Aktuális

A növények szerelmi élete

Aki már nevelt valamilyen növényt, az rájött, hogy annak nemcsak levele, virága, gyökere van, hanem bizony lelke is. Ebbõl következõen érzelmei is vannak, és akár szerelmes is lehet. Az ezzel foglalkozó tudományágat fitoszexológiának hívják.




Az ezzel foglalkozó tudományágat fitoszexológiának hívják.

Vajon mit érezhet a hibiszkusz, ha gazdáját, ápolóját – mondjuk, a feleséget a férje – durván sértegetik? Kizárt dolog, hogy közönyt érezzen, hiszen napi kapcsolatban van imádott gondozójával, neki virágzik, az ő kedvvért issza meg a nem különösebben jóízű tápoldatot, és tőle még azt is elviseli, hogy ha azt a nyúlós-nyálas zenét hallgatja a rádióban, amely pedig igazán nem a hibiszkusz ízlése. És azt vajon hogyan fogadja például a lantlevelű fikusz, ha a férj, felesége távollétében felcsempészi a barátnőjét, és szegény növény kénytelen végigasszisztálni a becstelen aktust?

Nos, ezekkel a kérdésekkel már komoly tudósok is foglalkoztak.





A biológus esete a féltékeny növényekkel


Dr. Turcsányi Gábor botanikus a Mekkora lelke van a növényeknek? című könyvében (Natura, 1986) több esetet leír, amelyben omniméterrel mért adatok tanúsága szerint a növényeken féltékenységi roham tört ki azokon az éjszakákon, amelyeken gazdájuk a barátnőjével szerelmeskedett. A levelek lekókadtak, fonnyadásnak indultak, és ezt a tényt az omniméter kattogása regisztrálta. Ám amint a növényeivel bensőséges kapcsolatban álló férfiú teljes figyelmét ismét zöld lakótársainak szentelte, azok rögtön életre keltek, és szebben virultak, mint valaha. Ugyanakkor megfigyelték, hogy a növények elfogadják a házastárssal való szeretkezést, nincs látható jele a féltékenységnek. De amint egy szerető lép a színre, beindul a hervadási folyamat. A növényeit alaposan ismerő ember e jelekből rájöhet, hogy éppen megcsalták.

Következzék a szerző másik fitoszexológiai megfigyelése: „Ha a növények egyvalakivel már szerelembe estek, amellett egész életükben hűségesen kitartanak. Mit jelent a növényeknél a szerelem? Ezt a fogalmat a növény és az ember vonatkozásában plátói módon kell értelmezni, holott a gyakorlatban a növények fűvel-fával párosodnak.”

Ugyancsak tudományos megfigyelés, hogy a növények erősen kötődnek a gyermekekhez és az idős, beteg emberekhez. Ez utóbbiakkal bánjunk tehát kíméletesen, a gyereket meg hagyjuk nyugodtan az ágyon tovább ugrálni, különben kedvenc növényünk látja kárát, mert bánatában elpusztul.
Arra is ügyelni kell, hogy amikor névnapunkon a kollégáktól egy cserép virágot kaptunk, ne vigyük rögtön haza, hanem előbb készítsük elő a terepet, mert a növények iszonyúan féltékenyek is tudnak lenni! Tutujgassuk, becézgessük a meglévő növényállományt, és egyszerre csak néhány milliméterrel csúsztassuk odébb a cserepeket, hogy észre ne vegyék: valójában az új virág számára keressük a helyet.





Növény szeret növényt


Természetesen a saját neműek iránt is képesek szerelemre lobbanni egyes növényfajok. Nem mindig családon belül választanak maguknak párt, mert előfordul, hogy a talajtakaró sarkantyúvirág például a cseresznyefához vonzódik. Ha sikerül gazdáját „rábeszélnie”, hogy őt a fa tányérjába ültesse, még arra az áldozatra is képes, hogy a fát megcélzó levéltetveket magához csalogassa, csak a Drágának ne essék baja… Nem mondható hűséges típusnak, mert ugyanígy kokettál a burgonyával is, ezért látni olyan gyakran a krumpliágyás körül. Hasonlóan viselkedik a bársonyvirág, azaz majdnem így: ha imádott paradicsompalántája mellé ügyeskedheti magát az ágyásban, szagával elűzi a csúf kártevőket a paradicsomról. Emiatt még a büdöske nevet is hajlandó viselni.

Előfordulnak furcsa viszonyok is – kizárólag az ember megtévesztésére. Mi úgy gondoljuk, hogy a taplógombát le kell törnünk a tölgyfa törzséről, mert kárt tesz a fában. Ha ezt tesszük, egy harmonikus kapcsolatnak vetünk véget! Hiszen a taplógomba szerény szerető: csak a halott faanyagot fogyasztja.

A teljes cikk a Nők Lapja nyolcadik heti számában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top