Aktuális

Hóban, fagyban, sípályán

Csillogó hegyek, fehérlõ pályák, hosszú séták a hóban – beindult a síszezon. A téli pihenõn egyszerre lazulhatunk el és válhatunk fitté. Csak ne feledkezzünk meg egy fontos dologról: a bõrvédelemrõl!




Talán nem is annyira meglepő – de mindenképpen veszélyes szokás –, hogy amikor odakinn hideg van, az UV-sugárzást teljesen alábecsüljük. Valóban sok holmit kell becsomagolni a sítúrára, de a napvédő krémet és a testápolót még véletlenül se felejtsük otthon!

Vigyázat, magaslati sugárzás!

A sugárzás ereje teljesen független a hőmérséklettől, sőt, a hegyekben, tiszta időben különösen intenzív lehet. Például 2000 méteres magasságban harminc százalékkal lehet erősebb az UVB-sugárzás, mint lenn, síkvidéken. A hegytetőn ugyanis nincs városi szmog, amely megszűrné a nap erejét, a levegő tiszta és áttetsző. Az ózonréteg gyöngülése – az elmúlt húsz évben öt-tíz százalékkal vékonyodott a klímatudósok mérései szerint – is megteszi hatását. Ne feledjük azt sem, hogy a fehér hó tükörként veri vissza a napot! Ezért a legfontosabb útravaló a napvédő krém, mégpedig legalább 20-30 faktor közötti. Akik pedig nagyon sportosan síelnek, azok vízálló terméket használjanak, így az esetleges verejtékezés közben nem csorog a szemükbe a kence.
Az indulás előtt fél órával kenjük be alaposan az arcunkat, és két-három óránként ismételjük meg a műveletet! Ne felejtsük el meleg napokon a nyakunkat és a dekoltázsunkat is védeni, hiszen, ha kigombolkozunk, könnyen leéghetünk a nem védett helyeken. Figyeljünk a fülünkre is, mert arról majdnem mindenki megfeledkezik…

Ne becsüljük alá a felhős égboltot sem, vagy amikor könnyű ködfelhő mögé bújik a nap, mert ilyenkor is erős lehet a visszatükröződő sugárzás.





Védjük a szemünket!


Ha sokáig vagyunk havas tájon, ráadásul erősen süt a nap, akkor feltétlenül vegyünk fel UV-védelemmel ellátott napszemüveget! A most divatos nagy formák kifejezetten előnyösek. Ügyeljünk arra is, hogy jól feküdjön az arcra, hogy az oldalról vagy alulról jövő sugarakat is ki tudjuk védeni. A sárga, zöld, vagy barnás színezésűek a legalkalmasabbak sízéshez, a pirosas, kékes lencséjűek a kontrasztokat elmossák, a buckás pályákon a gyors reakciókat megakadályozhatják. Célszerű műanyag keretű szemüveget választani, a fém ugyanis nagyon lehűlhet a magaslati levegőn.

Bőrpluszok a mínuszokban

Alacsonyabb hőmérsékleten gazdagabb tápanyagú gondoskodást igényel a kiszáradó bőr. Speciális – hideg elleni – krémet tegyünk az arcunkra! Igaz, ez egy kis fényesedéssel jár, viszont a testesebb zsírréteg jobban véd. A megszokott nappali krémünket arcolajjal is gazdagíthatjuk: tegyünk a kezünkre krémet, csurgassunk hozzá egy kevés olajat, keverjük össze az ujjunkkal, és úgy kenjük az arcunkra!





Aki ilyenkor sem szeretné a teljes sminket nélkülözni, az feltétlenül fényvédő faktorral ellátott termékeket használjon. Arra is ügyeljen, hogy az alapozója ne legyen túlzottan hidratált! Az arckrémre fölvitt púderpigmentek talán jobban védenek, viszont a bőrt könnyebben kiszáríthatják.
Akik sebesen síelnek, azoknak még komolyabb védelemre van szükségük, mert az erős szél akár tíz fokkal is csökkentheti a levegő hőmérsékletét.

Bármennyire is idegenkedünk a nehéz, zsíros krémektől, ne használjunk ilyenkor hidratáló arckrémet vagy gél alapú fényvédőt, ugyanis a bennük lévő víz könnyen megfagyhat a pórusokban. Helyes viszont, ha glicerines terméket kenünk fel. Zárt helyen, pihenőidőben viszont egy papír zsebkendővel töröljük le a vastag krémet, hogy levegőzhessen a bőrünk. Esténként pedig speciális napozás utáni regeneráló pakolást alkalmazzunk, hogy lenyugtassuk a naptól és a széltől kipirult bőrt. Ha ezek még vitaminokkal is gazdagítottak, akkor gyorsíthatjuk bőrünk regenerálódási folyamatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top