nlc.hu
Aktuális
Az elsõ munkahely gyakran megalkuvás eredménye

Az elsõ munkahely gyakran megalkuvás eredménye

– Több hónapja keresek állást, eredménytelenül – kezdi Csitáry Nikolett, aki a Budapesti Gazdasági Fõiskola Külkereskedelmi Karának Nemzetközi kommunikáció szakán végzett.







Csitáry Nikolett
– Naponta megnézem az interneten az új hirdetéseket. Már több mint ötven helyre beadtam az önéletrajzomat, elsősorban gazdasági, kereskedelmi és asszisztensi munkakörökre. Ezekre az állásokra olyanokat keresnek, akiknek már van valamennyi szakmai tapasztalatuk. Ahhoz viszont, hogy legyen tapasztalatom, kellene egy állás… bezárult a kör!

– Hogyan működik a kiválasztás?
– Az álláshirdetők általában vissza sem jeleznek, ha pedig igen, akkor társaimmal többfordulós interjúsorozaton veszünk részt. Rengetegen vagyunk, hasonló kvalitásokkal, igazából nem is tudjuk, mi alapján választanak ki minket.

– Egyáltalán nincs esélyed elhelyezkedni?
– Viszonylag könnyen el tudnék menni egy multinacionális vállalathoz telefonos ügyintézőnek, de azt nem szeretném. Jó lenne használni az elmúlt években megszerzett tudásomat.

– Regisztráltattad magad munkanélküliként?
– Nem, mert még reménykedem.

– A csoporttársaid is hasonló gondokkal küzdenek?
– Igen, bár úgy látom, bő fél év alatt mindenki el tud helyezkedni. Ám az első munkahely nagyon sokszor megalkuvás eredménye, mert beszűkültek a lehetőségek. Lehet, hogy a végén én is egy multinál kötök ki…







Fülöp Edit

Fülöp Edit:
– Nikolettnek ajánlom, hogy regisztráltassa magát a Diplomások Munkaügyi Központjában (Bp. Andrássy út 10., tel.: 311-1227). Itt személyesen foglalkoznak majd vele, és segítenek az elhelyezkedésben. Körülbelül fél év alatt találhat munkát. Emellett részt vehet továbbképzéseken és álláskeresést segítő tréningeken is. 2005 januárjától a munkáltatók komoly anyagi előnyökhöz juthatnak, ha egy pályakezdőt legalább egy évig alkalmaznak (csak a járulékok egy részét kell utána fizetniük). Kedvező lehetőség a diplomás pályakezdőknek az ösztöndíjas foglalkoztatási forma, amely ugyancsak járulékkedvezménnyel jár, és ez csábító lehet a munkaadóknak.

 


A témáról bővebben a Nők Lapja április 20-án megjelenő, 16. számában olvashatsz! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top