Aktuális

“Ennek köszönhetem a kisfiamat”

Soltész Barbara pár évvel ezelõtt részt vett a Nõi szerepek a XXI. században címû tréningen. A háromnapos „kurzus” talán Barbarában, illetve az õ életében idézte elõ a legnagyobb változást







Soltész Barbara és Zolika
A program legvégén, amikor mindenki összefoglalta érzéseit, Barbara azt mondta, amire senki sem számított: rádöbbent, hogy nem akar lemondani arról, hogy gyermeket szüljön! Bejelentését ováció követte. A többit pedig mesélje el ő maga…
– Nem tudom, mi okozta, de az összejövetel alatt megérlelődött bennem a gyermek iránti vágy. Akkor már öt éve ismertük egymást a párommal, de neki volt három nagy gyereke, és nem akart többet. Én elfogadtam ezt, és elfojtottam magamban az anyai érzelmeket. Aztán hazamentem a tréningről, és kezdett átalakulni a párkapcsolatunk, konfliktusok, zökkenők jelentkeztek. Végül döntöttem: továbblépek. Elköltöztem a páromtól, egy évig külön éltünk – és ez az év mindkettőnket megerősített abban, hogy szükségünk van a másikra. Sokat beszélgettünk arról, hogy gyerek nélkül nem tudnám már elképzelni az életemet, s végül Zoli elfogadta ezt. Újra összeköltöztünk, és hamarosan – közös akaratból! – megszületett a kisfiunk, Zolika.
A tanfolyam másfajta sikereket is hozott az életemben. Mindig érdekelt, miért történnek úgy a dolgok, ahogy, s hogyan lehetne egy-egy rossz vagy kilátástalan helyzetet jóra fordítani. A három nap alatt sokat foglalkoztunk azzal, hogyan lehet kezelni egy konfliktust – és az ott tanult technikákat elkezdtem alkalmazni a hétköznapokban is. Például azóta, akit csak lehet, dicsérek. Piczkó Katalin, a tréning vezetője felhívta a figyelmünket arra is, hogy milyen sokszor használjuk a „nem”-et, mint tagadást, visszautasítást a közléseinkben. Ma már, ha felhívok valakit, ahelyett, hogy azt kérdezném: „Nem zavarlak?”, inkább ezt kérdem: „Jókor hívlak?”. Ezek a technikák nagyon jól beválnak, ám kétségtelen, hogy az alkalmazásuk időnként borzalmasan megterhelő. Főleg akkor, ha egyébként is zűrös az ember élete, és indulatában valami csúnya csúszna ki a száján, ám ehelyett nyel egyet, és azt mondja: „Igazad van, de még jobb lenne, ha…”. Ám megéri, mert a hatás nem marad el, látványos a különbség!

 


A témáról bővebben a Nők Lapja március 23-án megjelenő 12.számában olvashatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top