idő után újra születnek fiúcsecsemők.

Dan Brown
A Da Vinci-kód

Dan Brown „A Da Vinci-kód” című regénye tizennyolcmillió példányban fogyott el világszerte. Sikeréhez bizonyára az is hozzájárult, hogy a kötetben a titokzatos Sion-renddel is megismerkedhetünk, amely védelmezte a Szent Grált – azt a kelyhet, amelyből Jézus Krisztus ivott az utolsó vacsorán, és amelyben aztán a keresztre feszítve, kiontott vérét is felfogták. A regény tudós hőse kutatásai során azonban rájön, hogy a Szent Grál valójában nem is kehely, hanem maga Mária Magdolna – illetve már csak annak holtteste. A szerző szerint őt tévesen tartják prostituáltnak; Jézus felesége volt, mi több, gyermekeik is születtek, s leszármazottaik francia földön éltek tovább, mint a Meroving-dinasztia sarjai.


A témában elmélyedni vágyók érdekes írásokat találnak a január 09-én megjelenő Nők Lapjában többek között arról, valójában, mit is gondol Dan Brown A Da Vinci-kód című könyv szerzője az egyház és a nők kapcsolatáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top